Δροσερή σαλάτα!
Τα καραμελωμένα κάστανα, το μπρι, οι ξηροί καρποί και το ρόδι κάνουν αυτή τη δροσερή πράσινη σαλάτα έξτρα γιορτινή – η δε γλυκόξινη βινεγκρέτ της πάει πολύ.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 100 γρ. ανάμεικτα φύλλα σαλάτας (ρόκα, λόλα, σπανάκι, μαρούλι κ.ά.)
- σπόροι από 1 ρόδι (τους βρίσκουμε και έτοιμους, σε κεσεδάκια, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 1 μικρό μήλο, με τη φλούδα, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
- 10-12 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 30 γρ. καρυδόψιχα (ή φουντούκια), ελαφρώς καβουρδισμένα
- 80 γρ. τυρί μπρι, σε κύβους ή σε λεπτές φέτες
Για τη βινεγκρέτ
- 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 1 κουτ. σούπας λευκό βαλσαμικό ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
- 1 κουτ. σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα καραμελωμένα κάστανα
- 50 γρ. κάστανα έτοιμα, προβρασμένα, από συσκευασία βάκουμ
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή κρυσταλλική (ή μέλι)
- 1 κουτ. σούπας νερό
- λίγη κανέλα (προαιρετικά)
Διαδικασία
Καραμελωμένα κάστανα
- Για να ετοιμάσουμε την χριστουγεννιάτικη πράσινη σαλάτα με καραμελωμένα κάστανα και τυρί μπρί βάζουμε τα κάστανα, τη ζάχαρη (ή το μέλι) και το νερό σε ένα κατσαρολάκι και σιγοβράζουμε για 5-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και σταδιακά να καραμελώσει τα κάστανα.
- Αποσύρουμε και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Βινεγκρέτ
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε με πιρούνι όλα τα υλικά μέχρι να γίνουν λεία, κρεμώδης σάλτσα.
Σαλάτα
- Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε τα σαλατικά, το μήλο, τα ντοματίνια, τα καραμελωμένα κάστανα και τα καρύδια (ή φουντούκια). Αφήνουμε κατά μέρος μερικά κομματάκια από το τυρί μπρι, ρίχνουμε τα υπόλοιπα στη σαλατιέρα, περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και ανακατεύουμε.
- Σκορπίζουμε από πάνω τα κομματάκια τυριού που αφήσαμε στην άκρη και σερβίρουμε.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








