Γαλακτομπούρεκο

γαλακτομπούρεκο

Τι να σκεφτώ.. την πλούσια γλύκα του, το τραγανό του φύλλο ή αυτή την υπέροχη γαλατένια γεύση;

Και μόνο που σκέφτομαι το γαλακτομπούρεκο μου τρέχουν τα σάλια. Ό,τι και να πω για αυτό το γλυκό είναι λίγο. Και επειδή τα λόγια είναι φτώχεια σου παραπέμπω την απόλυτη συνταγή για το απόλυτο γαλακτομπούρεκο!

Υλικά

  • 1/2 φλυτζάνι (~90 γρ.) σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 πακέτο φύλλα κρούστας
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 4 αυγά
  • 1 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 1 βανίλια σε σκόνη ή έναν λωβό βανίλιας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό & 200 γρ. λιωμένο για το άλλειμα των φύλλων
  • Υλικά για το σιρόπι
  • 350 ml λίτρο νερό
  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 1 στικ κανέλας
  • Φλούδα από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μία κατσαρόλα, και τα βράζουμε για 10 λεπτά. Βάζουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού σε μια μεσαία κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθούν καλά ανακατεύοντας συνέχεια με ένα σύρμα. Ανακατεύουμε καλά σε ένα μπολ τα 2 αυγά, 2 κρόκους και το σιμιγδάλι.

Μόλις ζεσταθεί καλά το γάλα, το ρίχνουμε σιγά-σιγά στο μπολ με τα αυγά ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα, βάζουμε ξανά το μείγμα στην ίδια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να βράσει και να πήξει. Μόλις πήξει, ρίχνουμε το βούτυρο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Κόβουμε τα φύλλα κρούστας στη μέση και βουτυρώνουμε ένα φύλλο κρούστας καλά, βάζετε 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στην άκρη του φύλλου. Στη συνέχεια, ρολάρουμε το φύλλο μέχρι τη μέση και κλείνουμε τις δύο άκρες προς τα μέσα και στριμώχνουμε τα ρολάκια σε ένα βαθύ ταψί μεγάλου μεγέθους, το οποίο έχουμε βουτυρώσει. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα και ψήνετε για 50 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC.

Βγάζουμε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και όσο είναι ζεστό, ρίχνουμε το κρύο σιρόπι να πάει παντού. Αφήνουμε όλο το βράδυ να κρυώσει και να απορροφήσει το σιρόπι. Παρόλα αυτά Η αναμονή αξίζει γιατί το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μοναδικό!