Αγαπητή και μοναδική!
Στη Γαλικία είναι πολύ διαδεδομένη και αγαπητή η συνταγή για empanadas με κοτόπουλο. Εδώ συνδυάζεται με πικάντικο λουκάνικο τσορίθο και γεύση απογειώνεται!
Υλικά
Τεμάχια: 12-14
Για τη ζύμη
- 360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 180 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους
- 7 κουτ. σούπας φρέσκο, πλήρες γάλα (+ 1 κουτ. σούπας για το άλειμμα)
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα
Για τη γέμιση
- 500 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
- 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
- 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
- 80 γρ. τσορίθο, ψιλοκομμένο (ισπανικό πικάντικο λουκάνικο – το αντικαθιστούμε με χωριάτικο, ελληνικό)
- 100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
- 60 γρ. σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
- 80 γρ. μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
- 100 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
- 1/2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
Ζύμη
- Για να ετοιμάσουμε τις empanadas με κοτόπουλο και τσορίθο σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα και το αλάτι.
- Ρίχνουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και μετά το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
- Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Γέμιση
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το κύμινο και την πάπρικα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τον κιμά και τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Πρέπει το μείγμα να γίνει σπυρωτό.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ρίγανη και αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
- Ρίχνουμε τον ζωμό, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Προσθέτουμε τις ελιές, ανακατεύουμε , αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Πιτάκια
- Αλευρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο περίπου 35 x 50 εκ. και πάχους 2 χλστ.
- Κόβουμε με ένα κουπάτ ή με ένα φλιτζάνι δισκάκια διαμέτρου 12-14 εκ.
- Θα σχηματίσουμε περίπου 12-14 δισκάκια.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
- Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες, ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Τα αραδιάζουμε στο ταψί. Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με το μείγμα τα πιτάκια.
- Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








