Με ιδιαίτερο άρωμα!
Ο κρόκος Κοζάνης, εκτός από το ιδιαίτερο άρωμα που χαρίζει στο φαγητό, αποτελεί και μια ασπίδα για τον οργανισμό με φυσικό και ευχάριστο τρόπο. Συνδυάζεται δε υπέροχα με τις φακές.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 250 γρ. φακές μέτριες
- 3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ελαφρά κοπανισμένες
- 2-3 ξερά φύλλα φασκόμηλου
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα ξερή
- 2 ξερά, μέτρια κρεμμύδια
- 1 φακελάκι (0, 25 γρ.), κρόκος Κοζάνης σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού τσίλι σε σκόνη
- τα φύλλα από 6 κλωναράκια δυόσμο, χοντροκομμένα
- 80 γρ. φυστίκια Αιγίνης, ψίχα, χοντροσπασμένα και καβουρδισμένα
- 90 ml ελαιόλαδο
- 30 ml ξίδι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις φακές με κρόκο Κοζάνης και δυόσμο ξεπλένουμε τις φακές, τις βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με 750 ml νερό, τη δάφνη, τα σκόρδα και το φασκόμηλο και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη λιώσουν.
- Αλατοπιπερώνουμε, πασπαλίζουμε με τη μαντζουράνα και ρίχνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο.
- Παράλληλα, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε τον κρόκο Κοζάνης, το τσίλι, τον δυόσμο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ακόμα.
- Προσθέτουμε το ξίδι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
- Αδειάζουμε το όλον στην κατσαρόλα με τις φακές, δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 2-3 λεπτά, ίσα ίσα να αναμειχθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.
- Μοιράζουμε στα πιάτα, σκορπίζουμε τα φυστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
- Συνοδεύουμε με ελιές, τουρσιά και ζεστό ψωμί με ελαιόλαδο και ρίγανη.
πηγή:https://www.gastronomos.gr