Αν θέλεις να κάνεις κάποιον πλούσιο, μην του προσθέτεις χρήματα, να του αφαιρείς επιθυμίες.
Φανταστείτε έναν άνθρωπο που πλούτησε κερδίζοντας π.χ το λαχείο. Όπως είναι φυσικό θα φροντίσει να απολαύσει όλα τα υλικά αγαθά που πιθανόν θα ήθελε αλλά η προηγούμενη οικονομική του κατάσταση δεν του το επέτρεπε.
-Θα αγοράσει, φερ’ ειπείν ,ένα ιδιόκτητο σπίτι <να βάλει ένα κεραμίδι πάνω απ’ το κεφάλι του>. Σωστό και πρέπον. Μπορεί να αγοράσει ένα σπίτι 110 τετραγωνικά να στεγάσει την οικογένειά του ή μια βίλα 1500 τετραγωνικά με κήπους ,παράσπιτα για τον κηπουρό και το υπηρετικό προσωπικό και 2 πισίνες για τους ενήλικες και τα παιδιά.
-Θα θελήσει να αγοράσει προφανώς ένα καλό αυτοκίνητο. Σωστό και πρέπον. Μπορεί να αγοράσει ένα αξιόπιστο ,ασφαλές ,ευρύχωρο αυτοκίνητο για κάθε χρήση ή μια Lamborghiniγια το <θεαθήναι>. Ένα ηλεκτρικό για τις μετακινήσεις στο κέντρο , ένα Jeep Ggladiator για τις εκδρομές και μία λιμουζίνα για τις <επίσημες εμφανίσεις>.
-Αγαπά την θάλασσα και ονειρεύονταν ένα σκάφος. Μπορεί να αγοράσει ένα καλό φουσκωτό για εκδρομές σε αβάτες παραλίες το καλοκαίρι και για ψάρεμα με φίλους ή μπορεί να αγοράσει ένα Yacht 30μετρο με μόνιμο πλήρωμα και κόστος ελλιμενισμού όσα το ετήσιο εισόδημα ενός καλά αμειβόμενου εργαζόμενου.
Οι επιθυμίες του ανθρώπου δεν έχουν τέλος
Αν προσθέσουμε εποχιακή αλλαγή γκαρνταρόμπας ,ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, πολυτελείς κοινωνικές εκδηλώσεις κτλ ,ο άνθρωπος του παραδείγματός μας θα πάψει πολύ γρήγορα να είναι πλούσιος. Διόλου απίθανο να βρεθεί σε δεινή θέση μη μπορώντας να συντηρήσει τα υπάρχοντά που απέκτησε ή και υπερ-χρεωμένος από <ανοίγματα> που κακώς έγιναν.
Ας πάρουμε το αντίθετο παράδειγμα
Ένας εργαζόμενος πορεύεται στην ζωή του με βάση το εισόδημά του. Βάζει προτεραιότητες στα αναγκαία. Φαγητό σπιτικό χωρίς καθημερινά delivery, στέγαση που να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες ,εκπαίδευση στον τόπο μας χωρίς ατελείωτα χρόνια <βόλτες>στο εξωτερικό με την ιδιότητα του φοιτητή ως άλλοθι ,ψυχαγωγία χωρίς καλάθια με γαρδένιες στο μπουζουκτσίδικο της παραλιακής ,διακοπές και ταξίδια όσο κρατά η …τσέπη κτλ.
Ακόμη και αν έλθει κάποιο <ουρανοκατέβατο >ποσό ,μια κληρονομιά π.χ, δεν θα μπει στον πειρασμό να αντικαταστήσει το 5 ετών αυτοκίνητό του με ένα high luxury ολοκαίνουργιο. Δεν θα χρεωθεί με <διακοποδάνεια>για να κάνει διακοπές στην …Μύκονο ,ούτε <καταναλωτικά >δάνεια για να αλλάξει το Seiko με ένα …Rolex.
Γενικά μια λογική και συνετή διαχείριση των εσόδων, επιτρέπει να γίνεται μια μικρή η μεγαλύτερη αποταμίευση για μια δύσκολη στιγμή ή ακόμα και για μια επικερδή επένδυση στο μέλλον που θα αναβαθμίσει την οικονομική κατάσταση της οικογένειας.
Προφανώς δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση ο σπαγκοραμένος φιλάργυρος που στερείτε τα πάνδεινα για να συσσωρεύσει αχρησιμοποίητο πλούτο.<Μια ζωή την έχουμε..>που λέει και το τραγούδι και έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας να την ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Δύο παρατηρήσεις:
-Καλή ζωή δεν σημαίνει απαραιτήτως υλικά αγαθά. Τα σημαντικότερα στοιχεία της ευτυχίας ,όπως η υγεία , η εκτίμηση ,η φιλία ,η αγάπη , δεν αγοράζονται με όλα τα χρήματα της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας.
-Οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι μας έχουν δώσει εδώ και αιώνες την λύση, με μια διεθνώς γνωστή και διαχρονική φράση :<Παν Μέτρον Άριστον>.
Φιλαρέτη Καλομενίδου
Χημικός -Εκπαιδευτικός