Τραγανά κομμάτια ζύμης βουτηγμένα σε σιρόπι
Τραγανά κομμάτια ζύμης βουτηγμένα σε σιρόπι, με σταγόνες από μέλι να λαμπυρίζουν σαν δροσοσταλίδες επάνω τους. Οι δίπλες λιώνουν τρυφερά στο στόμα, σκορπώντας μεθυστικά αρώματα πορτοκαλιού.
ΥΛΙΚΑ
- 200 γρ. φρέσκο γάλα, πλήρες
- 200 γρ. χυμός πορτοκαλιού
- 200 γρ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη
- 2 αβγά
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
- 1½ κ. γ. σόδα μαγειρική
- 500 γρ. ζάχαρη
- 500 γρ. νερό
- 150-200 γρ. καρύδια, χοντροτριμμένα, για το πασπάλισμα
- 100 γρ. μέλι για το μέλωμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι
Το ετοιμάζουμε πρώτο, για να κρυώσει: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα, μετράμε 2 λεπτά, το αποσύρουμε και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για τις δίπλες
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το γάλα, τον χυμό πορτοκαλιού, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε καλά με έναν αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Εναλλακτικά, μπορούμε να τα χτυπήσουμε στο μίξερ, με τον γάντζο. Προσθέτουμε τα αβγά, το αλεύρι και το ξύσμα πορτοκαλιού μαζί με τη σόδα και ζυμώνουμε με τα χέρια (ή στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ), έως ότου σχηματιστεί μία ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε στην άκρη, να ξεκουραστεί, για περίπου 20 λεπτά, και έπειτα τη μεταφέρουμε πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 2-3 χιλ. Με ένα μαχαίρι κόβουμε τη ζύμη σε τετράγωνα κομμάτια ή σε λωρίδες 15 x 20 εκ.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο ηλιέλαιο (ή όποιο φυτικό λάδι για τηγάνισμα θέλουμε) και την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, μετριάζουμε την ένταση της φωτιάς και τηγανίζουμε τις δίπλες μία μία. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος διπλώνουμε τις άκρες κάθε δίπλας ελαφρώς προς τα μέσα με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας. Αν κόψαμε τη ζύμη σε λωρίδες, περιμένουμε 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να σχηματιστούν φουσκάλες στην επιφάνειά τους, και έπειτα τις τυλίγουμε σε ρολό με τη βοήθεια δύο πιρουνιών. Βγάζουμε κάθε δίπλα που τηγανίζεται και την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί. Όταν στραγγίξει, τη βουτάμε στο σιρόπι και την τοποθετούμε σε πιατέλα. Μόλις τις τηγανίσουμε και τις σιροπιάσουμε όλες, τις περιχύνουμε με το μέλι, πασπαλίζουμε με το καρύδι και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.steliosparliaros.gr/