Τί μπορεί να διαφοροποιεί την Νταϊάνα από τις υπόλοιπες;
Η εικόνα που έχουμε, όσοι έχουμε ξεφύγει από την ηλικία των παραμυθιών για τις πριγκίπισσες, δεν είναι πολύ κολακευτική. Συνήθως ασχολούνται με τον εαυτό τους, την καλοπέρασή τους και την δημόσια εικόνα τους. Ζουν στο χρυσό κλουβί τους χωρίς να έχουν ιδέα για τις απόψεις, τις ανάγκες, τις ελπίδες, τις δυσκολίες ή τα βάσανα των υπηκόων τους. Ενώ ξοδεύουν ποταμούς χρημάτων για τα οποία δεν κοπίασαν ούτε μία ημέρα.
Τί μπορεί να διαφοροποιεί την Νταϊάνα από τις υπόλοιπες και τί μπορεί να έκανε ώστε να κερδίσει την αγάπη του λαού της;
Είναι αγάπη αυτό που διατηρεί 25 χρόνια μετά τον θάνατό της ζωντανή την μνήμη της ή μήπως η συμπόνια για την εικόνα της εγκαταλελειμμένης και αδικημένης καλοκάγαθης νεαρής κοπέλας από τον σύζυγο της και το παλάτι;
H Nταϊάνα γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 1961
Σε μια οικογένεια της βρετανικής αριστοκρατίας με βασιλική καταγωγή. Ήταν κόρη του Τζον Σπένσερ, Υποκόμη Όλθοπ και της Φράνσις ΣαντΚιντ. Είχε τρία αδέρφια: τη Σάρα, την Τζέιν και τον Τσαρλς. Ο 4οςαδερφός της Τζον πέθανε λίγο μετά τη γέννησή του, έναν χρόνο πριν τη γέννηση της Νταϊάνα. Ο θάνατος του βρέφους έφερε τριγμούς στην σχέση των γονιών και έκανε ακόμη εντονότερη την επιθυμία για έναν ακόμη γιό.
Η γέννηση της Νταϊάνα δεν ήταν φαίνεται αρκετή για να καλύψει το κενό. Η Μητέρα της νοσηλεύτηκε στην κλινική της Χάρλεϋ Στρητ στο Λονδίνου. Προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία του «προβλήματος» του να γεννά περισσότερα κορίτσια από ότι αγόρια.!!. Ο μικρότερος αδερφός της Νταϊάνα, ο Τσαρλς περιέγραψε την εμπειρία ως «ταπεινωτική»:
«Ήταν μια φοβερή εποχή για τους γονείς μου και ίσως η κύρια αιτία του διαζυγίου τους, γιατί δεν νομίζω ότι το ξεπέρασαν ποτέ».
H Nταϊάνα πέρασε τα παιδικά της χρόνια στο Άλθορπ
Ένα διατηρητέο αρχοντικό 500 ετών στην Περιφέρεια του Ντάβεστρι στο Νορθχαμπτονσάιρ της Αγγλίας. Το οποίο διέθετε 90 δωμάτια και περιβάλλονταν από 550 στρέμματα γης!
Μεγάλωσε στο Παρκ Χάουζ, που βρίσκεται στο Σάντριγχαμ. Η οικογένεια Σπένσερ νοίκιαζε αυτό το σπίτι από τον ιδιοκτήτη του, τη Βασίλισσα Ελισάβετ. Η βασιλική οικογένεια συχνά έκανε διακοπές στο γειτονικό σπίτι. Η Νταϊάνα ως παιδί έπαιζε με τους πρίγκιπες Άντριου και Έντουαρντ. Η οικογένεια Σπένσερ ήταν στενά συνδεδεμένη με τη Βρετανική βασιλική οικογένεια για αρκετές γενιές. Και οι δυο γιαγιάδες της Νταϊάνα είχαν εργαστεί (;!) στο προσωπικό της Βασίλισσας Ελισάβετ.
Οι γονείς της χώρισαν, όταν η Νταϊάνα ήταν 7 χρονών. Η μητέρα της δημιούργησε σχέση με τον PeterShandKydd, τον οποίο παντρεύτηκε το 1969. Η Νταϊάνα έζησε με τη μητέρα της στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια του χωρισμού των γονιών της το 1967. Αλλά αργότερα, μετά από σκληρούς δικαστικούς αγώνες, ο πατέρας της κέρδισε την πλήρη επιμέλεια των παιδιών του. Το 1972 ο Λόρδος Άλθορπ ξεκίνησε μια σχέση με την Raine, Κοντέσσα του Ντάρτμουντ. Παντρεύτηκαν το 1976.
Η Νταϊάνα έγινε γνωστή ως Λαίδη Νταϊάνα μόλις ο πατέρας της κληρονόμησε τον τίτλο του Κόμη το 1975 και μετακόμισε με όλη την οικογένεια από το Παρκ Χάους στο Νορθάμπτον. Πήγε σε ιδιωτικό σχολείο του Νόρφολκ και στα 9 της χρόνια μεταγράφτηκε στο σχολείο RiddlesworthHal. Τελικά το 1973 ακολούθησε τις αδερφές της στο σχολείο WestHeath στο Κεντ. Ήταν πολύ συνεσταλμένη και ντροπαλή, αλλά με κοινοτικό και συνεργατικό πνεύμα.
Έδειξε ταλέντο στη μουσική παίζοντας πιάνο
Διακρίθηκε επίσης στο κολύμπι και τις καταδύσεις ενώ σπούδασε χορό και μπαλέτο. Όταν ψήλωσε απότομα, το μπαλέτο έπαψε να είναι επιλογή. Ήταν κατά γενική ομολογία μέτρια μαθήτρια, χωρίς ακαδημαϊκές βλέψεις, αλλά ούτε και ιδιαίτερη διάθεση για κάποια επιστήμη. Απέτυχε δυο φορές στις εξετάσεις. Δεν πήγε ποτέ στο πανεπιστήμιο.
Μετά το σχολείο εργάστηκε ως νταντά για τους Ρόμπερτσον, μια αμερικάνικη οικογένεια που ζούσε στο Λονδίνο, ως βοηθός σε παιδικούς σταθμούς, ως μαγείρισσα μερικής απασχόλησης, ως καθαρίστρια για την αδερφή της Σάρα (!), ως καθηγήτρια χορού για νέους, ως βοηθός καθηγητή στη Σχολή Young England στο Pimlicoκαι ως βοηθός διδασκαλίας σε νηπιαγωγείο του Λονδίνου.
Στα 18αγενέθλια της, η μητέρα της τής αγόρασε ένα διαμέρισμα στη γειτονιά Coleherne Court στο Earl’s Court. Έζησε εκεί με τρεις συγκατοίκους μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 1981.
Η Νταϊάνα συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Κάρολο
Πρίγκιπα της Ουαλίας τον Νοέμβριο του 1977 όταν η ίδια ήταν 16 ετών. Εκείνη την εποχή ο Κάρολος έκανε πολύ παρέα με τη μεγαλύτερη αδερφή της, Λαίδη Σάρα. Ξανασυναντήθηκαν το καλοκαίρι του 1980, και ο Κάρολος άρχισε να δείχνει σοβαρό ενδιαφέρον για αυτήν.
Ένα σαββατοκύριακο την κάλεσε για ιστιοπλοΐα με το βασιλικό γιοτ Britannia,και λίγο αργότερα την κάλεσε στην βασιλική εξοχική κατοικία στην Σκωτία για να γνωρίσει την υπόλοιπη οικογένεια. Η Νταϊάνα έκανε καλή εντύπωση σε όλους. Τελικά, στις 6 Φεβρουαρίου 1981 ,ο Κάρολος της έκανε πρόταση γάμου, αλλά δεν ανακοινώθηκε τίποτα στον τύπο για τις επόμενες εβδομάδες.
Μετά τον αρραβώνα η Νταϊάνα εγκατέλειψε την εργασία της στο νηπιαγωγείο
Έζησε για μικρό χρονικό διάστημα στο Clarence House, που ήταν το σπίτι της Βασίλισσας Ελισάβετ. Στη συνέχεια έζησε στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ μέχρι τον γάμο. Υπήρξε η πρώτη Αγγλίδα μέσα σε 300 χρόνια που έγινε η σύζυγος ενός διαδόχου του βασιλικού θρόνου και υπήρξε επίσης η πρώτη νύφη βασιλικής οικογένειας που είχε μια εργασία από την οποία πληρωνόταν μέχρι τη στιγμή του αρραβώνα της.
Στις 29 Ιουλίου 1981, έγινε ο <παραμυθένιος γάμος> του <πιο περιζήτητου εργένη στον κόσμο> και της άγνωστης στο πλατύ κοινό Νταϊάνα, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. 600.000 άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να δουν το πριγκιπικό ζεύγος και εκατομμύρια τηλεθεατών παρακολούθησαν τη γαμήλια τελετή σε απευθείας μετάδοση.
Από την πρώτη στιγμή, ο λαός συμπάθησε την 20χρονη πριγκίπισσα που έμοιαζε <τόσο έξω από τα νερά της>, που ήταν συνεσταλμένη, ευγενική καθώς και σεμνή.
Ωστόσο ο γάμος αυτός δεν έμοιαζε τόσο ευτυχισμένος όπως θα περίμενε κανείς για δύο νέους με λυμένα όλα τους τα προβλήματα, που απέκτησαν μάλιστα γρήγορα δύο αξιολάτρευτα παιδιά.
Κάπου υπήρχε ένα αγκάθι. Ένα αγκάθι με ονοματεπώνυμο: CamillaRosemaryShand, ή αργότερα Camilla Parker Bowles.
Η ιστορία έχει ως εξής:
Δέκα χρόνια πριν τον γάμο του, ο Κάρολος γνώρισε την Καμίλα Ρόζμαρι Σαντ μέσω μίας κοινής τους φίλης, της κόρης του πρέσβη της Χιλής στο Λονδίνο, σε έναν αγώνα πόλο.
Η 23χρονη Καμίλα πλησίασε τον Κάρολο τον χαιρέτησε του είπε:
«Ξέρεις, ο προ-πάππους σου και η προ-γιαγιά μου ήταν εραστές. Τι λες για αυτό;», αναφερόμενη στο ειδύλλιο της Άλις Κέπερ με τον βασιλιά Εδουάρδο τον 7ο. Μεταξύ τους υπήρξε μια αυθόρμητη αστραπιαία έλξη. Εκείνη ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερή του, πιο έμπειρη, πιο δυναμική. Επίσης αγαπούσε τα άλογα και το κυνήγι, ήταν η καρδιά των πάρτι και είχε μία “γήινη σεξουαλικότητα”.
«Ο Κάρολος αγάπησε τον τρόπο που χαμογελούσε με τα μάτια της. Χασκογελούσαν με τα ίδια πράγματα», αποκαλύπτει η ΠένιΤζούνορ στο βιβλίο της «Η δούκισσα: Η ανείπωτη ιστορία». «Του άρεσε επίσης ότι ήταν φυσική, ανοιχτή και φιλική, του άρεσε ότι δεν ήταν δουλοπρεπής ή γλείφτρα απέναντι στο διάδοχο του θρόνου.
Ανέπτυξαν λοιπόν μία έντονη σχέση για 18 μήνες. Ο πρίγκιπας Κάρολος, έκανε τα πάντα για να την κρατήσει κοντά του. Της έγραφε ερωτικές επιστολές, της μιλούσε στο τηλέφωνο για ώρες κάθε νύχτα μέχρι το ξημέρωμα.
Το 1972, ο Κάρολος ήθελε να κάνει πρόταση γάμου στην Καμίλα, αλλά ήξερε καλά ότι οι γονείς του ποτέ δεν θα ενέκριναν αυτή τη σχέση, καθώς η Καμίλα είχε “παρελθόν” πριν από εκείνον. Όπως είχε πει η νονά του Καρόλου, σύμφωνα με τον βιογράφο GylesBrandreth” η Καμίλα είχε τη δική της “ιστορία” πριν γνωρίσει τον Κάρολο και δεν θα θέλαμε ένα τέτοιο παρελθόν να “κρέμεται” πάνω από το παλάτι.
Ο Λόρδος Μαουντμπάτεν φέρεται να έγραψε στον Κάρολο σε ένα γράμμα: «Σε περιπτώσεις σαν τις δικές σου ο άνδρας πρέπει να προλάβει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες σχέσεις μπορεί, πριν παντρευτεί. Αλλά για γυναίκα του πρέπει να διαλέξει μια βολική, ελκυστική και γλυκιά κοπέλα η οποία δεν θα έχει γνωρίσει κανέναν άλλον άνδρα πριν από αυτόν.
Η Καμίλα είχε την φήμη του <άτακτου> κοριτσιού της Αγγλικής αριστοκρατίας
Η εκρηκτική σχέση της με τον αξιωματικό του ναυτικού Άντριου Πάρκερ Μπόουλς είχε απασχολήσει τον κουτσομπολίστικο τύπο αρκετές φορές. Κυρίως γιατί εκείνος διατηρούσε παράλληλα και άλλες σχέσεις μία εκ των οποίων ήταν και με την αδελφή του Καρόλου πριγκίπισσα Άννα. Δεν αποφάσισε να ζητήσει την Άννα σε γάμο μια και ήταν βέβαιο πως ως Καθολικός, δεν θα έπαιρνε ποτέ την έγκριση της βασιλικής οικογένειας.
Ο Κάρολος στρατεύτηκε και υπηρέτησε στο πολεμικό πλοίο Minerva. Κατά την απουσία του η Καμίλα ανακοίνωσε τον αρραβώνα της με τον Πάρκερ Μπόουλς, τον οποίο παντρεύτηκε το 1973. Σε επιστολή του προς τον θείο του ο πρίγκιπας Κάρολος έγραψε πόσο στενοχωρήθηκε που αυτή η “γεμάτη χαρά, ήρεμη σχέση” τελείωνε.
Και εδώ μπαίνουν δύο θέματα
Το πρώτο είναι αν υπήρξε όντως αμφίπλευρος έρωτας μεταξύ Καρόλου και Καμίλα ή αν η σχέση δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια <αντεκδίκηση> της Καμίλα και <ανταπόδοση των ίσων> στις απιστίες του Πάρκερ. Το δεύτερο, που μάλλον αντικρούει το πρώτο είναι πως η σχέση ουσιαστικά δεν τελείωσε, ούτε μετά τον γάμο και των δύο.
Διατηρήθηκε με διάφορες μορφές, ήταν παγκοίνως γνωστή και <θυελλώδης> αν κρίνουμε από την απομαγνητοφωνημένη ερωτική τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ τους, το 1992, περιστατικό που έγινε γνωστό και ως «Camillagate» και συντάραξε και δικαίως, την κοινή γνώμη. Ο διάλογος αυτός είναι τόσο προκλητικός και <ιδιωτικός>που δεν μπορεί να μεταφερθεί σε ένα άρθρο σαν αυτό.
Η Νταϊάνα ανέφερε αργότερα σε συνέντευξη της στο BBC
«Σε αυτό το γάμο είμασταν τρεις, οπότε είχε λίγο κόσμο.. ». Δήλωσε στην ουσία ότι ο δεσμός Κάρολου -Καμίλα εξακολουθούσε να υφίσταται και ήταν πολύ δύσκολο να κρατήσει ένας γάμος με τρία άτομα. Οι συναισθηματικές διαταραχές του γάμου και του χωρισμού της προκάλεσαν στη Νταϊάνα διάφορα προβλήματα υγείας, όπως βουλιμία και κατάθλιψη. Οι Βρετανοί που αγαπούσαν την Νταϊάνα, θεώρησαν την Καμίλα υπεύθυνη για την έκδηλη θλίψη της Νταϊάνα, την κατηγόρησαν ότι ήταν η αιτία που διαλύθηκε ο πριγκιπικός γάμος και ούτε λίγο ούτε πολύ έγινε το πιο μισητό πρόσωπο της χώρας.
Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες έδωσαν <άφεση αμαρτιών> στις σχέσεις που έκανε η Νταϊάνα με άλλους άντρες θεωρώντας την το αδικημένο πρόσωπο που ζητά παρηγοριά.
Ο πριγκιπικός γάμος έληξε και επισήμως όταν εκδόθηκε το διαζύγιο το 1996
Συνοδεύτηκε από εφ’ άπαξ διατροφή 30 εκατομμυρίων δολαρίων και άνευ όρων επικοινωνία με τα δύο παιδιά της.
Κατά την διάρκεια των χρόνων που υπήρξε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ενώ έδωσε σε αυτή μια εικόνα πιο φρέσκια λιγότερο συντηρητική περισσότερο φιλολαϊκή. Το φιλανθρωπικό της έργο γινόταν με απλότητα και φυσικότητα που δεν ήταν συνήθης. Ενδιαφερόταν για τον απλό κόσμο και μετά το σβήσιμο των φλάς των φωτορεπόρτερ. Έκανε μεγάλο αγώνα για την ενημέρωση του κόσμου για την μάστιγα του AIDS και συμπαραστάθηκε στους ασθενείς με κάθε τρόπο. Δεν δίσταζε να τους επισκέπτεται και να φωτογραφίζεται μαζί τους θέλοντας να δείξει πως η ασθένεια δεν κολλάει από μια κοινωνική επαφή άρα οι ασθενείς δεν θα έπρεπε να θεωρούνται <δημόσιος κίνδυνος> να απομονώνονται να περιθωριοποιούνται και να περιφρονούνται.
Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα
Τον Ιούνιο του 1998 διέθεσε 79 από τα φορέματά της στον οίκο δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη. Συγκεντρώνοντας το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διέθεσε σε οργανώσεις για την καταπολέμηση του AIDS και το καρκίνου. Ασχολήθηκε με δεκάδες φιλανθρωπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένου του Νοσοκομείου Γκρέιτ Όρμοντ Στριτ του Λονδίνου, στο οποίο διετέλεσε πρόεδρος από το 1989.
Η προσωνυμία «Πριγκίπισσα του Λαού» οφείλεται στον τότε βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ, αλλά υιοθετήθηκε αμέσως από το σύνολο του Αγγλικού λαού.
Μια άλλη πρωτοποριακή δράση της ήταν η διεθνής καμπάνια για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού. Τον Ιανουάριο του 1997 επισκέφτηκε ναρκοπέδια στην Αγκόλα για να επιθεωρήσει την εκκαθάρισή τους. Η προσωπική της θέση ήταν ένας σημαντικός παράγοντας για την ενθάρρυνση της Βρετανίας και στη συνέχεια άλλων χωρών να υποστηρίξουν τη Συνθήκη της Οτάβας για την απαγόρευση της χρήσης των ναρκών κατά προσωπικού.
Τον Αύγουστο του 1997 επισκέφθηκε για τον ίδιο λόγο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου υπήρχε ένα από τα μεγαλύτερα ναρκοπέδια του κόσμου. Όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ εισηγήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή των Κοινοτήτων το 1998 αναφέρθηκε ονομαστικά στη ουσιαστική συμβολή της πριγκίπισσας Νταϊάνα σε αυτό το θέμα.
Η Μητέρα Τερέζα είπε: «Η Νταϊάνα είναι η κόρη μου»
Η πριγκίπισσα συναντήθηκε και με τη Μητέρα Τερέζα, και εξέφρασαν η μία στην άλλη τον σεβασμό και τον θαυμασμό τους. Η Μητέρα Τερέζα είπε: «Η Νταϊάνα είναι η κόρη μου». Η Νταϊάνα απάντησε: «Είμαι μια πολύ, πολύ μικρή Μητέρα Τερέζα».
Η Νταϊάνα ήλθε στην Ελλάδα δύο φορές. Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1996 πραγματοποίησε ένα ξαφνικό ταξίδι στην Λίμνη Εύβοιας. Ώστε να παρευρεθεί στην κηδεία ενός «αγαπημένου της φίλου», του 27χρονου δικηγόρου Γιάννη Καλυβιώτη. Ο οποίος έπασχε εκ γενετής από κυστική ίνωση και είχε νοσηλευτεί για 18 μήνες στο νοσοκομείο Royal Brompton του Λονδίνου. Η δύναμή του του, το κουράγιο του και η αισιοδοξία του στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασής του εντυπωσίασε την πριγκίπισσα και υπήρξε η αρχή μιας βαθιάς φιλίας.
Την δεύτερη φορά 10 ημέρες πριν το τροχαίο, συμμετείχε ινκόγκνιτο σε μια 5ήμερη κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό.
Τέλος 1ου μέρους
Φιλαρέτη Καλομενίδου, Εκπαιδευτικός