Πασπαλίστε το με φυστίκια Αιγίνης και έχετε το καλύτερο εκμέκ καταΐφι.
Υλικά
Για το εκμέκ
- 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 150 γρ. λιωμένο βούτυρο
- 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα χοντροκομμένα
- 600 γρ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- Κανέλα για το σερβίρισμα
Για την κρέμα
- 1½ lt φρέσκο γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες
- 160 γρ. άνθος αραβοσίτου βανίλια βραστό
- 2 πρέζα/ες μαστίχα κοπανισμένη
- 20 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
- 60 γρ. κορν φλάουρ
Για το σιρόπι
- Φλούδα λεμονιού
- Ξύλο κανέλας
- 3-4 σταγόνες λεμόνι
- 350 γρ. νερό
- 350 γρ. ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ανοίγουμε πρώτα το φύλλο κανταΐφι με τα δάχτυλα.
- Το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και το βάζουμε στρώνοντάς το αφράτα σε ταψί 24x32x6εκ.
- Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ºC στον αέρα για 30′ περίπου να ροδίσει καλά.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
- Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε 4′ σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος.
- Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
- Αφαιρούμε φλούδα και κανέλα.
- Περιχύνουμε το κανταΐφι.
- Αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα
- Κρατάμε 1,5 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί.
- Σε ένα μπολ βάζουμε το 1,5 φλ γάλα, τη ζάχαρη, τα αβγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα.
- Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα να αραιώσει το μίγμα και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει.
- Αποσύρουμε και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Αδειάζουμε πάνω στο σιροπιασμένο κανταΐφι.
- Χτυπάμε την κρύα κρέμα σε σαντιγί και την στρώνουμε στο γλυκό.
- Πασπαλίζουμε με κανέλα και το φιστίκι χοντροκομμένο.
- Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.
Πηγή: argiro.gr