Τι ισχύει τελικά;
Έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί κάποιες φορές νιώθεις πως δίνεις τα πάντα σε μια σχέση αλλά ο άλλος δεν το βλέπει; Ή γιατί, ενώ ο σύντροφός σου κάνει πράγματα για σένα, εσύ αισθάνεσαι πως κάτι λείπει; Ίσως απλώς δε μιλάτε την ίδια «γλώσσα» αγάπης. Όχι, δε μιλάμε για το αν προτιμάς ελληνικά ή αγγλικά, αλλά για τον τρόπο που δείχνεις και λαμβάνεις αγάπη. Ο Gary Chapman πριν χρόνια έγραψε για τις πέντε γλώσσες της αγάπης, κι αυτή η ιδέα έχει βοηθήσει χιλιάδες ζευγάρια να καταλάβουν καλύτερα ο ένας τον άλλον. Δεν είναι θεωρία-μαγικό ραβδί, αλλά σίγουρα μπορεί να σου δώσει μερικά κομμάτια από το παζλ.
Αν τα λόγια είναι η δύναμή σου
Η πρώτη γλώσσα είναι τα λόγια. Αν νιώθεις ευτυχισμένη κάθε φορά που ακούς έναν καλό λόγο, μια επιβεβαίωση, μια ειλικρινή έκφραση συναισθήματος, τότε μάλλον ανήκεις σε εκείνη την κατηγορία που νιώθει αγάπη μέσα από τον λόγο. Δε χρειάζεται να σου γράψει ποίημα. Μπορεί ένα “σε θαυμάζω”, ένα “σε ευχαριστώ που είσαι εσύ”, ή ένα “μου αρέσει πώς σκέφτεσαι” να κάνουν την καρδιά σου να χτυπήσει πιο γρήγορα. Αν όμως τα λόγια λείπουν, μπορεί να νιώσεις παραμελημένη, ακόμη κι αν όλα τα υπόλοιπα λειτουργούν καλά. Είναι το είδος της αγάπης που δε φαίνεται, αλλά ακούγεται.
Μαζί αλλά όντως μαζί;
Μετά έρχεται η ποιότητα του χρόνου. Δε μετράει απλώς να είστε μαζί. Μετράει να είστε παρόντες. Να μιλάτε χωρίς κινητά, να περνάτε χρόνο χωρίς περισπασμούς, να κοιτάζεστε και να ακούγεστε. Αν αυτή είναι η γλώσσα σου, τότε το να πάτε για καφέ και να σου αφιερώσει πλήρως τον χρόνο του σημαίνει περισσότερα απ’ όσο θα έκανε ένα δώρο ή μια μεγάλη έκπληξη. Η ποιότητα για σένα είναι αγάπη. Και όταν λείπει, νιώθεις πως είσαι δεύτερη επιλογή ή φόντο σε ένα βαρύ πρόγραμμα.
Αγκαλιές χωρίς λόγο
Η σωματική επαφή είναι επίσης βασική γλώσσα για πολλούς. Όχι μόνο σεξουαλικά, μιλάμε για τη χειρονομία, την αγκαλιά, το χάδι στην πλάτη, το να κουλουριαστείτε στον καναπέ. Αν νιώθεις πιο κοντά σε κάποιον όταν σε αγγίζει, όταν υπάρχει φυσική επαφή, τότε αυτός είναι ο δικός σου τρόπος να αισθάνεσαι ασφαλής, επιθυμητή και δεμένη. Όταν ο άλλος κρατά το χέρι σου στο δρόμο ή σε αγκαλιάζει χωρίς λόγο, τότε όλα μπαίνουν στη θέση τους. Αν όμως δεν υπάρχει επαφή, όσο κι αν λέει “σ’ αγαπώ”, κάτι μέσα σου θα νιώθει μισό.
Θες να σε φροντίζουν με πράξεις
Κάποιοι άλλοι εκφράζουν ή δέχονται αγάπη μέσα από πράξεις. Αν σου μαγειρέψει, αν βάλει πλυντήριο, αν σου φτιάξει τον υπολογιστή, εσύ το διαβάζεις ως “νοιάζομαι για σένα”. Δεν είναι ρομαντικό με την κλασική έννοια, αλλά είναι βαθιά ουσιαστικό. Αυτή είναι η γλώσσα της φροντίδας μέσα από την πράξη. Αν εσύ λειτουργείς έτσι, τότε ακόμα κι ακόμα κι αν απλώς σου φτιάξει καφέ ή κατεβάσει τα σκουπίδια, μπορεί να το δεις σαν ένδειξη αγάπης. Από την άλλη, αν ο σύντροφός σου το αγνοεί τελείως, ίσως να παρεξηγείς τη στάση του και να νιώθεις ότι δε σε βοηθά ή δε σε στηρίζει, ενώ απλώς δεν καταλαβαίνει πώς εσύ διαβάζεις την αγάπη.
Τα δώρα έχουν ψυχή
Υπάρχει βέβαια και η γλώσσα των δώρων. Όχι, δε σημαίνει πως θέλεις να σου αγοράζουν διαρκώς πράγματα. Το δώρο για σένα είναι σύμβολο. Είναι απόδειξη ότι ο άλλος σκέφτηκε εσένα, αφιέρωσε χρόνο να διαλέξει κάτι, έστω μικρό, που να έχει νόημα. Ένα βραχιολάκι που σου θύμισε την παιδική σου ηλικία, ένα μπουκάλι κρασί που του είχες πει ότι σου αρέσει. Δεν έχει σημασία αν είναι ακριβό ή όχι, αυτό που μετράει είναι η σκέψη, η πρόθεση και η προσοχή στη λεπτομέρεια πίσω από την πράξη.
Το πιο σημαντικό από όλα είναι να αναγνωρίσεις ποια είναι η δική σου γλώσσα, και να μάθεις ποια είναι του ανθρώπου που έχεις δίπλα σου. Δε χρειάζεται να ταιριάζετε, χρειάζεται απλώς να μάθετε να μιλάτε ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Αυτό χτίζει γέφυρες, μειώνει τις παρεξηγήσεις, και κάνει την αγάπη πιο ουσιαστική και γεμάτη. Γιατί τελικά, δεν αρκεί να αγαπάς. Πρέπει και να μπορείς να το δείχνεις με τρόπο που να φτάνει εκεί που πρέπει. Στην καρδιά του άλλου.
Κεντρική εικόνα και εικόνες άρθρου: iStock