Εσείς φτιάξατε φανουρόπιτα;
Την παραμονή της γιορτής του Αγίου Φανουρίου όλες οι νοικοκυρές εδώ και πολλά χρόνια είθισται να φτιάχνουν τη λεγόμενη φανουρόπιτα. Αν και το όνομα της σε προϊδεάζει για πίτα, κάθε άλλο. Είναι ένα νηστίσιμο γεμάτο αρώματα κέικ, χωρίς αβγά και βούτυρο και με ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική λαογραφία.
Η φανουρόπιτα και οι ιδιότητές της
Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει κάποιον στην απελπισία μας να βρούμε χαμένο μας αντικείμενο, να λέει “φτιάξε μια φανουρόπιτα να σου φανερωθεί.” Λοιπόν, η φανουρόπιτα, αυτό το τόσο νόστιμο και αρωματικό κέικ, έχει σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία αυτήν ακριβώς την μαγική ιδιότητα , να “φανερώνει” σε όσους επιθυμούν απολεσθέντα αντικείμενα, την τύχη των άγαμων κοριτσιών αλλά ακόμα και εργασία σε όσους αναζητούν. Η συνταγή για να είναι επιτυχημένη πρέπει αυστηρά να περιέχει επτά ή εννέα μετρημένα υλικά, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Υλικά που δε πρέπει να λείπουν, έκτος φυσικά από το αλεύρι και τη ζάχαρη, είναι ο χυμός πορτοκαλιού, οι σταφίδες, τα καρύδια, η κανέλα και το γαρύφαλλο. Σε πολλά μέρη της Ελλάδος όπως στην Ρόδο, προσθέτουν αντί για χυμό κρασί ημίγλυκο ενώ μια παλιά συνταγή από την Καππαδοκία περιείχε γλυκάνισο. Μόλις φτιαχτεί πρέπει να πάει στην εκκλησία να διαβαστεί και να μοιραστεί σε επτά κομμάτια, όσα και τα Ιερά μυστήρια της Εκκλησίας μας. Πριν όμως φαγωθεί το κάθε κομμάτι ο πιστός πρέπει να πει “ο Θεός να συγχωρέσει τη μάνα του Αϊ Φανούρη”.
Λίγα λόγια για τον Αγ. Φανούριο
Η αλήθεια είναι πως δεν έχουμε ξεκάθαρα στοιχεία για τον βίο του Αγίου Φανουρίου καθώς η ύπαρξη του αγνοήθηκε μέχρι τον 14ο αιώνα μ.Χ. που ανακαλύφθηκε η εικόνα του στο νησί της Ρόδου όπου είναι και ο Πολιούχος της. Λίγα στοιχεία έχουμε για τη ζωή του και ακόμα λιγότερα για την οικογένεια του. Το μόνο σίγουρο είναι πως γεννήθηκε και μεγάλωσε την περίοδο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας των μεγάλων διωγμών των χριστιανών. Λέγεται λοιπόν πως μετά από δώδεκα μαρτυρικά βασανιστήρια αγιοποιήθηκε καθώς μέχρι τέλους δεν εγκατέλειψε την πίστη του στον Χριστό. Εμφανίζεται στις εικόνες του πάντα ντυμένος ως στρατιώτης ενώ κρατά ένα αναμμένο κερί. Ο μύθος λοιπόν θέλει την μητέρα του να ήταν τόσο αμαρτωλή που θέλοντας να τη σώσει ο Άγιος Φανούριος φαίνεται πως παρακάλεσε όλες οι προσευχές των πιστών να απευθύνονται στη σωτηρία της ψυχής της. Η μνήμη του Αγίου Φανουρίου επίσημα γιορτάζεται στις 27 Αύγουστου.
Πηγή: argiro.gr