Αντρές Βαλένθια: Ο 10χρονος που οι πίνακές του πωλούνται έως 230.000$

Forever Woman

Οι πίνακες του 10χρονου αγοριού πωλούνται για δεκάδες χιλιάδες δολάρια

Ο Αντρές Βαλένθια ή αλλιώς ο «μικρός Πικάσο», είναι ένα φαινόμενο της τέχνης. Πλούσιοι συλλέκτες, μεταξύ των οποίων οι Τόμι Μοτόλα και Τζέσικα Γκόλντμαν Σρέμπνικ έχουν αγοράσει τους σουρεαλιστικούς πίνακές του δίνοντας χιλιάδες δολάρια!

Forever Woman

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο, ο Βαλένθια έκανε έκθεση στην Chase Contemporary gallery στο Σόχο. Σύμφωνα με την γκαλερί πουλήθηκαν και τα 35 έργα του από 50.000 έως 125.000 δολάρια. Μάλιστα ένας από τους πίνακές του πουλήθηκε 159.000 δολάρια σε δημοπρασία του Phillips de Pury στο Χονγκ Κονγκ. Άλλο ένα έργο έφτασε τα 230.000 δολάρια σε γκαλά για φιλανθρωπικούς σκοπούς, που έγινε στο Κάπρι.

Δείτε επίσης: Asia Express: Αυτά είναι τα εννέα ζευγάρια των celebrities

Ο δεκάχρονος δήλωσε στους New York Times:

«Χαίρομαι που μπορώ να κάνω τους ανθρώπους μου ευτυχισμένους με την τέχνη μου και που μπορούν να τους κρεμάσουν στα σπίτια τους».

Forever Woman

Πάνω από 300.000 δολάρια από τις πωλήσεις έργων του έχουν διατεθεί σε οργανώσεις για το AIDS και για παιδιά. Ο 10χρονος αντλεί έμπνευση από τον Ζαν Μισέλ Μπασκιά, τον Τζορτζ Κόντο, τα Πόκεμον, την «Γκερνίκα» του Πικάσο, αλλά και από στρατιωτάκια φιγούρες. Ο Αντρέας ξεκίνησε να ασχολείται με την τέχνη όταν ήταν 4 ετών. Οι γονείς του παρατήρησαν ότι περνούσε ώρες στην τραπεζαρία του σπιτιού τους, προσπαθώντας να αντιγράψει ένα έργο του Retna.

«Έπαιρνα ένα χαρτί, καθόμουν εκεί και προσπαθούσα να το αντιγράψει. Αλλά χρειάστηκα χρόνια για να το κάνω σωστά», δήλωσε ο Αντρέας Βαλένθια.

Ο Αντρέας άρχισε να πουλά έργα από νερομπογιά σε φίλους της οικογένειας για 20 δολάρια. Ανάμεσά σε αυτούς ήταν και ο γκαλερίστας Μπέρνι Τσέις που πρόσφερε στον μικρό 100 δολάρια για έργα του.

Τελικά ο γκαλερίστας αγόρασε τόσα έργα του παιδιού, που έπεισε τους γονείς του να αφήσουν τον γιο τους να «μοιραστεί τα ταλέντα του με τον κόσμο». Άρχισε να γίνεται γνωστός και διάσημοι- ανάμεσά τους η Σοφία Βεργκάρα και ο Τσάνινγκ Τέιτουμ- αγόρασαν πίνακές του.

Forever Woman

Από την άλλη ιδιοκτήτες γκαλερί προειδοποιούν ότι η «τρέλα» για τον 10χρονο μπορεί να μην κρατήσει. Συγκεκριμένα ο Αλεξάντερ Σούλαν, ιδιοκτήτης της γκαλερί Lomex στο Μανχάταν δήλωσε:

«Πολλοί θεωρούν τους νέους καλλιτέχνες ένα είδος περιουσιακού στοιχείου που προστατεύεται από τον πληθωρισμό. Αλλά η ζωή οποιουδήποτε νεαρού καλλιτέχνη θα αλλάξει δραματικά με τον καιρό, οπότε είναι αρκετά γελοίο οποιοσδήποτε να υποθέτει ότι θα έχει διάρκεια μια επένδυση σε έναν 24χρονο ζωγράφο, πόσο μάλλον για έναν ακόμη νεαρότερο, ένα παιδί στην προκειμένη περίπτωση».

Δείτε επίσης: