Φημισμένη συνταγή στην Ιταλία!
Tα ziti all’ascolana είναι φημισμένη συνταγή από την κεντρική Ιταλία. Η πόλη Άσκολι Πιτσένο, από όπου προκύπτει και η ονομασία του πιάτου, βρίσκεται νότια της Ανκόνα, και φημίζεται, εκτός από τα ιστορικά μνημεία της, για τις μακρουλές πράσινες ελιές της και για πλήθος φαγητών με αυτές.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 700 γρ. ώριμες ντομάτες, τριμμένες
- 400 γρ. ζυμαρικά ziti (αν δεν βρούμε, τα αντικαθιστούμε με μακαρόνια για παστίτσιο που θα κόψουμε σε 3 μέρη)
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1 μικρή ξερή πιπερίτσα καυτερή, ψιλοκομμένη
- 200 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσια, σε μικρά κομμάτια
- 6-8 φιλέτα γαύρου από κονσέρβα ή βαζάκι, σε λάδι, σε κομμάτια
- 200 γρ. (καθαρό βάρος) τόνος κονσέρβας, κομματιασμένος
- τα φυλλαράκια από 7-8 κλωνάρια μαϊντανού, ψιλοκομμένα + λίγα ακόμη, για το σερβίρισμα
- 60 ml ελαιόλαδο + επιπλέον, για το σερβίρισμα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαφρώς δεμένη σάλτσα.
- Παράλληλα, βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία τους. Τα στραγγίζουμε και κρατάμε στην άκρη περίπου 1 φλιτζ. τσαγιού από το νερό που τα βράσαμε.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το σκόρδο, τα φιλέτα του γαύρου και την πιπερίτσα για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε τις μαγειρεμένες ντομάτες, τις ελιές, τον τόνο και τον μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά σε σχετικά δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά, μέχρι να αναμειχθούν τα αρώματα.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά, ανακατεύουμε και, αν είναι αρκετά πυκνή η σάλτσα, προσθέτουμε λίγο από το νερό που κρατήσαμε στην άκρη.
- Τραβάμε από τη φωτιά, ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο και τα επιπλέον φυλλαράκια μαϊντανού και σερβίρουμε.
Πηγή:https://www.gastronomos.gr








