Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Φανουρόπιτα ολικής αλέσεως

Γευστική!

Λαχταριστή, ζουμερή φανουρόπιτα με αλεύρι ολικής άλεσης, πορτοκαλένια γεύση και μπόλικες σταφίδες που της δίνουν μια ακαταμάχητη γλύκα.

Υλικά

Μερίδες: 12

  •  1/2 φλιτζ. σταφίδες της αρεσκείας μας
  •  1 κρασοπότηρο κονιάκ
  •  1/2 κιλό αλεύρι ολικής αλέσεως που φουσκώνει μόνο του + λίγο για το ταψί
  •  1 φλιτζ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
  •  1 φλιτζ. ζάχαρη
  •  1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
  •  1/2 φλιτζ. αραβοσιτέλαιο + λίγο για το ταψί
  •  2 κουτ. γλυκού κοφτά μπέικιν πάουντερ
  •  ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
  •  1/2 φλιτζ. καρύδια, χοντροσπασμένα
  •  3 κουτ. σούπας σουσάμι, για πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για την φανουρόπιτα ολικής αλέσεως, βάζουμε τις σταφίδες σε ένα μπολάκι, ρίχνουμε το κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε το κονιάκ και τις αφήνουμε να μουλιάσουν για 30 λεπτά.
  3. Κρατάμε στην άκρη 1 κουταλιά από το αλεύρι.
  4. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε τον χυμό, τη ζάχαρη, την κανέλα,το αραβοσιτέλαιο, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με μια κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  5. Σουρώνουμε τις σταφίδες, ρίχνοντας το υγρό στο μπολ με το μείγμα.
  6. Αναμειγνύουμε τα καρύδια με τις σουρωμένες σταφίδες.
  7. Προσθέτουμε τη 1 κουταλιά αλεύρι που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Ανακατεύουμε καλά για να αλευρωθεί όλη η ποσότητα ξηρών καρπών.
  8. Τους ρίχνουμε κι αυτούς στο μείγμα και ανακατεύουμε ώστε να πάνε παντού.
  9. Λαδώνουμε ένα στρογγυλό ταψί μετρίου μεγέθους και το αλευρώνουμε πολύ καλά.
  10. Εναλλακτικά, το στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί.
  11. Απλώνουμε το μείγμα μέσα στο ταψί.
  12. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
  14. Ψήνουμε τη φανουρόπιτα στις αντιστάσεις για 50 – 55 λεπτά.
  15. Την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά, προτού την ξεφορμάρουμε.

Μυστικά

  • Η παράδοση θέλει η φανουρόπιτα να περιέχει μονό αριθμό υλικών.
  • Αν δεν μας αρέσει το σουσάμι, όταν κρυώσει η πίτα την πασπαλίζουμε με άχνη ή κανέλα ανακατεμένη με ζάχαρη.
  • Μπορούμε να την ψήσουμε σε αλουμινένιο ταψί μιας χρήσεως.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης