Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χαλβάς με ταχίνι

Ο χαλβάς με ταχίνι είναι ένα γλύκισμα που θα λατρέψετε όλοι

Δοκίμασε και φτιάξε τον δικό σου σπιτικό μακεδονικό χαλβά με ταχίνι, θα ξετρελαθείς!

Υλικά

  • 50 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • 150 γρ. καβουρδισμένα ολόκληρα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης ψίχα (ωμά)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 600 γρ. ταχίνι
  • 1/3 κ.γ. ξυνό (λεμόν τουζού)
  • 1/2 κ.γ. βανίλια υγρή

Ταχίνι

  • Επιλέγουμε ένα ταχίνι της αρεσκείας μας.
  • Ό,τι ταχίνι επιλέξετε, αυτό θα καθορίσει το χρώμα του χαλβά με ταχίνι.
  • Δηλαδή ανοιχτό ή σκούρο χρώμα.
  • Αν το ταχίνι είναι λευκό προέρχεται από αποφλοιωμένο επεξεργασμένο σουσάμι ενώ αν είναι σκούρο από ταχίνι ολικής άλεσης με τον φλοιό του σουσαμιού.

Μίγμα

  • Βάζουμε σε ένα μπολ το ταχίνι.
  • Προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη γλυκόζη, τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση.
  • Τότε, προσθέτουμε το ξυνό (λεμον τουζού) κι αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να γίνει καραμέλα.
  • Πρέπει να φτάσει στην θερμοκρασία των 118°C βαθμούς.
  • Αν δεν έχεις θερμόμετρο, δες παρακάτω οδηγίες.
  • Όταν το σιρόπι γίνει καραμέλα, το χρώμα θα σκουρύνει και θα γίνει καραμελέ.
  • Η θερμοκρασία της καραμέλας πρέπει φτάσει στους 118°C βαθμούς. Χρειάζονται γύρω στα 4 λεπτά.
  • Τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα με την καραμέλα από τη φωτιά.
  • Αν δεν έχεις θερμόμετρο για να ελέγξεις την θερμοκρασία, ρίχνεις λίγη καυτή καραμέλα (σταγόνες) σε ένα πιάτο με νερό.
  • Αν οι σταγόνες γίνουν σαν μαλακή καραμέλα όταν τις πιάσεις στα δάχτυλα σου τότε είναι είναι έτοιμη η καραμέλα.

Για το ζύμωμα

  • Με μίξερ χειρός, στην αρχή σε χαμηλή ταχύτητα, χτυπάμε την ξανθιά καραμέλα.
  • Όσο χτυπάμε με το μίξερ χειρός την καραμέλα αλλάζει χρώμα, γίνεται λευκή και θα σας θυμίσει βανίλια υποβρύχιο σε ρευστή μορφή.
  • Προσθέτουμε την άσπρη καραμέλα λίγη λίγη στο μπολ με το ταχίνι και με ξύλινη κουτάλα αναδιπλώνουμε το μίγμα μας.
  • Συνεχίζουμε να προσθέτουμε την καραμέλα όσο ακόμα είναι ζεστή αναδιπλώνοντας το μίγμα μας.
  • Όσο το μίγμα μας είναι ζεστό, είναι μαλακό και αναδιπλώνεται εύκολα με την σπάτουλα.
  • Όσο όμως το μίγμα κρυώνει θα σφίγγει.
  • Σιγά σιγά λοιπόν αρχίζει και σφίγγει το μίγμα και πλέον με την κουτάλα είναι δύσκολο να τον δουλέψετε.
  • Όμως τώρα έχει πέσει η θερμοκρασία και μπορείτε να τον ζυμώσετε στο χέρι.
  • Ο χαλβάς με ταχίνι είναι έτοιμος όταν από το ζύμωμα γίνει ελαστικός, με σφιχτή υφή και δεν σκορπίζονται τα υλικά.
  • Έτσι σιγά σιγά με το δίπλωμα, ο χαλβάς με ταχίνι δημιουργεί ίνες.
  • Προσθέτουμε τα αμύγδαλα ή τα φιστίκια Αιγίνης ή όποιο ξηρό καρπό θέλουμε.
  • Συνεχίζουμε να διπλώνουμε-ζυμώνουμε.
  • Όσο πιο πολύ τον διπλώνουμε τόσο πιο πολλές ίνες θα αποκτήσει ο χαλβάς ταχίνι.
  • Πασπαλίζουμε με λίγα αμύγδαλα ή φιστίκια ολόκληρα και σπασμένα, μια μικρή φόρμα σιλικόνης ή μικρό μπολ.
  • Βάζουμε μέσα το μίγμα και πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια να κολλήσει στα φιστίκια και να ισιώσει η επιφάνεια του.
  • Το αφήνουμε πάνω σε μια σχάρα στον πάγκο μας να σταθεί για 4 με 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου.

Για το σερβίρισμα

  • Μετά τον ξεφορμάρουμε.
  • Κόβουμε σε φέτες ή μικρά κομμάτια μπουκιές.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης