Η απάντηση είναι πιο σοβαρή απ’ όσο νομίζεις
Το έχουμε κάνει όλοι, έστω κι αν δεν δείχνουμε το πρόσωπό του
Τα social media είναι κάτι περισσότερο από παρόντα στη ζωή μας. Η δημοσίευση φωτογραφιών στο Instagram ή το Facebook έχει γίνει πλέον συνήθεια και για πολλούς είναι δεδομένο ότι όπου κι αν πάνε, θα βγάλουν φωτογραφίες, ώστε να κάνουν stories και posts. Τι συμβαίνει, όμως, όταν σε αυτές τις φωτογραφίες εκτός από εμάς και τα μέρη όπου βρισκόμαστε, φαίνονται και τα παιδιά μας;
Αν είσαι γονιός, σίγουρα έχεις ακούσει πολλές απόψεις γύρω από το εν λόγω θέμα και ακόμα πιο σίγουρα έχεις μπει στον πειρασμό να ανεβάσεις έστω και μια φορά στη ζωή σου, κάποια φωτογραφία του παιδιού σου, ακόμα κι αν δεν φαίνεται το πρόσωπό του ή ποζάρει πλάτη. Δεν είσαι η μόνη. Όλοι έχουμε πέσει σε αυτή την παγίδα. Και χρησιμοποιούμε τη λέξη παγίδα, καθώς έρευνες που έγιναν συμπέραναν πως το να δημοσιεύουμε φωτογραφίες των παιδιών μας στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα βλάπτει μακροπρόθεσμα κι ας μην το καταλαβαίνουμε.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, δημοσιεύοντας φωτογραφίες και βίντεο του παιδιού μας στα social media, αφήνουμε ένα ψηφιακό αποτύπωμα, το οποίο πρόκειται να εκμεταλλευτούν όσοι συλλέγουν δεδομένα και πληροφορίες, όπως το όνομα και τα γενέθλια ενός παιδιού. Με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, μπορούν να θυμούνται τα χαρακτηριστικά του και με την παρακολούθηση τοποθεσίας, μπορούν να γνωρίζουν που έζησε.
«Όλες αυτές οι πληροφορίες αναφέρονται ως ένα ψηφιακό αποτύπωμα, δηλαδή ένα είδος ηλεκτρονικής διαδρομής, που σχηματίζει τις ταυτότητες των παιδιών σε έναν κόσμο στον οποίο δεν έχουν επιλέξει τα ίδια να εισέλθουν», δήλωσε ο Τζιγκάρντ Κέλι, επικεφαλής του τμήματος απορρήτου στο Common Sense Media. Η Βαλέσκα Μπέρθ, ερευνήτρια σε Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, ισχυρίστηκε από την πλευρά της: «Διαπιστώσαμε ότι οι ψηφιακές ταυτότητες των παιδιών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημιουργήθηκαν κυρίως από τους γονείς τους, ειδικά από τις μητέρες τους».
«Ό,τι δημοσιεύεις έχει πληροφορίες που είναι πολύτιμες για τους διαφημιστές και τους συλλέκτες δεδομένων. Η ανάρτηση μιας φωτογραφίας ενός παιδιού σε προσδιορίζει ως κάποιον που μπορεί να ενδιαφέρεται για βρεφικά προϊόντα. Η συλλογή δεδομένων ξεκινά τη στιγμή που κάνεις “κλικ” για να ανοίξεις μια εφαρμογή. Για παράδειγμα, η τοποθεσία σου παρακολουθείται συχνά ακόμη και πριν συνδεθείς σε έναν λογαριασμό. Και τα δεδομένα δεν εξαφανίζονται ποτέ, απλώς συνεχίζουν να συσσωρεύονται. Κάπως έτσι, συλλέγουν πληροφορίες για τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά που έχεις ως άνθρωπος», υποστήριξε ο Τζιγκάρντ Κέλι.
Όσον αφορά τώρα στους κινδύνους που υπάρχουν δεν σχετίζονται – τουλάχιστον από τις συγκεκριμένες φωτογραφίες- με τη σωματική ακεραιότητα του παιδιού, αλλά με την προσπάθεια να μπουν στο μυαλό του και να επηρεάσουν τις προτιμήσεις του. Ακόμα, υπάρχει κίνδυνος κλοπής της ταυτότητας του, ώστε μετά να το χρησιμοποιήσουν ως δικό τους. Το θέμα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς από μια απλή παιδική φωτογραφία μπορεί να χαθεί ο έλεγχος και οι συνέπειες να είναι θλιβερές.
Παράλληλα, καλό θα ήταν να έχουμε στο μυαλό μας ότι όλοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα social media δεν είναι καλοπροαίρετοι και αθώοι και έτσι τα προσωπικά δεδομένα που εκθέτουμε μπορούν να βρεθούν στα λάθος χέρια. Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα μπεις στη διαδικασία να δημοσιεύσεις φωτογραφία του παιδιού σου, σκέψου το δεύτερη φορά και βγες από την εφαρμογή. Μπορεί εσύ να ζεις στο τώρα, όμως η ενήλικη ζωή του παιδιού σου είναι στο μέλλον και ως γονιός οφείλεις να την προστατέψεις.