Διαφορετική και απολαυστική!
Φανουρόπιτα με ταχίνι, μια παραλλαγή της κλασικής συνταγής. Το ταχίνι αντικαθιστά το ελαιόλαδο και δίνει νόστιμη γεύση στην πίτα.
Αυτή η φανουρόπιτα έχει 11 υλικά και όχι 7 ή 9 όπως λένε ότι πρέπει να έχει προκειμένου να έχει «θαυματουργές» δυνάμεις. Αν τα μετρήσεις όμως όπως οι παλιές, τότε είναι πράγματι εννιά. Πώς δηλαδή; Συμπτύσσοντας τα υλικά και γράφοντας «κανελογαρίφαλα» ή «ταχίνι διαλυμένο σε νερό». Έτσι έκαναν και ξεμπέρδευαν. Μην σας προβληματίσει λοιπόν. Άλλωστε, πολλοί λένε ότι αρκεί να είναι μονός ο αριθμός των υλικών για να είναι η φανουρόπιτα σωστή.
Υλικά
Κομμάτια: 12
- 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. ταχίνι
- 400 γρ. νερό
- 250 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. σταφίδες, μισές μαύρες, μισές ξανθές ή ό,τι μας αρέσει
- 100 γρ. καρύδια, χοντροσπασμένα
- χυμός από 1 πορτοκάλι (160 ml)
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 φακελάκι) – θέλει πολύ για να «σηκώσει» τη φανουρόπιτα, γιατί το ταχίνι είναι βαρύ υλικό
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την φανουρόπιτα με ταχίνι ξεκινάμε, αραιώνοντας σε ένα μπολάκι το ταχίνι στο νερό ανακατεύοντας με ένα σύρμα.
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τις σταφίδες και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη σόδα, τα μυρωδικά και τα καρύδια και αφού ανακατέψουμε καλά, ρίχνουμε τον χυμό και το αραιωμένο ταχίνι.
- Ανακατεύουμε, να ζυμωθεί καλά το μείγμα, και το αδειάζουμε σε ένα λαδωμένο ταψί. Το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε στους 170°C για 1 ώρα.
- Σερβίρουμε την φανουρόπιτα με ταχίνι.
πηγή:https://www.gastronomos.gr