Ελιοπιτάκια

Τα ελιοπιτάκια είναι ένα εύκολο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

Τα ελιοπιτάκια είναι ένα εύκολο σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας.

Η νοστιμιά τους είναι ασυναγώνιστη και το μόνο σίγουρο είναι ότι με την παρακάτω συνταγή θα γλείφετε τα δάχτυλα σας!

Υλικά για τη ζύμη

  • 5 φλυτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ποτήρι του νερού χυμός πορτοκάλι ή νερό
  • Μισό ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν-πάουντερ
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι
  • Μισό κιλό ελιές σε ροδέλες χωρίς κουκούτσια
  • Λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη όσο θέλουμε
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Μία κουταλιά της σούπας ξύδι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, το πορτοκάλι ή το νερό μαζί με τη μαγιά, το μπέικιν, το αλάτι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά και στη συνέχεια, προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι να γίνει μία ζύμη που μπορούμε να ζυμώσουμε. Ζυμώνουμε για 2-3 λεπτά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου 1 ώρα. Ψιλοκόβουμε καλά τα κρεμμύδια, τις ελιές και το δυόσμο. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί και προσθέτουμε μέσα τα κρεμμύδια και τις ελιές που έχουμε ψιλοκόψει.

Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και τα αφήνουμε να τσιγαριστούν καλά για περίπου 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε μέσα τον δυόσμο, τη ζάχαρη και το ξύδι. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί για άλλα 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Μόλις περάσει 1 ώρα και έχει φουσκώσει καλά η ζύμη, τη χωρίζουμε σε μπαλάκια και τα ανοίγουμε με ένα πλάστη. Κόβουμε με ένα ποτήρι στρογγυλά πιτάκια και βάζουμε μία μικρή ποσότητα από τη γέμιση στη μέση. Τα διπλώνουμε και τα κλείνουμε καλά με ένα πιρούνι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν τα ελιοπιτάκια μας και είναι έτοιμα να φαγωθούν!

Διαβάστε
ακόμα