Νόστιμο και γευστικό.
Με μυρωδάτο μανταρίνι (χυμό και φλούδα), δαμάσκηνα και μπαχαρικά φτιάχνουμε αυτό το φινετσάτο μαγειρευτό χοιρινό.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό χοιρινή σπάλα, σε κομμάτια 3 εκ.
- 400 γρ. ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 300 ml χυμός μανταρινιού + 1 φλούδα μανταρινιού, πολτοποιημένη στον πολυκόφτη
- 150 γρ. ξερά, απύρηνα δαμάσκηνα
- 2 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
- 1/3 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
- 100 ml κόκκινο κρασί
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο κοπανισμένο
- 90 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινό με μανταρίνι, αρχικά αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το χοιρινό.
- Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Σοτάρουμε το χοιρινό για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να ροδίσει όμορφα.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το καρότο. Σοτάρουμε για άλλα 6-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ρίχνουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, αλατοπίπερο, το κρασί και ανακατεύουμε. Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού με την πολτοποιημένη φλούδα και 150 ml νερό. Μαγειρεύουμε μέχρι να κοχλάσουν τα υγρά.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για 50 λεπτά.
- Προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το ξίδι και τα δαμάσκηνα.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό και να δέσει η σάλτσα.
πηγή:https://www.gastronomos.gr