Με μελωμένα ντοματίνια!
Απίθανη παραλλαγή της χωριάτικης σαλάτας από τον Σωτήρη Κοντιζά με μελωμένα φουρνιστά ντοματίνια, πικλοκρέμμυδα και νιβατό, ένα μοναδικό κατσικίσιο, μαλακό τυρί.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 4 μέτριες ντομάτες, κομμένες σε μέτριες φέτες
- 1 μέτριο αγγούρι, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 πιπεριά κέρατο, σε ψιλά καρέ
- 150 γρ. νιβατό Ελασσόνας* ή άλλο φρέσκο αλειφώδες τυρί της αρεσκείας μας
- 20 φύλλα δυόσμου
- 100 γρ. αλμυρίκια ή κρίταμο τουρσί (προαιρετικά)
- 10 -12 ελιές χοντροκομμένες, χωρίς κουκούτσι
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ντοματίνια
- 500 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
- αλάτι
Για τα κρεμμύδια
- 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού άχνη ζάχαρη
- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
- αλάτι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τη χωριάτικη με νιβατό Ελασσόνας, φουρνιστά ντοματίνια και πικλοκρέμμυδα, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140° C.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα ντοματίνια με το αλάτι, το θυμάρι και το ελαιόλαδο.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και απλώνουμε τα ντοματίνια. Ψήνουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι τα ντοματίνια να μαραθούν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κρεμμύδι με τον χυμό λεμονιού, την άχνη ζάχαρη και το αλάτι και αφήνουμε για 15 λεπτά να μαριναριστεί.
- Στραγγίζουμε τα κρεμμύδια.
- Σε πιατέλα σερβιρίσματος ανακατεύουμε τις ντομάτες με τα ψημένα ντοματίνια, τα κρεμμύδια, το αγγούρι, την πιπεριά, τον δυόσμο, τα αλμυρίκια και τις ελιές.
- Αλατίζουμε, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, σκορπίζουμε ομοιόμορφα το τυρί και σερβίρουμε.
πηγή:https://www.gastronomos.gr








