Φακές στο τηγάνι με φρέσκο σολομό, εύκολη ζεστή σαλάτα, γρήγορη και πεντανόστιμη.
Υλικά
Για τις φακές
- 1 κύβο λαχανικών
- 1 ½ φλ. φακές ψιλές
- 1 κλων. θυμάρι
- 1 δαφνόφυλλο
- Για τη σαλάτα στο τηγάνι
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 φρέσκια καυτερή πιπεριά (ψιλοκομμένη)
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 φρέσκα τρυφερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα με τα φύλλα τους)
- 1 κλων. σέλερι (ψιλοκομμένο)
- 1 καρότο (τριμμένο)
- 1 κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε λεπτά μπαστουνάκια)
- 100 γρ. πράσινα ψιλά φασολάκια βρασμένα (κατεψυγμένα ή φρέσκα ανάλογα την εποχή)
- 2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
- 2 κ.γ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 1 φιλέτο φρέσκο σολωμό (200 γρ. περίπου) με το δέρμα
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Για τη σαλάτα με φακές
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι, το σέλερι την πιπερίτσα και το άσπρο μέρος των φρέσκων κρεμμυδιών, ανακατεύοντας μέχρι να γίνουν διάφανα.
Στραγγίζουμε τις ζεστές φακές και τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμύδια.
Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε και όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα των κρεμμυδιών, το καρότο, την πιπεριά, τα φασολάκια και τα μυρωδικά.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε .
Στο τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια ψητού σολομού στη ζεστή σαλάτα φακής.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Τις ξεπλένουμε, τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό και τις νεροβράζουμε για 2-3 λεπτά.
Στραγγίζουμε τις φακές και πετάμε το νερό.
Βάζουμε φρέσκο νερό και ξαναβράζουμε τις φακές.
Προσθέτουμε τον κύβο, ένα κλαδάκι θυμάρι και ένα φύλλο δάφνη.
Βράζουμε μέχρι να είναι αλ ντέντε για περίπου 20 λεπτά.
Προσοχή να μην παραβράσουν και λιώσουν, θέλουμε οι φακές να είναι σπυρωτές για τη σαλάτα.
Για τον ψητό σολομό
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Χαράζουμε το δέρμα του σολομού σε 2-3 σημεία.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά ακουμπάμε τον σολομό, η πέτσα του ψαριού να ακουμπάει στο καυτό τηγάνι.
Το ψήνουμε σε δυνατή φωτιά σε αντικολλητικό τηγάνι για 2′ από την πλευρά της πέτσας να ροδίσει καλά.
Το αναποδογυρίζουμε σε ταψί με την πέτσα προς τα πάνω (να τη βλέπουμε) και ψήνουμε για 7-8 λεπτά στους 200°C.
Προσαρμόζουμε το χρόνο ψησίματος, ανάλογα με το πάχος του ψαριού από 7′-10′.
Αφού κρυώσει λίγο, το χωρίζουμε σε φλέικς, κομματάκια.
Τα προσθέτουμε στη ζεστή σαλάτα φακής και σερβίρουμε.
Πηγή: https://www.argiro.gr