Χριστουγεννιάτικη συνταγή για το γιορτινό τραπέζι είναι το κοτόπουλο ρολό. Εντυπωσιακό, εύκολο που σίγουρα θα γίνει ανάρπαστο.
Υλικά
- 1,8-2 kg ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου ψιλοκομμένα
- 6 βερίκοκα
- 6 δαμάσκηνα
- 10 βρασμένα κάστανα
- 6 σύκα
- 4 κ.σ. κονιάκ
- 1 φλ. ζωμός κότας
- 1 φλ. χοντροκομμένη καρυδόψιχα
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Σε βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα συκωτάκια για 4΄- 5΄.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να γίνει διάφανο για 3΄- 4΄.
- Κόβουμε όλα τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάστανα στη μέση και τα ρίχνουμε στο τηγάνι. Τα ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το κονιάκ και το ζωμό.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στη γέμιση και την αφήνουμε να πιει όλα τα υγρά της. Όταν δεν θα έχει μείνει καθόλου υγρό στο τηγάνι, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
- Τότε προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε.
Για το γεμιστό ρολό κοτόπουλο
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας ξεκοκαλίσει το κοτόπουλο για ρολό διατηρώντας ανέπαφη όσο γίνεται την πέτσα του.
- Απλώνουμε το ξεκοκαλισμένο κοτόπουλο με την πέτσα να ακουμπάει στον πάγκο εργασίας.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Με κουτάλι απλώνουμε τη γέμιση κατά μήκος του κοτόπουλου.
- Με προσοχή το τυλίγουμε σε ρολό μαζεύοντας τις άκρες προς τα μέσα.
- Με σπάγκο δένουμε το ρολό κατά μήκος για να κρατηθεί μέσα η γέμιση και να έχει καλύτερο αποτέλεσμα η όψη μετά το ψήσιμο.
- Με ελάχιστο ελαιόλαδο αλείφουμε το ρολό απ’ έξω, γύρω γύρω.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι εξωτερικά.
Για το ψήσιμο
- Το βάζουμε σε ταψάκι και το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 220οC για 15΄ και χαμηλώνουμε στους 180oC.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 1 ώρα και 30΄.
- Το ρολό είναι ψημένο όταν τρυπώντας το στο κέντρο του (στο πιο παχύ σημείο), το υγρό που βγαίνει είναι διάφανο.
Πηγή: argiro.gr