Το απόλυτο γιορτινό μας κέικ.
«Μην παραξενεύεστε με κάποιες συνταγές που συνηθίζουμε εδώ αλλά φαίνονται ξενικές, όπως αυτό το κέικ που ετοιμάζει κάθε χρόνο η πρεσβυτέρα και έλκει την καταγωγή του από την Αγγλία», λέει ο παπα-Γιάννης, ιερέας στον διατηρητέο παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου στη Φλώρινα, για να μας συστήσει τη συνταγή. «Οι Βλάχοι πάντα ήμασταν κοσμοπολίτες. Να φανταστείτε, η γιαγιά μου μας έφτιαχνε την αυθεντική κρεμ καραμελέ και στο σπίτι τις γιορτές ποτέ δεν έλειπαν τα φοντάνια (σοκολατάκια)», εξηγεί ο παπα-Γιάννης.
Υλικά
Μερίδες: 8-10
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο + επιπλέον για το πασπάλισμα της φόρμας
- 1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- 1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο τριμμένο
- 200 γρ. βούτυρο αγελάδας, λιωμένο + επιπλέον για το άλειμμα της φόρμας
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 600 γρ. ξερά φρούτα, ψιλοκομμένα (σύκα, δαμάσκηνα, σταφίδες, μούρα, κράνμπερις κ.ά.)
- 80 ml λικέρ πικραμύγδαλο ή βερίκοκο (η κ. Ηλέκτρα χρησιμοποιεί το δικό της χειροποίητο λικέρ)
- 200 ml χυμός πορτοκαλιού
Διαδικασία
- Για το χριστουγεννιάτικο κέικ με ξερά φρούτα και σπιτική μαρμελάδα, ξεκινάμε και σε μπολ ρίχνουμε τα ξερά φρούτα και τα περιχύνουμε με το λικέρ και τον χυμό πορτοκαλιού. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν για περίπου 15 λεπτά.
- Παράλληλα, βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 22 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη έως ότου το μείγμα ασπρίσει και αφρατέψει.
- Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Ρίχνουμε τα μουλιασμένα φρούτα μαζί με το λικέρ και τον χυμό και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού και χτυπάμε μέχρι να αναμειχθούν και να σχηματιστεί μια κολλώδης ζύμη κέικ.
- Αδειάζουμε στη φόρμα και στρώνουμε ομοιόμορφα
- Ψήνουμε για 50 λεπτά, μέχρι το κέικ να φουσκώσει. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το κέικ να κρυώσει.
- Το ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα και αλείφουμε την επιφάνεια με τη μαρμελάδα.
- Πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και σκορπίζουμε τους σπόρους ροδιού.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr/