Ηλιοφάνεια για την ψυχή σας
Όταν μένουμε κολλημένοι σε εσωτερικούς χώρους για πολλές συνεχόμενες μέρες, τείνουμε να νιώθουμε μελαγχολικοί. Γνωρίζατε ότι το φως του ήλιου συνδέεται στενά με τη διάθεσή μας;
Το φως ενεργοποιεί το μυαλό μας
Διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το φως του ήλιου παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Το ανθρώπινο σώμα παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο υπεριώδες φως. Η βιταμίνη D βοηθά στο σχηματισμό των οστών και των δοντιών μας. Η πρόσληψή του προλαμβάνει την οστεοπόρωση και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.
Ο αμφιβληστροειδής μας ρυθμίζει επίσης το εσωτερικό ρολόι του σώματος επεξεργάζοντας το ηλιακό φως. Μάλιστα, η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός της ανθρώπινης ζωής δεν ακολουθεί έναν κύκλο 24 ωρών. Το περιβάλλον μας καθορίζει τον κύκλο εγρήγορσης και ύπνου μας και στην πραγματικότητα αλλάζει αργά κατά μία ώρα κάθε μέρα. Αυτή η μετατόπιση μπορεί να αποτραπεί όταν επεξεργαζόμαστε το φως μέσω του αμφιβληστροειδούς μας. Το ηλιακό φως επιτρέπει στον εγκέφαλο να αντιλαμβάνεται την ημέρα και τη νύχτα, προσαρμόζοντας τον κιρκάδιο ρυθμό μας σε έναν κύκλο 24 ωρών ανάλογα. Ως εκ τούτου, ο ήλιος δημιουργεί σημαντική επίδραση στο σώμα μας με το να γίνεται σταδιακά φωτεινότερος νωρίς το πρωί και πιο σκοτεινός το βράδυ,
Χειμερινή κατάθλιψη και ηλιακό φως
Το φως του ήλιου είναι έντονο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά μπορεί να αισθάνεται αδύναμο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό το απαλό χειμωνιάτικο φως είναι λίγο ενοχλητικό όσον αφορά τη ρύθμιση του εσωτερικού μας ρολογιού. Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι ένας τύπος κατάθλιψης που εκδηλώνεται το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Είναι δύσκολο να παρατηρήσετε την έναρξή του, αλλά όσοι υποφέρουν από αυτό τείνουν να αισθάνονται ανεξήγητα λυπημένοι, νυσταγμένοι πολύ. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υπερκατανάλωση τροφής και ακούσια αύξηση βάρους ως αποτέλεσμα. Πολλά είδη τρώνε πολλή τροφή το φθινόπωρο για να αδρανοποιήσουν το χειμώνα. Θα πιστεύαμε ότι αυτή η συμπεριφορά ισχύει μόνο για τα άγρια ζώα, αλλά στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι μπορούν επίσης να εμφανίσουν παρόμοια συμπτώματα. Φυσικά, μεγάλο μέρος του είναι η χαμηλή θερμοκρασία, αλλά το αδύναμο ηλιακό φως του χειμώνα συμβάλλει σημαντικά σε αυτά τα συμπτώματα.
Μια πανεθνική μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι ο αριθμός των ατόμων με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή αυξάνεται με μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη. Με σημαντικές διαφορές στις ώρες ηλιακού φωτός ανάλογα με τις εποχές και τις περιοχές, μπορούμε να δούμε ότι το φως του ήλιου επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία και τον τρόπο ζωής μας.
Το φως φωτίζει την ψυχή μας
Μια αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής είναι η φωτοθεραπεία. Οι ασθενείς εκτίθενται σε φως που είναι πολύ πιο έντονο από το συνηθισμένο φωτισμό φθορισμού στο σπίτι. Χρησιμοποιείται ειδικό δωμάτιο, εκθέτοντας τον ασθενή σε αυτό το φως υψηλής έντασης για 1~2 ώρες την ημέρα, κάθε μέρα για μια εβδομάδα. Είναι σημαντικό το φως να φτάνει στον αμφιβληστροειδή, επομένως ο ασθενής πρέπει να κοιτάζει το φως για 20~30 δευτερόλεπτα κάθε λεπτό. Αυτό το κάνει να ακούγεται σαν να είναι μια ειδική θεραπεία που είναι απρόσιτη για τους περισσότερους ανθρώπους. Ευτυχώς, αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι επιτραπέζιοι φωτισμοί είναι πλέον διαθέσιμοι, έτσι ώστε να μπορούμε να αναπαράγουμε αυτήν την φωτοθεραπεία υψηλής έντασης στο σπίτι.
Φωτοθεραπεία
Η φωτοθεραπεία δεν είναι μόνο για την εποχική κατάθλιψη. Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι λειτουργεί και για τη γενικευμένη κατάθλιψη. Οι ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίθηκαν καλά στη φαρμακευτική αγωγή, είχαν συμπτώματα στέρησης ύπνου και απώλεια όρεξης, ανέφεραν καλύτερα αποτελέσματα μέσω της θεραπείας με φως. Κάποιος ασθενής άρχισε να αισθάνεται πιο ανάλαφρος μετά από μια εβδομάδα λήψης φωτοθεραπείας υψηλής έντασης. Μετά από δύο εβδομάδες, οι ασθενείς μπορούσαν να βγουν έξω για βόλτες. Μετά από τέσσερις εβδομάδες, τα συμπτώματα της κατάθλιψης είχαν σχεδόν εξαφανιστεί εντελώς. Πολλοί από εμάς γενικά αισθανόμαστε καλύτερα μετά την ηλιοθεραπεία, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν αναγνωρίζουμε την φαινομενική ιατρική σημασία και τα οφέλη που αποκομίζουμε μόνο από το ηλιακό φως.
Πώς να ενσωματώσετε το φως του ήλιου κάθε μέρα
Ανοίξτε τις κουρτίνες σας.
Βροχή ή λάμψη, ανοίξτε τις κουρτίνες σας κάθε πρωί μετά το ξύπνημα. Είναι επιτακτική ανάγκη να κάνετε μπάνιο στο πρωινό φως του ήλιου, ειδικά αν χρησιμοποιείτε κουρτίνες συσκότισης. Ακόμα κι αν νιώθετε μισοκοιμισμένοι, εντάξτε αυτή την πράξη στην καθημερινότητά σας. Αν είναι δυνατόν, αφήστε τις κουρτίνες ανοιχτές μέχρι να δύσει σταδιακά ο ήλιος. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σας να διατηρήσει τον σωστό κιρκάδιο ρυθμό. Επίσης, εάν ο ουρανός είναι ηλιόλουστος, σκεφτείτε να ανοίξετε τα παράθυρα για να αερίσετε το δωμάτιο. Το να αφήνετε καθαρό αέρα στο σπίτι σας μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση και να μειώσει τους κινδύνους ιογενών λοιμώξεων.
Πήγαινε μια βόλτα.
Οι καθημερινές βόλτες βοηθούν στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Οι υγιείς ποσότητες έκθεσης στο ηλιακό φως θα βοηθήσουν στην παραγωγή βιταμίνης D, διατηρώντας το σχηματισμό των οστών και των δοντιών σας. Πηγαίνοντας μια βόλτα ανακουφίζει επίσης τα συμπτώματα της σωματικής δυσφορίας και της κατάθλιψης από το να είμαστε σπίτι όλη μέρα.
Η σχέση του ηλιακού φωτός με το ανθρώπινο σώμα είναι μαγική. Ας προσπαθήσουμε να ενσωματώσουμε ενεργά το ηλιακό φως για να διατηρήσουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Image by jcomp on Freepik