Φιλοξένησε fashion show για τη βιωσιμότητα
Η χωματερή ρούχων της Ατακάμα είναι ορατή από το διάστημα
Κάθε χρόνο, μεταφέρονται στη Χιλή περίπου 60.000 τόνοι μεταχειρισμένων ρούχων, το 65% εκ των οποίων (τουλάχιστον 39.000 τόνοι), απορρίπτεται παράνομα στην έρημο Ατακάμα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, η Χιλή αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα μεταχειρισμένων ενδυμάτων στον κόσμο, ενδύματα που κατασκευάζονται στην Ασία και περνούν από την Ευρώπη. Η έρημος Ατακάμα, ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Χιλής, φημισμένη για την απόκοσμη ομορφιά της, έχει μετατραπεί σε έναν τόπο καταστροφής για όσους ζουν κοντά στις χωματερές.
Το πρόβλημα του fast fashion έχει πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις στην περιοχή, που η χωματερή ρούχων της Ατακάμα είναι πλέον ορατή από το διάστημα. «Αυτό το μέρος, έχει μετατραπεί σε μια παγκόσμια ζώνη θυσιών όπου φθάνουν απόβλητα από διάφορα μέρη του κόσμου και καταλήγουν γύρω από το δήμο Alto Hospicio», τόνισε, μιλώντας στον Guardian, η Άνχελα Αστουντίλιο, συνιδρύτρια της «Desierto Vestido», μιας ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην περιοχή και έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αποβλήτων.
Η Αστουντίλιο κατοικεί πολύ κοντά σε μία από τις περίπου 160 χωματερές της περιοχής. Μέσα στην καθημερινότητά της, βλέπει φορτηγά γεμάτα με σκουπίδια να περνούν και αναπνέει τον καπνό από τις φωτιές που ανάβουν για να κάψουν τα ρούχα. Μάλιστα, κατά καιρούς, έχει δεχτεί απειλές για το έργο της. «Είναι λυπηρό γιατί αυτό συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι που ζουν εδώ δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γιατί μας βάζει σε κίνδυνο. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγγείλουμε αυτό που συμβαίνει και να μείνουμε άπραγοι». Στην προσπάθειά της να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς όλη αυτή η καταστροφή επηρεάζει το κλίμα και όλον τον κόσμο, η «Desierto Vestido», προχώρησε σε μια συνεργασία με τη ΜΚΟ «Fashion Revolution Brazil», για να «τρέξουν» μια διοργάνωση που πήρε τον τίτλο «Atacama Fashion Week».
Instagram will load in the frontend.
Βιώσιμα ρούχα που συμβολίζουν τις διαφορετικές μορφές ρύπανσης
Στο πλαίσιο του «Atacama Fashion Week» οι δύο ΜΚΟ, δημιούργησαν μια νέα, βιώσιμη συλλογή, από ρούχα που συνέλλεξαν μέσα από τη χωματερή. Στόχος τους ήταν να συλλέξουν ρούχα – πολλά εκ των οποίων είχαν πάνω τα καρτελάκια τους, που θύμιζαν τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα.
Η στυλίστρια και visual artist, Μάγια Ράμος, από τη Βραζιλία, αξιοποίησε κάθε κομμάτι και παρουσίασε οκτώ σύνολα που συμβολίζουν τις διαφορετικές μορφές ρύπανσης και τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον, στη διοργάνωση Atacama Fashion Week. Οκτώ μοντέλα, διέσχισαν μια πασαρέλα από άμμο ανάμεσα στα απορρίμματα, ντυμένα με τη συγκεκριμένη συλλογή από ρούχα που βρέθηκαν στη χωματερή.
Το μονότονο γκρι πουκάμισο που φορούσε ένα από τα μοντέλα, ουσιαστικά παραπέμπει στη ρύπανση που προκαλεί η ανεξέλεγκτη παραγωγή ρούχων, ενώ τα κοψίματα στα τζιν παραπέμπουν στις στοίβες της χωματερής. Από την άλλη, η ζώνη στο γιλέκο από τζιν, αντιπροσωπεύει τους περιορισμούς που θέτει αυτή η περιβαλλοντική αδικία στη ζωή των ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. Τα νέα σύνολα για την εκδήλωση του 2025, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.
«Οι άνθρωποι εκεί ζουν σε συνθήκες φτώχειας και είναι επισφαλείς. Η κατάσταση είναι επείγουσα», τόνισε σε δηλώσεις της η Μάγια Ράμος. «Το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από τη μόδα και την αλυσίδα εφοδιασμού. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Οι άνθρωποι, μέσω της έλλειψης σύνδεσης με τη φύση, καταναλώνουν περισσότερα από όσα χρειάζονται με αχαλίνωτους ρυθμούς».
Κι έτσι απλά, ένα «βουνό» από πεταμένα ρούχα, στη μέση ενός «θησαυρού», φιλοξένησε την πιο βιώσιμη επίδειξη μόδας και μας υπενθύμισε ότι η καταστροφή του πλανήτη πρέπει να σταματήσει να είναι «στη μόδα».
Πηγή:https://jenny.gr