Η κατάλληλη συνταγή για αυτή την γιορτινή περίοδο
Τι ώρα είναι; Ώρα για γαλακτομπούρεκο! Και θα το φτιάξεις με αυτή την πανεύκολη συνταγή και θα ξετρελάνεις το ταίρι, τους φίλους και την οικογένεια σου!
Υλικά
400γρ. φύλλο κρούστας
220γρ. φρέσκο λιωμένο
Για την κρέμα
1300ml γάλα
1 φλ. ζάχαρη
2 κρόκους
4 αβγά ολόκληρα
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κ.σ. γεμάτη φρέσκο βούτυρο
2 κ. σ. ξύσμα από λεμόνι
1 βανίλια
Για το σιρόπι
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. νερό
χυμό από μισό μεγάλο λεμόνι
Εκτέλεση
Ρίχνεις στο μίξερ τα αβγά με τη ζάχαρη και χτυπάς καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις το γάλα και το σιμιγδάλι συνεχίζεις το ανακάτεμα. Βάζεις το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το αφήνεις σε χαμηλή φωτιά να πάρει μια βράση ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει. Προσθέτεις το ξύσμα λεμονιού και το βούτυρο ανακατεύεις καλά το αποσύρεις και το αφήνεις να κρυώσει
Προθερμαίνεις το φούρνο στους 190 βαθμούς και βουτυρώνεις το ταψί. Αλείφεις τα μισά φύλλα και τα στρώνεις στο ταψί. Απλώνεις την κρύα κρέμα και την σκεπάζεις με τα υπόλοιπα βουτυρωμένα φύλλα. Με ένα μαχαίρι σχηματίζεις ρόμβους στα φύλλα. Λιώνεις το υπόλοιπο βούτυρο και το ρίχνεις ζεστό από πάνω καλύπτοντας όλη την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκου. Το αφήνεις να ψηθεί για 50 περίπου λεπτά.
Ρίχνεις σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού και τα αφήνεις να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Βγάζεις το γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και το αφήνεις λίγο να γίνει χλιαρό. Με ένα μεγάλο κουτάλι ρίχνεις το σιρόπι σε όλη την επιφάνεια προσέχοντας ώστε να μην μαλακώσει πολύ το φύλλο. Είναι έτοιμο και μπορείς να σερβίρεις αμέσως.