Ο χαλβάς με ταχίνι είναι ένα γλύκισμα που θα λατρέψετε όλοι
Δοκίμασε και φτιάξε τον δικό σου σπιτικό μακεδονικό χαλβά με ταχίνι, θα ξετρελαθείς!
Υλικά
- 50 γρ. νερό
- 100 γρ. γλυκόζη
- 150 γρ. καβουρδισμένα ολόκληρα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης ψίχα (ωμά)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 600 γρ. ταχίνι
- 1/3 κ.γ. ξυνό (λεμόν τουζού)
- 1/2 κ.γ. βανίλια υγρή
Ταχίνι
- Επιλέγουμε ένα ταχίνι της αρεσκείας μας.
- Ό,τι ταχίνι επιλέξετε, αυτό θα καθορίσει το χρώμα του χαλβά με ταχίνι.
- Δηλαδή ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
- Αν το ταχίνι είναι λευκό προέρχεται από αποφλοιωμένο επεξεργασμένο σουσάμι ενώ αν είναι σκούρο από ταχίνι ολικής άλεσης με τον φλοιό του σουσαμιού.
Μίγμα
- Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι.
- Προσθέτουμε τη βανίλια.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
- Τότε, προσθέτουμε το ξυνό (λεμον τουζού) κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να γίνει καραμέλα.
- Πρέπει να φτάσει στην θερμοκρασία των 118°C βαθμούς.
- Αν δεν έχεις θερμόμετρο, δες παρακάτω οδηγίες.
- Όταν το σιρόπι γίνει καραμέλα, το χρώμα θα σκουρύνει και θα γίνει καραμελέ.
- Η θερμοκρασία της καραμέλας πρέπει φτάσει στους 118°C βαθμούς. Χρειάζονται γύρω στα 4 λεπτά.
- Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα με την καραμέλα από τη φωτιά.
- Αν δεν έχεις θερμόμετρο για να ελέγξεις την θερμοκρασία, ρίχνεις λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό.
- Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι είναι έτοιμη η καραμέλα.
Για το ζύμωμα
- Με μίξερ χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε την ξανθιά καραμέλα.
- Όσο χτυπάμε με το μίξερ χειρός την καραμέλα αλλάζει χρώμα, γίνεται λευκή και θα σας θυμίσει βανίλια υποβρύχιο σε ρευστή μορφή.
- Προσθέτουμε την άσπρη καραμέλα λίγη λίγη στο μπολ με το ταχίνι και με ξύλινη κουτάλα αναδιπλώνουμε το μίγμα μας.
- Συνεχίζουμε να προσθέτουμε την καραμέλα όσο ακόμα είναι ζεστή αναδιπλώνοντας το μίγμα μας.
- Όσο το μίγμα μας είναι ζεστό, είναι μαλακό και αναδιπλώνεται εύκολα με την σπάτουλα.
- Όσο όμως το μίγμα κρυώνει θα σφίγγει.
- Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει και σφίγγει το μίγμα και πλέον με την κουτάλα είναι δύσκολο να τον δουλέψετε.
- Όμως τώρα έχει πέσει η θερμοκρασία και μπορείτε να τον ζυμώσετε στο χέρι.
- Ο χαλβάς με ταχίνι είναι έτοιμος όταν από το ζύμωμα γίνει ελαστικός, με σφιχτή υφή και δεν σκορπίζονται τα υλικά.
- Έτσι σιγά σιγά με το δίπλωμα, ο χαλβάς με ταχίνι δημιουργεί ίνες.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό θέλουμε.
- Συνεχίζουμε να διπλώνουμε-ζυμώνουμε.
- Όσο πιο πολύ τον διπλώνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει ο χαλβάς ταχίνι.
- Πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα ή φιστίκια ολόκληρα και σπασμένα, μια μικρή φόρμα σιλικόνης ή μικρό μπολ.
- Βάζουμε μέσα το μίγμα και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσει στα φιστίκια και να ισιώσει η επιφάνεια του.
- Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί για 4 με 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.
Για το σερβίρισμα
- Μετά τον ξεφορμάρουμε.
- Κόβουμε σε φέτες ή μικρά κομμάτια μπουκιές.
Πηγή: argiro.gr