Τόσο διαφορετικό και τόσο νόστιμο!
Χειμωνιάτικο, κυριακάτικο φαγάκι, σε έναν συνδυασμό απλό και θαυμαστό: το χοιρινό με τη ρωμαλέα γεύση του και τα κυδώνια με την κολοκύθα γεμάτα γλύκα και με τρυφερή υφή. Μια υπέροχη συνταγή από την αείμνηστη Εύη Βουτσινά.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 1 χοιρινό μπριζολίκι βάρους 1.300 – 1.400 γρ. (παραγγέλνουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη να αφαιρέσει το κόκαλο και να βγάλει ολόκληρο το κομμάτι από τις μπριζόλες)
- 700 γρ. ψίχα κολοκύθας, σε μέτρια κομμάτια
- 1 μεγάλο κυδώνι καθαρισμένο, κομμένο κυδωνάτο, χωρίς τα κουκούτσια
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
- 1 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο, τριμμένο
- 1 γεμάτη κουτ. σούπας κόλιανδρος σε σκόνη
- 3 – 4 σκελίδες σκόρδου, τριμμένες (ή λιγότερο, ανάλογα τα γούστα μας)
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 4 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
- 1/2 φλιτζ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για το χοιρινό στο φούρνο με κολοκύθα προθερμαίνουμε αρχικά τον φούρνο στους 180° C, κατά προτίμηση στη λειτουργία του αέρα.
- Ανακατεύουμε το φασκόμηλο με το κόλιανδρο και το σκόρδο.UnmuteRemaining Time -0:00Fullscreenhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.636.0_en.html#goog_949799988Advertisement
- Αλείφουμε το κρέας με λίγο από το μετρημένο λάδι, το αλατοπιπερώνουμε και το αλείφουμε με τη μισή ποσότητα από το μείγμα μπαχαρικών.
- Το βάζουμε σε ένα ευρύχωρο ταψί και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. τσαγιού νερό και το κρασί, για να μην κολλήσει το κρέας και συγχρόνως να το διαπεράσει η μυρωδιά του κρασιού.
- Το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 45 λεπτά.
- Παρακολουθούμε το ψήσιμο και, αν σκουραίνει το χρώμα του, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
- Παράλληλα, ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κολοκύθα, το κυδώνι και το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε, και ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα μπαχαρικών και το υπόλοιπο λάδι. Ανακατεύουμε καλά.
- Όταν περάσουν τα 45 λεπτά του ψησίματος, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, και τα τακτοποιούμε γύρω-γύρω από το κρέας.
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμα.
- Αν κατά τη διάρκεια του ψησίματος σωθούν τα υγρά στο ταψί και κινδυνεύσουν να κολλήσουν τα υλικά, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό και σείουμε το ταψί.
- Λίγο πριν ξεφουρνίσουμε το φαγητό, ραντίζουμε το φαγητό με το βαλσαμικό ξίδι.
- Σερβίρουμε το κρέας σε πιατέλα και το κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ωραίες, λεπτές φέτες.
- Συνοδεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά του ταψιού.
Το χοιρινό είναι ένα κρέας που αγαπά τόσο τα λευκά όσο και τα κόκκινα κρασιά. Ενα χαρμάνι με Syrah ή ένα ροζέ από την ίδια ποικιλία, αλλιώς ένα Chardonnay περασμένο ελαφρά από βαρέλι.
πηγή:https://www.gastronomos.gr