Η ελληνική λεμονόπιτα του Κωστή Κωστάκη
Eίναι μία σπιτική γλυκιά πίτα με χωριάτικο φύλλο και βελούδινη κρέμα λεμονιού. Είναι μία συνταγή, που μοιάζει με γαλατόπιτα και έχει δροσερή και αέρινη κρέμα με λεμονάτη γεύση και τραγανό φύλλο!
Υλικά
- 450 γρ. άζυμο ζυμάρι για χωριάτικο φύλλο
- Ελαιόλαδο για την επάλειψη των φύλλων
- 1 lt γάλα
- 250 γρ. πρόβειο γιαούρτι
- 120 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
- 4 αυγά ολόκληρα
- χυμός από 2 λεμόνια
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 βανίλιες ή 1 στικ-κλωνάρι βανίλια Μαγαδασκάρης
- 300 γρ. ζάχαρη
- αμύγδαλο ασπρισμένο για ντεκόρ ή φιλέ αμυγδάλου
Eκτέλεση
Η λεμονόπιτα με χωριάτικο φύλλο δεν θα σας θυμίσει την κλασική λεμονόπιτα κέικ. Είναι πιο κοντά σε γαλατόπιτα και σε γαλακτομπούρεκο με νότες λεμονιού. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλεύρι και τη βανίλια και τα ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει το μείγμα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το γιαούρτι, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα και τα ανακατεύουμε συνέχεια για να μη μας κόψει η κρέμα.
Αφού κρυώσει λίγο, ρίχνουμε τα αυγά, τα οποία έχουμε χτυπήσει ελαφρά. Εν τω μεταξύ ανοίγουμε 3 φύλλα άζυμο ζυμάρι και τα τοποθετούμε στο ταψί αφού πρώτα το έχουμε λαδώσει. Λαδώνουμε και τα φύλλα. Ανοίγουμε τα φύλλα με την τεχνική από τη μακεδονική σφολιάτα. Όμως, αντί για βούτυρο όπως συνηθίζεται στη Μακεδονία, χρησιμοποιούμε ελαιόλαδο.
Στη συνέχεια βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια των φύλλων. Γυρνάμε τα φύλλα και κάνουμε κόθρο. Πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα. Ψήνουμε την πίτα για μία ώρα περίπου στους 160ºC στον αέρα μέχρι να χρυσίσει.
Γι’ αυτή την συνταγή ευχαριστούμε πολύ τον chef Κωστή Κωστάκη και το delicatessen Α Λα Γκρεκ.
Πηγή: argiro.gr