Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Empanadas (ισπανικά πιτάκια) με κοτόπουλο και τσορίθο

Αγαπητή και μοναδική!

Στη Γαλικία είναι πολύ διαδεδομένη και αγαπητή η συνταγή για empanadas με κοτόπουλο. Εδώ συνδυάζεται με πικάντικο λουκάνικο τσορίθο και γεύση απογειώνεται!

Υλικά

Τεμάχια: 12-14

Για τη ζύμη

  •  360 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  •  1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  180 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε κύβους
  •  7 κουτ. σούπας φρέσκο, πλήρες γάλα (+ 1 κουτ. σούπας για το άλειμμα)
  •  1 κουτ. γλυκού ξίδι λευκό
  •  1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 αυγό χτυπημένο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση

  •  500 γρ. κιμάς από μπούτι κοτόπουλο
  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  •  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  •  1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  •  1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  •  1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  •  80 γρ. τσορίθο, ψιλοκομμένο (ισπανικό πικάντικο λουκάνικο – το αντικαθιστούμε με χωριάτικο, ελληνικό)
  •  100 γρ. πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, καλά στραγγισμένες και ψιλοκομμένες
  •  60 γρ. σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)
  •  80 γρ. μαύρες ελιές, ψιλοκομμένες
  •  100 ml σπιτικός ζωμός κότας ή νερό
  •  1/2 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη
  •  λίγο αλάτι

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τις empanadas με κοτόπουλο και τσορίθο σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την πάπρικα και το αλάτι.
  2. Ρίχνουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματιστεί μια ψιχουλιαστή ζύμη.
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα και μετά το ξίδι και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και ελαστική ζύμη.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, το κύμινο και την πάπρικα για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  2. Ρίχνουμε τον κιμά και τα λουκάνικα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Πρέπει το μείγμα να γίνει σπυρωτό.
  4. Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ρίγανη και αλάτι και ανακατεύουμε απαλά.
  5. Ρίχνουμε τον ζωμό, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, τις πιπεριές και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε τις ελιές, ανακατεύουμε , αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Πιτάκια

  1. Αλευρώνουμε ελαφρά μια λεία επιφάνεια, απλώνουμε τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο περίπου 35 x 50 εκ. και πάχους 2 χλστ.
  2. Κόβουμε με ένα κουπάτ ή με ένα φλιτζάνι δισκάκια διαμέτρου 12-14 εκ.
  3. Θα σχηματίσουμε περίπου 12-14 δισκάκια.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου.
  5. Βάζουμε σε κάθε δισκάκι ζύμης από 1 κουτ. σούπας γέμιση, διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου και με ένα πιρούνι πιέζουμε τις άκρες, ώστε να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
  6. Τα αραδιάζουμε στο ταψί. Ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και αλείφουμε με το μείγμα τα πιτάκια.
  7. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης