Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Φανουρόπιτα από την Αργυρώ και οι θερμίδες της

Η φανουρόπιτα είναι κομμάτι της παράδοσής μας

Η φανουρόπιτα είναι ένα ελληνικό, παραδοσιακό έδεσμα που συνδέεται με την ιστορία του Αγίου Φανουρίου και τη σχετική προσευχή στην εκκλησία. Σε όλη την Ελλάδα, στις 27 Αυγούστου —ημέρα μνήμης του Αγίου— προσφέρουμε φανουρόπιτες ως τάμα, ζητώντας να «φανερωθεί» κάτι που χάθηκε. Η προσευχή και τα υλικά της πίτας αποτελούν βασικά στοιχεία του εορτασμού.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη συγκεκριμένη ημέρα για να την απολαύσουμε. Η φανουρόπιτα είναι εύκολη στην παρασκευή και ταιριάζει ιδανικά με τον καφέ ή το τσάι της καθημερινότητας.

Παρότι τα υλικά της είναι απλά, περιέχουν αρκετές θερμίδες. Το λάδι και η ζάχαρη —ως βασικά συστατικά— αυξάνουν σημαντικά το θερμιδικό της περιεχόμενο.

Φανουρόπιτα θερμίδες

Ένα κομμάτι φανουρόπιτας αποδίδει περίπου 420 θερμίδες, ανάλογα φυσικά με τη συνταγή και τις ποσότητες.

Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, υπάρχει και μια πιο «ελαφριά» εκδοχή. Η ζάχαρη μπορεί να αντικατασταθεί με μέλι, κάνοντας τη φανουρόπιτα πιο υγιεινή και λιγότερο θερμιδογόνα. Στην περίπτωση αυτή, ένα κομμάτι περιέχει περίπου 300 θερμίδες.

Είτε την προσφέρεις ως τάμα είτε την απολαμβάνεις απλώς με τον καφέ σου, η φανουρόπιτα παραμένει ένα ξεχωριστό κομμάτι της παράδοσης και της γεύσης μας. Με σεβασμό στο έθιμο αλλά και σύγχρονες προσαρμογές, μπορούμε να τη φτιάξουμε και να τη μοιραστούμε με μέτρο, αγάπη και νοστιμιά.

Συνταγή

Αφράτη φανουρόπιτα με 7 ή 9 υλικά, εύκολη και γρήγορη. Συνταγή φανουρόπιτα εγγύηση που δεν τρίβεται και δεν λασπώνει. Όλα τα μυστικά σας τα έχω εδώ.

280 gr

ελαιόλαδο απαλό (ή ηλιέλαιο)290 gr

ψιλή ζάχαρη110 gr

γλυκό κρασί330 gr

χυμό πορτοκάλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια1 κ.γ.

σόδα

Κανελογαρίφαλα4 φλ.

αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γραµ)

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ

60 gr

σουσάμι140 gr

σταφίδες ανάμεικτες120 gr

καρύδια ψιλοκομμένα

1 κ.γ.

γεμάτο κανέλα1/2 κ.γ.

γαρίφαλο1/3 κ.γ.

μοσχοκάρυδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τα κανελογαρίφαλα.
  2. Με σύρμα δουλεύουμε το μείγμα για 2 με 3 λεπτά να γίνει σαν κρέμα και να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  3. Προσθέτουμε το κρασί κι ανακατεύουμε το μίγμα.
  4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκάλι σε μια κανάτα και ανακατεύουμε πάνω από το μπολ με το μίγμα, γιατί φουσκώνει και χύνεται ο χυμός.
  5. Ανακατεύουμε το πορτοκάλι μέσα στα υλικά.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι και με το σύρμα ανακατεύουμε.
  7. Το μίγμα θα μοιάζει με χυλός.
  8. Θα χρησιμοποιήσουμε ελαφρά λαδωμένο ταψί 30×24 εκ.
  9. Αν χρησιμοποιήσετε σουσάμι, πασπαλίζετε το μισό στη βάση και στα τοιχώματα του ταψιού. Το υπόλοιπο θα το πασπαλίσετε στην επιφάνεια της.

Πηγή:https://www.argiro.gr

Διαβάστε επίσης