Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Αναρωτιέσαι πώς αποφασίζουν οι γύρω σου;»

Είμαστε κοινωνικά όντα, άνθρωποι που δημιουργούμε σχέσεις, εμπιστευόμαστε άλλους ανθρώπους, συνεργαζόμαστε, ερωτευόμαστε

Και τελικά, πολλές φορές, απορούμε: «Γιατί αυτός που είναι δίπλα μου, σκέφτεται διαφορετικά από εμένα;»

Έρευνες που έχουν διενεργήσει διάφορες επιστήμες, όπως της ψυχολογίας, της νευροεπιστήμης κ.ά. έχουν αποδείξει ότι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη λήψη αποφάσεων είναι ατομικοί & κοινωνικοί παράγοντες, δηλαδή το άτομο επηρεάζεται τόσο από το περιβάλλον του όσο και από τα προσωπικά του βιώματα.

Ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ατομικοί παράγοντες, οι οποίοι απαντούν και στο γιατί το κάθε άτομο σκέφτεται και συμπεριφέρεται διαφορετικά. Το κάθε άτομο λοιπόν αποφασίζει, βάσει της προσωπικότητάς του και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί τα κρίσιμα παιδικά του χρόνια.

Επιπλέον, επηρεάζεται από τα κίνητρα που έχει για τη ζωή, τα οποία πολλές φορές είναι ενδογενή και τότε το άτομο
αναγνωρίζει ξεκάθαρα τι το ίδιο επιθυμεί για τη ζωή του. Κάποιες φορές πάλι, είναι και εξωγενή, δηλαδή του τα επιβάλλει κάποιος άλλος. Π.χ. σύντροφος, εργοδότης, γονείς, και τότε εκεί το άτομο νιώθει περιορισμό ή λαμβάνει αποφάσεις που πραγματικά δεν
επιθυμεί.

Πολύ σημαντικό για το πώς αποφασίζει ένας άνθρωπος, είναι το επίπεδο αυτογνωσίας, αυτοεκτίμησης, αυτοπεποίθησης και αυτεπάρκειας. Το ποσοστό σε κάθε ένα από τα παραπάνω, επηρεάζουν τον τρόπο που δρα, τολμά ή συμβιβάζεται.

Τέλος, οι πεποιθήσεις και οι αξίες του ατόμου είναι σημαντικοί παράγοντες για το πώς αυτό αποφασίζει και αντιδρά σε οποιουδήποτε επιπέδου προσωπικές ή επαγγελματικές σχέσεις. Κάθε φορά λοιπόν, που αναρωτιέσαι, γιατί ο άλλος αποφασίζει «έτσι», αναλογίσου τα παραπάνω και ίσως έχεις την απάντηση.

Στέλλα Ζουλινάκη, Life Coach/Mentor
Μέλος του EMCC (European Mentoring & Coaching Council Global)

Διαβάστε επίσης