Λαχταριστή γεύση, γέμιση και υφή!
Η χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού! Σε αυτή τη συνταγή θα βρείτε όλα τα μυστικά για να πετύχετε την πιο λαχταριστή γεύση, γέμιση και υφή!
Συστατικά
- 3 κιλά Γαλοπούλα
- 130 γρ. μουστάρδα
- μείγμα μπαχαρικών για κότα
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμύδι
- 500 γρ. κιμάς ανάμεικτος
- 100 γρ. σταφίδες
- 15 γρ. κουκουνάρι
- 120 γρ. κάστανα βρασμένα, καθαρισμένα
- 130 γρ. λευκό κρασί
- 200 γρ. κίτρινο ρύζι
- 200 γρ. ρύζι γλασέ
- αλάτι
- μαυροπίπερο
- κόκκινο πιπέρι
- 1/2 κ.γ. κανέλα
- 500 γρ. ζωμός κότας
- 1 κ.σ. άνηθος
- 500 γρ. ζωμός κότας
- 1 κιλό νερό
- λίγες φέτες κρεμμύδι
- μισό καρότο
Μέθοδος Εκτέλεσης
Αλείφουμε τη γαλοπούλα με τη μουστάρδα και με το μείγμα μπαχαρικών για κότα. Σε 1 τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι, τον κιμά, τις σταφίδες, το κουκουνάρι, τα κάστανα, το λευκό κρασί, το κίτρινο ρύζι και το ρύζι γλασέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό και μετά προσθέτουμε τα 500 γρ. ζωμό κότας, το αλάτι, το μαυροπίπερο, τη κανέλα, το κόκκινο πιπέρι.
Μόλις απορροφήσει το νερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον άνηθο. Γεμίζουμε με το μείγμα τη γαλοπούλα και δένουμε τη γαλοπούλα με σπάγκο. Σε 1 γάστρα βάζουμε τη γαλοπούλα, λίγες φέτες κρεμμύδι, μισό καρότο κομμένο, 500 γρ. ζωμό κότας, νερό, ελαιόλαδο, μία λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160-170 για περίπου 3 ώρες. Αφαιρούμε το καπάκι και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά ακόμα.
Πηγή: dimitrismichailidis.com
Δείτε επίσης: