Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χοιρινό στον φούρνο με κολοκύθα, κυδώνι και κρεμμύδι

Τόσο διαφορετικό και τόσο νόστιμο!

Χειμωνιάτικο, κυριακάτικο φαγάκι, σε έναν συνδυασμό απλό και θαυμαστό: το χοιρινό με τη ρωμαλέα γεύση του και τα κυδώνια με την κολοκύθα γεμάτα γλύκα και με τρυφερή υφή. Μια υπέροχη συνταγή από την αείμνηστη Εύη Βουτσινά.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους 1.300 – 1.400 γρ. (παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να βγάλει ολόκληρο το κομμάτι από τις μπριζόλες)
  •  700 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε μέτρια κομμάτια
  •  1 μεγάλο κυδώνι καθαρισμένο, κομμένο κυδωνάτο, χωρίς τα κουκούτσια
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  •  1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
  •  1 γεμάτη κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
  •  3 – 4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες (ή λιγότερο, ανάλογα τα γούστα μας)
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  •  4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  •  1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για το χοιρινό στο φούρνο με κολοκύθα προθερμαίνουμε αρχικά τον φούρνο στους 180° C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
  2. Ανακατεύουμε το φασκόμηλο με το κόλιανδρο και το σκόρδο.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreenhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.636.0_en.html#goog_949799988Advertisement
  3. Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών.
  4. Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού.
  5. Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά.
  6. Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει το χρώμα του, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
  7. Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα, το κυδώνι και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
  8. Όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας.
  9. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
  10. Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.
  11. Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε το φαγητό με το βαλσαμικό ξίδι.
  12. Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες.
  13. Συνοδεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού.

Το χοιρινό είναι ένα κρέας που αγαπά τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά. Ενα χαρμάνι με Syrah ή ένα ροζέ από την ίδια ποικιλία, αλλιώς ένα Chardonnay περασμένο ελαφρά από βαρέλι.

πηγή:https://www.gastronomos.gr

Διαβάστε επίσης