Άραγε υπάρχει γυναικεία φιλία;

Forever Woman

Ήρθε η ώρα να καταρριφθεί ένας από τους μεγαλύτερους μύθους στην ιστορία των διαπροσωπικών σχέσεων!

Πόσες φορές έχεις στενοχωρηθεί για κάτι και έχεις τρέξει να της το πεις και άλλες πόσες που συνέβη κάτι ευχάριστο και ήθελες να το μάθει πρώτη; Εκείνη, η μονάκριβή σου φίλη. Η φιλία είναι μια σχέση μαγική που επιβεβαιώνει την ανάγκη που έχουμε για
συντροφικότητα και κοινωνικότητα, όμως δεν διαλέγουμε όλοι τους ίδιους ανθρώπους, ούτε ταιριάζουμε με όλους.

Όμως, για τη γυναικεία φιλία έχουν ειπωθεί πολλά, έχει χαρακτηριστεί αδύναμη, προβληματική και άλλες φορές… ανύπαρκτη. Και όχι μόνο από τις αντροπαρέες που στις περισσότερες κυριαρχεί η άποψη, “ποια γυναικεία φιλία μωρέ, εσείς ζηλεύετε η μία την άλλη” αλλά και από το ίδιο το γυναικείο φύλο. Και από την άλλη γράφονται ποιοτικά τραγούδια που περιγράφουν αυτή τη φιλία με τον πιο όμορφο μοναδικό τρόπο. Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να καταρρίψουμε έναν από τους μεγαλύτερους μύθους των διαπροσωπικών σχέσεων.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη γυναικεία φιλία, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια… λυκοφιλία και άλλους να πιστεύουν ότι, όχι μόνο υπάρχει αλλά μπορεί να είναι μακροχρόνια και ποιοτική. Ο κάθε άνθρωπος, σύμφωνα με τα βιώματά του και τις εμπειρίες σχηματίζει τη δική του άποψη. Όλες έχουμε μια φίλη που ήμασταν αυτοκόλλητες και τελικά μας πλήγωσε ή την πληγώσαμε, όμως έχουμε σίγουρα και μια φίλη που είναι ακόμα μαζί μας: στις χαρές, στις λύπες, στα δύσκολα…

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τη διαφορά και μια φιλία μπορεί να αντέξεi; Έχει να κάνει με τους ανθρώπους, το φύλο, τις περιστάσεις;

Αντρικές VS Γυναικείες φιλίες

Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στις σχέσεις των δύο φύλων, είναι ότι εκφράζουν την οικειότητά τους με διαφορετικούς τρόπους. Οι άντρες συνηθίζουν να κάνουν πράγματα μαζί, όπως να δουν έναν αγώνα ποδοσφαίρου. Επίσης, τα θέματα συζήτησής τους περιορίζονται σε γενικολογίες και λιγότερο τα προσωπικά. Από την άλλη, οι γυναίκες εκφράζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις σχέσεις τους. Οπότε, αν και οι άντρες διατηρούν μακροχρόνιες φιλίες, μιλώντας για αθλητικά και games, οι γυναίκες μοιράζονται ανασφάλειες, συναισθήματα και αυτό είναι κάτι που θεωρούν απαραίτητο για μια στενή φιλική σχέση.

Οι γυναίκες είναι λιγότερο ανεκτικές με τα λάθη των φίλων τους

Μπορεί οι παραδοσιακές θεωρίες να τις θέλουν πιο κοινωνικά ευέλικτες, όμως σύμφωνα με έρευνες, οι γυναικείες φιλίες είναι λιγότερο ανεκτικές, με αποτέλεσμα να κλονίζονται από ένα μεμονωμένο αρνητικό γεγονός σε σύγκριση με τις αντρικές φιλίες. Αυτό, ίσως οφείλεται στο ότι οι ίδιες επενδύουν συναισθηματικά και για αυτό έχουν υψηλά standards για τις φίλες τους.

Οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό διαφορετικά

Ένας άγραφος νόμος που διέπει τις γυναικείες φιλίες είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνιστικότητα, καθώς κάτι τέτοιο οδηγεί σε αμφιβολίες και απογοήτευση. Γενικότερα, ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται σε θέματα καριέρας, κοινωνικής θέσης,
ακαδημαϊκής απόδοσης και εξωτερικής εμφάνισης.
Μέρος της δυσκολίας που έχουν οι γυναίκες με τον ανταγωνισμό συνδέεται με τα πρώτα στάδια κοινωνικοποίησης. Οι γυναίκες δεν κοινωνικοποιούνται έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν τον ανταγωνισμό ευθέως. Ως μικρά κορίτσια, παίζουν παιχνίδια τα οποία μπορεί να συνεπάγονται την έννοια της καλής απόδοσης αλλά όχι τον ανταγωνισμο. Αντίθετα, τα παιχνίδια των αγοριών είναι ανταγωνιστικά και έτσι μαθαίνουν να διαπραγματεύονται τον ανταγωνισμό αυτό έτσι ώστε να συνεχιστεί το παιχνίδι. Για αυτό, οι διαφωνίες των κοριτσιών είναι πιο πιθανό να διαλύσουν το παιχνίδι τους. Αυτές οι διαφορές, οφείλονται στη μετέπειτα συμπεριφορά των φύλων και επηρεάζουν τον τρόπο που οι γυναίκες βιώνουν τον ανταγωνισμό.

Ζήλεια; Φυσικά και υπάρχει!

Συχνά παρατηρούμε την ύπαρξη ζήλειας σε μια γυναικεία φιλία. Είτε αφορά το ότι η κολλητή μας βρήκε αγόρι, είτε ότι πήρε καινούρια τσάντα, ή αυτοκίνητο. Έτσι, οι γυναίκες εύχονται να είχαν αυτά που διαθέτει η φίλη τους για να νιώθουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Όμως, αυτό δεν είναι μόνο απόρροια ανασφάλειας, αλλά και κοινωνικών – πολιτισμικών δεδομένων που σκιαγραφούν την εικόνα της “τέλειας γυναίκας”. Συχνά, η αντιπαλότητα αυτή οφείλεται και στην επιθυμία τους να προκαλέσουν το ενδιαφέρουν του αντίθετου φύλου. Όπως και να έχει, η ζήλεια δεν μπορεί να καταργηθεί εντελώς, όμως μπορεί να αλλάξει ο τρόπος που την επεξεργαζόμαστε.

Συμπέρασμα: Υπάρχει γυναικεία φιλία και μπορεί να χτιστεί (αρκεί να το θέλουμε)

Αν θέλεις μια δυνατή φιλία που αντέχει μέσα στο χρόνο και μπορεί να “πολεμήσει” τις δυσκολίες, πρέπει να δουλέψεις για αυτή και να κατανοήσεις το δικό σου μερίδιο ευθύνης. Καταρχάς, θα πρέπει να βρίσκεις χρόνο για ουσιαστικές συζητήσεις με τη φίλη σου αλλά και για να κάνετε πράγματα μαζί. Να ακούς τα προβλήματά της και να τη ρωτήσεις αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη σχέση σας. Μοιράσου μαζί της συναισθήματα, σκέψεις και στόχους. Κάνε ειλικρινή και θετικά σχόλια για να “πάρει τα πάνω της”. Να της δείχνεις ότι νοιάζεσαι και να μη την αγνοείς για κανένα νεό σύντροφο και κανένα πρόβλημα στη δουλειά.

Tip: Θα ήταν εξαιρετικά εποικοδομητικό να αφήσουμε λίγο τις ταμπέλες και να αναγνωρίσουμε ότι τα λάθη που μπορούν να συμβούν σε μία διαπροσωπική σχέση δεν μπορούν να έχουν φύλο. Γιατί είναι πανομοιότυπα. Εκείνο που υπάρχει είναι το ταλέντο και οι τάσεις. Ο καθένας μας λοιπόν στο είδος του, μπορεί να στηρίξει, να πληγώσει, να αγαπήσει, να κάνει παρέα με έναν άνθρωπο.

Διαβάστε
ακόμα