Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ελένη Ψυχούλη για Βέφα Αλεξιάδου: Με τον θάνατό της τελειώνει μια εποχή

Γυναίκα σύμβολο της γατρονομίας, δηλαδή πιστεύω ότι ξεπέρασε και τον Τσελεμεντέ.

Η Ελένη Ψυχούλη μίλησε για τη Βέφα Αλεξιάδου, η οποία έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών τη Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου.

Η σεφ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την τηλεοπτική μαγείρισσα στον αέρα του «Πρωινού» την Τρίτη, 26 Νοεμβρίου.

Ανάμεσα σε άλλα, η Ελένη Ψυχούλη τη χαρακτήρισε την «εθνική μας Μάρθα Στιούαρτ», της έδωσε τα εύσημα για τις καινοτομίες που έφερε στον χώρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα, επιδοκίμασε τη σκληρή δουλειά και τη θέλησή της να διακριθεί σε μια εποχή πατριαρχική και δήλωσε ότι είνα μια «γυναίκα σύμβολο», η οποία πιστεύει ότι έχει ξεπεράσει σε μέγεθος ακόμη και τον Τσελεμεντέ, ενώ υπογράμμισε ότι ο θάνατός της φέρνει το τέλος μιας εποχής.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Η Βέφα είναι μια ολόκληρη κατάσταση μοναδική στην Ελλάδα, από μόνη της, γιατί ήταν, είναι η Μάρθα Στιούαρτ, η εθνική μας Στιούαρτ. Σε μια εποχή που οι γυναίκες ούτε πήγαιναν πανεπιστήμιο και υπήρχε κι αυτή η πατριαρχική κοινωνία που λέμε, μη ξεχνάμε ότι η Βέφα σπούδασε, δηλαδή τελείωσε πανεπισήμιο, τελείωσε χημικός, έφυγε στην Αμερική και ότι έκανε το έκανε ολομόναχη κι αυτό είναι ένα σύμβολο για εμάς τις γυναίκες που λέμε ότι “α, δεν τα καταφέρνουμε, η πατριαρχία” ή οτιδήποτε και δημιούργησε μόνη της μια τεράστια βιομηχανία, χωρίς πλάτες κανενός, η οποία περιλαμβάνει πάρα πολλά πράγματα. Δηλαδή η Βέφα, όχι δεν είναι μόνο οι συνταγές της, δεν είχε μόνο ταλέντο στην τηλεόραση όπως την έχουν μάθει οι περισσότεορι, αλλά είχε μια ιστορία πολύ πριν από αυτό, με τα βιβλία μαγειρικής, τα οποία όταν τα έκανε η Βέφα, δεν υπήρχαν βιβλία μαγειρικής».

Εν συνεχεία, πρόσθεσε: «Η Βέφα έβγαλε και την παραδοσιακή κουζίνα εκτός συνόρων, έφερε στην Ελλάδα αυτό που δεν υπήρχε, τα gadgets της μαγειρικής, το πώς θα στολίσεις ένα τραπέζι, τώρα υπάρχουν εκατομμύρια μαγαζιά. Τι να πεις γι’ αυτή τη γυναίκα; Γυναίκα σύμβολο της γατρονομίας, δηλαδή πιστεύω ότι ξεπέρασε και τον Τσελεμεντέ και επίσης κανένας άλλος από τους σύγχρονους, παρότι υπάρχει η εποχή της τεχνολογίας, πιο εύκολα τα πράγματα, δεν κατάφερε να κάνει την καριέρα που έκανε αυτή ολομόναχη, να το πούμε αυτό. Με τον θάνατό της τελειώνει μια εποχή κι ότι, ας πάρουμε εμείς οι γυναίκες, γιατί πολύς λόγος γίνεται τελευταία και για όλα αυτά, να την πάρουμε σαν παράδειγμα, ότι όλα μπορούνα να γίνουν αρκεί να έχεις στόχο, δύναμη και δυνατή προσωπικότητα».

πηγή:https://www.protothema.gr

Διαβάστε επίσης