Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χωριάτικη με νιβατό Ελασσόνας, φουρνιστά ντοματίνια και πικλοκρέμμυδα

Με μελωμένα ντοματίνια!

Απίθανη παραλλαγή της χωριάτικης σαλάτας από τον Σωτήρη Κοντιζά με μελωμένα φουρνιστά ντοματίνια, πικλοκρέμμυδα  και νιβατό, ένα μοναδικό κατσικίσιο, μαλακό τυρί.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε μέτριες φέτες
  •  1 μέτριο αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  •  1 πιπεριά κέρατο, σε ψιλά καρέ
  •  150 γρ. νιβατό Ελασσόνας* ή άλλο φρέσκο αλειφώδες τυρί της αρεσκείας μας
  •  20 φύλλα δυόσμου
  •  100 γρ. αλμυρίκια ή κρίταμο τουρσί (προαιρετικά)
  •  10 -12 ελιές χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσι
  •  50 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τα ντοματίνια

  •  500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  •  αλάτι

Για τα κρεμμύδια

  •  1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  1 κουτ. γλυκού άχνη ζάχαρη
  •  2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
  •  αλάτι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τη χωριάτικη με νιβατό Ελασσόνας, φουρνιστά ντοματίνια και πικλοκρέμμυδα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C.
  2. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το αλάτι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο.
  3. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε τα ντοματίνια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να μαραθούν.
  4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με τον χυμό λεμονιού, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε για 15 λεπτά να μαριναριστεί.
  5. Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια.
  6. Σε πιατέλα σερβιρίσματος ανακατεύουμε τις ντομάτες με τα ψημένα ντοματίνια, τα κρεμμύδια, το αγγούρι, την πιπεριά, τον δυόσμο, τα αλμυρίκια και τις ελιές.
  7. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί και σερβίρουμε.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης