Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Εκμέκ με τσουρέκι

Μια καταπληκτική συνταγή για εκμέκ με τσουρέκι που θα τους ξετρελάνει όλους.

Εκμέκ με τσουρέκι και κρέμα μαστίχας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Το καλύτερο εκμέκ με τσουρέκι θα το φτιάξετε με αυτή τη συνταγή. Φανταστικό γλυκό για να αξιοποιήσετε το τσουρέκι που περίσσεψε.

Υλικά 

Για το εκμέκ με τσουρέκι

  • 10 φέτ. τσουρέκι πάχους ενός εκατοστού (κατά προτίμηση μπαγιάτικο)
  • Για το σιρόπι
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • Φλούδα λεμονιού

Για την κρέμα μαστίχας

  • 1½ lt φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 160 γρ. άνθος αραβοσίτου
  • 10 γρ. κορν φλάουρ
  • 1/2 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 50 γρ. βούτυρο

Γαρνίρισμα

  • 600 γρ. σαντιγί
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης (ωμή ψίχα χοντροκομμένη)
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Το τσουρέκι καλύτερα να είναι 3-4 ημερών.
  • Βουτυρώνουμε ένα μακρόστενο πυρίμαχο σκεύος 32×24.
  • Αραδιάζουμε σε σειρά τις φέτες από το τσουρέκι να καλύψουν όλη τη βάση του ταψιού.
  • Ψήνουμε στους 200°C βαθμούς, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα, για 10 λεπτά να ροδίσει καλά.

Σιρόπι

  • Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Από την ώρα που θα πάρει βράση, δεν ανακατεύουμε ξανά.
  • Βράζουμε για 2 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα.
  • Μόλις βγάλουμε το ψημένο τσουρέκι από το φούρνο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι λίγο λίγο για να το ρουφήξει.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα φιστίκια Αιγίνης και αφήνουμε να κρυώσει.

Κρέμα με μαστίχα

  • Βάζουμε σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ, τη μαστίχα, τις βανίλιες και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, πολύ καλά, να διαλυθούν όλα τα υλικά.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύοντας τακτικά, βράζουμε την κρέμα για λίγα λεπτά, μέχρι να δέσει.
  • Αποσύρουμε τη κρέμα από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε την κρέμα να λιώσει
  • Ανακατεύουμε και αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο τσουρέκι.
  • Καλύπτουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια ώστε να μην κάνει πέτσα.
  • Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου το γλυκό να κρυώσει.
  • Έπειτα το βάζουμε το εκμεκ με τσουρέκι και άνθος αραβοσίτου στο ψυγείο να κρυώσει.
  • Κάνουμε μία στρώση τη σαντιγί στην επιφάνεια του γλυκού.
  • Λίγο πριν σερβίρουμε το εκμέκ με τσουρέκι, πασπαλίζουμε φιστίκια Αιγίνης και κανέλα.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης