Οφέλη και μειονεκτήματα της μαγειρικής με ξύλινα κουτάλια
Η μαμά μου μου έκανε δώρο ένα σετ ξύλινων μαγειρικών σκευών που εξακολουθούν να είναι τα πρώτα που ψάχνω όταν μαγειρεύω. Ιδιαίτερα ένα κουτάλι με ίσια άκρη είναι το χρήσιμο εργαλείο μου για να σπάει κιμά – κάτι που δεν μπορεί να κάνει το ίδιο καλά με το αντίστοιχο σιλικόνης μου. Αλλά πρόσφατα αναρωτήθηκα, είναι ασφαλές να μαγειρεύω ωμό κρέας με ξύλινη κουτάλα; Μάθετε αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε ξύλινο κουτάλι, καθώς και πώς να τα φροντίζετε ώστε να διαρκούν και περισσότερο.
Οφέλη και μειονεκτήματα
Ένα ξύλινο κουτάλι είναι ένα από εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία για την ευελιξία του στην κουζίνα. Δεν γρατσουνίζει τις κατσαρόλες σας ούτε αμαυρώνει το αντικολλητικό φινίρισμα των κατεργασμένων τηγανιών, αλλά μπορεί να αφαιρέσει εύκολα τον πάτο ενός απογυαλωμένου τηγανιού. Τα ξύλινα κουτάλια δεν δίνουν καμία γεύση στο φαγητό που μαγειρεύετε, με τον τρόπο που μπορεί να βρείτε ένα μεταλλικό εργαλείο μπορεί να αφήσει μια μεταλλική γεύση.
Η εργασία με όξινα συστατικά δεν είναι πρόβλημα με τα ξύλινα κουτάλια, καθώς δεν αντιδρούν και σίγουρα κάνουν τη δουλειά τους όταν ζεσταίνουμε άλμη τουρσί ή τυρόπηγμα λεμονιού. Εάν έχετε αφήσει κατά λάθος μια ξύλινη κουτάλα σε μια κατσαρόλα που έχει ρυθμιστεί για να σιγοβράσει ή ανακατέψατε το ριζότο, τότε μπορείτε να εκτιμήσετε την αντοχή στη θερμότητα των ξύλινων κουταλιών. Αυτό που υπάρχει στην κατσαρόλα ζεσταίνεται αλλά όχι το κουτάλι στο χέρι. Μιλώντας για τα χέρια, τα ξύλινα κουτάλια αισθάνονται καλά να πιάνονται επίσης—είναι μικρό πράγμα, αλλά στη μαγειρική, οι λεπτομέρειες έχουν σημασία και μπορούν να ξεχωρίσουν τα αγαπημένα μας μαγειρικά εργαλεία από αυτά που μαζεύουν τη σκόνη στο συρτάρι.
Σε αντίθεση με τα μαγειρικά σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα, νάιλον, σιλικόνη ή πλαστικά, το ξύλο λειτουργεί διαφορετικά. Το ξύλο είναι πορώδες, το οποίο είναι και ευεργετικό και μειονέκτημα. Ενώ το ξύλο είναι πιο μαλακό από ένα ισοδύναμο από ανοξείδωτο χάλυβα, το πορώδες του σημαίνει ότι τα ξύλινα κουτάλια μπορούν να απορροφήσουν το χρώμα του μαγειρέματος, ειδικά αν τα συστατικά τείνουν να λερωθούν (η σπιτική μαρινάρα έρχεται στο μυαλό). Επιπλέον, σημαίνει ότι το ξύλο μπορεί επίσης να απορροφήσει το άρωμα ή τη γεύση.
Είναι ασφαλές να μαγειρεύετε ωμό κρέας με ξύλινο κουτάλι;
Είτε σοτάρετε κιμά είτε γαλοπούλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύλινη κουτάλα όταν μαγειρεύετε ωμό κρέας. Αν και η πορώδης φύση του ξύλου δεν προκαλεί ανησυχία όταν σκέφτεστε τα βακτήρια, απαιτεί λίγη προσοχή. Ο σωστός καθαρισμός και η φροντίδα των ξύλινων κουταλιών είναι απαραίτητος για την αποφυγή πιθανής διασταυρούμενης μόλυνσης.
Πώς να καθαρίσετε και να φροντίσετε τα ξύλινα κουτάλια
Για να καθαρίσετε καλά τα ξύλινα κουτάλια, πλύντε τα με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι πιάτων. Το να τα αφήσετε να στεγνώσουν στον αέρα εντελώς μόνα τους είναι ένα κρίσιμο βήμα – αντί να στεγνώσουν με μια πετσέτα πιάτων, που θα μπορούσε να εξαπλώσει τα βακτήρια που μετριάζονται με το στέγνωμα στον αέρα. Χρειάζονται περίπου 24 ώρες για να στεγνώσουν σωστά τα ξύλινα κουτάλια στον αέρα. Τοποθετήστε τα σε μια θήκη για σκεύη ή σε σχάρα στεγνώματος, με το χερούλι προς τα κάτω, έτσι ώστε το φαρδύ στρογγυλεμένο μπολ του κουταλιού να είναι επάνω και ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί καλά γύρω του.
Ενώ το πλύσιμο των κουταλιών σας είναι αρκετό, μπορείτε επίσης να τα απολυμάνετε. Αφού πλύνετε τα κουτάλια σας, μουλιάστε ένα καθαρό πανί από μικροΐνες σε αποσταγμένο λευκό ξύδι. Σκουπίστε τα κουτάλια, συμπεριλαμβανομένων των λαβών, και αφήστε τα να καθίσουν για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Ξεπλύνετε τα κουτάλια και ξεπλύνετε ξανά με τα προαναφερθέντα βήματα. Αυτή η διαδικασία απολύμανσης μπορεί επίσης να ακολουθηθεί εάν πρέπει να καθαρίσετε την ξύλινη σανίδα κοπής σας .
Η πορώδης ποιότητα του ξύλου μπορεί επίσης να το κάνει ευαίσθητο σε ρωγμές εάν στεγνώσει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ρωγμές και κενά που ενδέχεται να φιλοξενούν άθελά του βακτήρια. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να στεγνώσουν και να γίνουν εύθραυστα τα ξύλινα κουτάλια είναι να τα πλένετε μόνο στο χέρι καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες των πλυντηρίων πιάτων είναι καταστροφικές για το ξύλο με την πάροδο του χρόνου. Μόλις δείτε οποιοδήποτε είδος οδοντωτής άκρης ή ρωγμής, είναι καλύτερο να το πετάξετε και να το ξαναγεμίσετε.
Ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσετε τις ξύλινες κουτάλες σας είναι να τις λαδώσετε. Παρόμοια με τις ξύλινες σανίδες κοπής που τρίβονται με ορυκτέλαιο, η ίδια αρχή ισχύει και για τα κουτάλια, καθώς η συχνή χρήση και το πλύσιμο αφαιρεί το ξύλο από το φυσικό του λάδι και κάνει τα κουτάλια θαμπά και στεγνά. Όσον αφορά τη συχνότητα, όταν δείτε ότι είναι σχεδόν στεγνό, τότε θα ήταν η ώρα να χρησιμοποιήσετε το ορυκτέλαιο στο ξύλινο κουτάλι.
Καλύτερο ξύλο για ξύλινα κουτάλια
Όταν ψωνίζετε για ξύλινα κουτάλια, ψάξτε για ξύλο ελιάς (φτιαγμένο από ελαιόδεντρα) και σφένδαμο ή άλλα σκληρά ξύλα, καθώς οι κόκκοι τους είναι πιο σφιχτοί και λιγότερο επιρρεπείς στο ράγισμα.
Image by senivpetro on Freepik