Εάν ανήκεις στη Gen Z, δεν θεωρείς τον εαυτό σου πλήρως ενήλικα μέχρι τα 30
Εάν έχεις γεννηθεί μεταξύ 1996 και 2010, τότε ανήκεις στον κόσμο της Gen Z, της γενιάς που βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο. Έχεις περάσει τα χρόνια της ενηλικίωσής σου στη «σκιά» της κλιματικής κρίσης, του Covid-19, των πολέμων και των οικονομικών ανησυχιών. Είσαι ιδεαλιστής, μερικές φορές απαισιόδοξος, ανησυχείς για το μέλλον, αλλά κυρίως είσαι «ψηφιακός ιθαγενής» γιατί ανήκεις στην πρώτη γενιά που μεγάλωσε με το διαδίκτυο ως μέρος της καθημερινής της ζωής. Εκεί στρέφεσαι για να αναζητήσεις κάθε είδους πληροφορία και επικοινωνία. Εκεί «χτίζεις» σημαντικό μέρος της ζωής σου.
Εάν ανήκεις στη Gen Z, δεν θεωρείς τον εαυτό σου πλήρως ενήλικα μέχρι τα 30. Για την ακρίβεια, η πραγματική ενηλικίωση αρχίζει για σένα στην ηλικία των 27 ετών. Κι αυτό, σχετίζεται κυρίως με την οικονομική ανεξαρτησία σου. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Life Happens, για τους Gen Zers η ενηλικίωση δεν έχει ως ορόσημό της απλά τη συμπλήρωση των 18 ετών. Η Gen Z, εξάλλου, δεν βάζει ταμπέλες.
Κάνοντας μελέτη σε 2.000 Αμερικανούς που χωρίστηκαν ισομερώς ανά γενιά (500 Gen Zers, 500 Millennials, 500 Gen Xers και 500 Baby boomers), οι ερευνητές διαπίστωσαν πως για τους νεότερους της παρέας, η ενηλικίωση ξεκινά στα 27. Οι περισσότεροι δήλωσαν ότι η ενηλικίωση ξεκινά όταν κάποιος μπορεί να πληρώνει μόνος του τους λογαριασμούς του (56%), να είναι οικονομικά ανεξάρτητος (45%) και να βάζει τις ευθύνες του σε πρώτη προτεραιότητα αντί της διασκέδασης (38%). Κάπου εδώ, μπορούμε να συμφωνήσουμε στο ότι όλα αυτά τα ορόσημα είναι πιο απρόσιτα από ποτέ για τους νέους, άρα δεν είναι και τόσο περίεργο που μόνο το 11% των Gen Zers παραδέχτηκε ότι αισθάνεται πραγματικά ενήλικας.
Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Gen Zers είναι τώρα 27-28 ετών, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν ακόμα αυτήν την οικονομική σταθερότητα για να μπουν στο club των ενηλίκων. Σύμφωνα με τους Gen Zers που συμμετείχαν στην έρευνα, ακόμα και τα πιο «παραδοσιακά» ορόσημα της ενηλικίωσης, όπως η μετακόμιση, η αγορά σπιτιού ή η απόκτηση παιδιών, είναι απλησίαστα. Η έρευνα αποκάλυψε ότι και ορισμένοι Millennials και Gen Xers δεν αισθάνονται ακόμη αυτάρκεις.
Για τους Gen Zers, η ενηλικίωση αφορά κυρίως στο πόσο έτοιμος είναι κάποιος για να μπει στη συγκεκριμένη φάση ζωής. Και για πολλούς, τα πάντα εξαρτώνται από τις προσωπικές εμπειρίες και όχι από μια καθορισμένη ηλικία. Οι προηγούμενες γενιές, όπως οι Βaby Βoomers, συχνά ένιωθαν υποχρεωμένες να τηρήσουν τους παραδοσιακούς κανόνες, αλλά η Gen Z δίνει προτεραιότητα στη συναισθηματική σταθερότητα, στην ολοκλήρωση της καριέρας και στην αυτοανακάλυψη, πριν βάλει την ταμπέλα «ενήλικας».
πηγή:https://jenny.gr