Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δασικές πυρκαγιές: Γιατί είναι συχνότερες και μεγαλύτερες παγκοσμίως;

Τι έχει συμβεί ακριβώς!

Oι δασικές πυρκαγιές γίνονται κάθε χρόνο πιο συχνές, πιο εκτεταμένες και – πολλές φορές, μη διαχειρίσιμες

Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτά, είναι μόνο μερικά από τα μέρη στον κόσμο που κάθε καλοκαίρι πλήττονται από τις δασικές πυρκαγιές. Με την πάροδο των χρόνων, οι πυρκαγιές γίνονται πιο συχνές, πιο εκτεταμένες και – πολλές φορές, μη διαχειρίσιμες. Και αυτό επιβεβαιώνεται επιστημονικά.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Ecology & Evolution», σε διάστημα 20 χρόνων, δηλαδή από το 2003 έως και το 2023, η συχνότητα, αλλά και το μέγεθος των δασικών πυρκαγιών έχει διπλασιαστεί. Μάλιστα, τα έξι πιο ακραία έτη, παρατηρήθηκαν από το 2017 και έπειτα.

Στη νέα μελέτη, ο επικεφαλής συγγραφέας Κάλουμ Κάνιγκχαμ και συνεργάτες του, ερεύνησαν παγκόσμια δορυφορικά δεδομένα για να υπολογίσουν την αθροιστική ένταση ενός συμβάντος πυρκαγιάς, όχι μία μόνο χρονική στιγμή και τοποθεσία. Ειδικότερα, χρησιμοποίησαν αρχεία υπέρυθρων για να μετρήσουν την ενεργειακή ένταση σχεδόν 31 εκατομμυρίων καθημερινών γεγονότων πυρκαγιάς σε διάστημα δύο δεκαετιών, εστιάζοντας στα πιο ακραία – περίπου 2.900 συμβάντα. Κατέληξαν στο ότι υπήρξε 2,2 φορές αύξηση στη συχνότητα ακραίων γεγονότων πυρκαγιάς παγκοσμίως το 2003–2023 και 2,3 φορές αύξηση της μέσης έντασης των κορυφαίων 20 πιο έντονων πυρκαγιών κάθε χρόνο.

Γιατί παρατηρείται αυτή η αύξηση;

Η μελέτη δεν συνδέει άμεσα την αυξημένη συχνότητα των πυρκαγιών με την υπερθέρμανση του πλανήτη, ωστόσο ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, τόνισε ότι «υπάρχει σχεδόν σίγουρα ένα σημαντικό μήνυμα κλιματικής αλλαγής».

Για αυτό το κομμάτι, η έρευνα έδειξε ότι η άνοδος της θερμοκρασίας ξηραίνει τα οικοσυστήματα – όπως τα κωνοφόρα δάση – που είναι φυσικά επιρρεπή σε πυρκαγιές. Αυτό, λειτουργεί σαν καύσιμο που μπορεί να ενισχύσει το μέγεθος και τη μακροζωία της φωτιάς. Στο μεταξύ, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι η ενεργειακή ένταση των πυρκαγιών αυξήθηκε ταχύτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τις τελευταίες δύο δεκαετίες από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από τα ακραία φαινόμενα

Τα δεδομένα, εντόπισαν πως η Βόρεια Αμερική και η Αυστραλασία/Ωκεανία επηρεάστηκαν περισσότερο από τα ακραία φαινόμενα, αλλά και ότι η αύξηση των ακραίων φαινομένων σχετίζεται κυρίως με πιο έντονες πυρκαγιές στα εύκρατα δάση κωνοφόρων και τα δάση της τάιγκας, μεταξύ άλλων στη Βόρεια Αμερική και τη Ρωσία.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης