Χταπόδι καλοκαιρινό με φασολάκια

Forever Woman

Καλοκαιρινό φαγητό με τρυφερό χταπόδι και κοκκινιστά φασολάκια.

Χταπόδι με φρέσκα φασολάκια και καλοκαιρινά λαχανικά στην κατσαρόλα. Σπιτικό φαγητό με υπέροχη γεύση.

Υλικά

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 χταπόδι γύρω στο 1½ κιλό
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1/4 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 500 γραμ. φασολάκια φρέσκα καθαρισμένα (στρογγυλά)
  • 5-6 κολοκυθάκια μικρά – τρυφερά – ολόκληρα
  • 1 καρότο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 1 πατάτα κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 400 γραμ. ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε πρώτα το χταπόδι (στόμα και κουκούλα). 
  • Το κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές. 
  • Το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και σε μέτρια φωτιά, το αφήνουμε να πιει τα υγρά του και να αλλάξει χρώμα (για λίγα λεπτά).
  • Προσθέτουμε λίγο από το συνολικό ελαιόλαδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το σκόρδο ολόκληρο.
  • Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά το κρεμμύδι, να γίνει διάφανο.
  • Τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως.
  • Σκεπάζουμε το χταπόδι με ζεστό νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μισοβράσει, περίπου 30΄- 40΄ (ανάλογα με το χταπόδι. αν είναι φρέσκο ή κατεψυγμένο, κι αν έχει χτυπηθεί πολύ καλά, οπότε βράζει πολύ γρήγορα).
  • Αφού μισοβράσει το χταπόδι, ρίχνουμε μέσα τα φασολάκια, τα κολοκυθάκια, τα καρότα, τις πατάτες και τις ντομάτες.
  • Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τρίβουμε μπόλικο πιπέρι και σιγοβράζουμε για περίπου 30΄.
  • Το χταπόδι αν είναι φρέσκο δεν το αλατίζουμε είναι αρκετά αλμυρό. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του.
  • Στο τέλος, πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Δείτε και όλα τα μυστικά μου για να διαλέγετε και να μαγειρεύετε πάντα σωστά το χταπόδι.

Πηγή: argiro.gr