Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι και χωρίς ζάχαρη δίχρωμος
Χαλβάς σιμιγδαλένιος με μέλι που πρέπει να τον φτιάξετε οπωσδήποτε! Θα σας ξετρελάνει!
Υλικά
- 2/3 φλ. ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο (ή καθαρό βούτυρο ή βούτυρο καρύδας προαιρετικά)
- 1/2 φλ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
- 1/2 φλ. σταφίδα σουλτανίνα
- 1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
- 1 ½ φλ. μέλι
- 4 φλ. βραστό νερό
- 1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
- 1 φλούδα πορτοκαλιού
- 1 φλούδα λεμονιού
- 1 ξύλο κανέλλας
- 100 σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη ψιλοκομμένη
- Για το γαρνίρισμα
- Λίγη λιωμένη σοκολάτα vegan χωρίς ζάχαρη
Eκτέλεση
- Για να γίνει ο χαλβάς δίχρωμος σιμιγδαλένιος με μέλι και χωρίς ζάχαρη, προτιμάμε ηλιέλαιο, ελαιόλαδο ή βούτυρο κρυάδας. Είναι ένα γλύκισμα της Καθαράς Δευτέρας χωρίς ζάχαρη.
- Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό με το ξύλο κανέλας, τις φλούδες από το λεμονί και πορτοκαλί για δύο λεπτά να αρωματιστεί.
- Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε να λιώσει.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι ή το βούτυρο καρύδας και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι.
- Ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσει καλά και να σκουρύνει. Να σκάσει ο κόκκος του σιμιγδαλιού και να βγάλει τα αρώματά του.
- Τότε, προσθέτουμε την κανέλα και τις σταφίδες.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Με μια κουτάλα και με προσοχή ρίχνουμε λίγο λίγο το ζεστό σιρόπι στο καβουρντισμένο σιμιγδάλι.
- Προσοχή γιατί πετάγεται το μίγμα και καίει πολύ!
- Ξαναβάζουμε στη φωτιά το γλυκό και ανακατεύουμε μέχρι να ξεκολλάει από την κατσαρόλα.
- Βάζουμε τη μισή ποσότητα στη φόρμα και στον υπόλοιπο προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και το καβουρδισμένο αμύγδαλο.
- Το αδειάζουμε στη φόρμα επάνω στο γλυκό.
- Ανακατεύουμε να λιώσει η σοκολάτα.
- Τον αδειάζουμε σε μια φόρμα και την αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Αναποδογυρίζουμε το γλυκό σε μια πιατέλα και τον γαρνίρουμε με γραμμές λιωμένης σοκολάτας.
Πηγή: argiro.gr