Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χαλβάς Φαρσάλων

Φτιάξτε το χαλβά Φαρσάλων και θα πάθετε πλάκα! Μια εύκολη και νόστιμη λιχουδιά!

Χαλβάς Φαρσάλων με βούτυρο καθώς και καβουρδισμένα αμύγδαλα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Το χαλβά φαρσάλων μπορείτε να τον κάνετε και στη κουζίνα σας.

Υλικά

  • 4 φλ. ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική)
  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά)
  • 3/4 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας)
  • 1 φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
  • Βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση

  • Πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.
  • Σε ταψί αραδιάζουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα απλωτά.
  • Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 10 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
  • Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα.
  • Τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Για το χαλβά Φαρσάλων πριν ξεκινήσουμε, κρατάμε 1 φλ. ζάχαρη για τη καραμέλα και μισό φλ. ζάχαρη για το τελείωμά του.
  • Σε ένα μπολ, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2,5 φλ.), το νισεστέ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το νερό και το ηλιέλαιο (ή το λιωμένο καθαρό βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά στην αρχή με κουτάλι ώστε να λιώσει καλά ο νισεστές στην βάση του μπολ.
  • Μετά με ένα σύρμα, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να γίνει λείο το μίγμα των υγρών υλικών.
  • Αν βάλετε κανέλα ή βανίλια θα την προσθέσετε σε αυτό το στάδιο.
  • Φτιάχνουμε τη καραμέλα με τη ζάχαρη που κρατήσαμε στην αρχή.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το 1 φλ. ζάχαρη σταδιακά και σε μέτρια φωτιά.
  • Αφήνουμε τη ζάχαρη να λιώσει να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας όποτε είναι αναγκαίο, με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα.
  • Όταν η ζάχαρη λιώσει ομοιόμορφα και μετατραπεί σε καραμέλα, τότε με προσοχή προσθέτουμε τα υγρά υλικά με το νισεστέ.
  • Την ώρα που ρίχνουμε τα υγρά στη καραμέλα, επειδή πέφτει η θερμοκρασία της, παγώνει και σταθεροποιείται. Όμως, με το συνεχές ανακάτεμα του στη φωτιά, θα ξαναπάρει την υγρή της μορφή και θα διαλυθεί.
  • Ανακατεύουμε ξανά και ξανά στη κατσαρόλα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το λάδι που κορφιάζει στην επιφάνεια του.
  • Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί και γίνει λείος, τότε προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι απαλά ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Για το ταψί

  • Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί, περίπου 32 ή 34 εκ.
  • Το μίγμα δεν πρέπει να έχει ύψος, για να καραμελώσει ωραία η επιφάνειά του.
  • Αδειάζουμε το ζεστό μίγμα στο ταψί.
  • Κουνάμε το ταψί ώστε να απλωθεί και να ισιώσει η επιφάνειά του.
  • Τον αφήνουμε να κρυώσει.
  • Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη (1/2 φλ.), όλη την επιφάνεια από το μίγμα.
  • Καίμε τη ζάχαρη με φλόγιστρο να καραμελώσει.
  • Εναλλακτικά ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τοποθετώντας το γλυκό στην πάνω σχάρα του φούρνου, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.
  • Ο χαλβάς φαρσάλων κόβεται σε κομμάτια αφού κρυώσει καλά.

Πηγή: argiro.gr

Διαβάστε επίσης