Αλάτι στον καφέ – Έχει πραγματικά καλύτερη γεύση;

Forever Woman

Έχεις δοκιμάσει να βάλεις αλάτι στον καφέ σου;

Ένα θέμα που δεν συζητείται πολύ είναι η χρήση αλατιού στον καφέ – αν και ορισμένοι έμπειροι baristas δεν το χορταίνουν.

ΤΟ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΓΕΥΣΗ

Οι λάτρεις του αλατιού στον καφέ συχνά τονίζουν ότι δίνει στον καφέ πιο αλμυρή γεύση με λιγότερο πικρή γεύση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε μερικά από τα πράγματα που μπορούν να δώσουν στον καφέ μια λιγότερο απαλή γεύση. Το ένα είναι η διαδικασία παρασκευής. ένας άλλος αφήνει μια κατσαρόλα με καφέ στο ζεστό πιάτο για πολύ ώρα. Μετά από περίπου 20 ή 30 λεπτά σε ένα ζεστό πιάτο, ο καφές μπορεί να αρχίσει να μετατρέπεται από φρέσκια γεύση σε σκληρή γεύση.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ

Στην αρχαιότητα, το αλάτι ήταν τόσο σπάνιο που, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, ήταν τόσο πολύτιμο όσο ο χρυσός. Αλλά αυτές τις μέρες, το αλάτι είναι άφθονο, προσιτό και πανταχού παρόν – και όταν έγινε τόσο εύκολο να το αποκτήσετε, περισσότεροι άνθρωποι άρχισαν να πειραματίζονται και να υποστηρίζουν το αλάτι στον καφέ. Το 2021, ορισμένοι barista στοχεύουν σε συνδυασμό γλυκών και αλμυρών στοιχείων με ορισμένα ποτά. Ένας barista μπορεί να χρησιμοποιήσει ζάχαρη και λίγο αλάτι σε ένα καφέ μόκα, για παράδειγμα, για να αποκτήσει αυτή την ισορροπία γλυκού/αλμυρού.

ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΛΑΤΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ

Αν και η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να είναι κακή για άτομα που πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, η μη λήψη αρκετού αλατιού μπορεί επίσης να είναι προβληματική. Το αλάτι έχει οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης μεταβολικής λειτουργίας, της καλύτερης απόδοσης του κεντρικού νευρικού συστήματος και της βελτίωσης των μυϊκών αποκρίσεων χαλάρωσης.

Η έλλειψη νατρίου στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση, η οποία μπορεί επίσης να προκληθεί από την κατανάλωση πολλής καφεΐνης. Επειδή η καφεΐνη δρα ως διουρητικό, ενθαρρύνει την ούρηση – και η πολύ ούρηση μπορεί να μειώσει την ποσότητα νατρίου στο σώμα. Οι λάτρεις του καφέ μπορούν να το αντιμετωπίσουν προσθέτοντας λίγο αλάτι στον καφέ τους.

ΕΧΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΩΡΑΙΑ ΓΕΥΣΗ;

Με τον καφέ, το τι έχει ή δεν έχει καλή γεύση είναι συχνά θέμα προσωπικής προτίμησης. Σε ορισμένους λάτρεις του καφέ αρέσει ο γλυκός καφές και δεν θα σκέφτονταν να τον πιουν χωρίς να προσθέσουν λίγη ζάχαρη. άλλοι δεν θέλουν καθόλου ζάχαρη στον καφέ τους. Μερικοί λάτρεις του καφέ λατρεύουν τον μαύρο καφέ. άλλοι δεν θα το αγγίξουν. Αλλά είτε του αρέσει ο καφές με είτε χωρίς ζάχαρη – με ή χωρίς γάλα – το αλάτι στον καφέ μπορεί να ωφελήσει είτε τα γλυκά είτε τα αλμυρά στοιχεία.

Με τον μαύρο καφέ, το αλάτι μπορεί να βελτιώσει τις μυρωδιές γεύσεις ορισμένων παρασκευασμάτων. Το αλάτι στον καφέ μπορεί να ενισχύσει τη γλυκύτητα του καφέ, καθιστώντας το λιγότερο πικρό και πιο ώριμο – ακόμα και όταν δεν έχει προστεθεί ζάχαρη. Και το αλάτι μπορεί να ενισχύσει το ευχάριστο άρωμα του φρεσκοκομμένου μαύρου καφέ. Πολλοί λάτρεις του καφέ έχουν σημειώσει πόσο απολαμβάνουν τη μυρωδιά του μαύρου καφέ αμέσως μετά την παρασκευή του. Ένα άγγιγμα αλατιού στον καφέ μπορεί να ενισχύσει αυτό το άρωμα.

Αν και η χρήση λίπους αλατιού μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του μαύρου καφέ χωρίς ζάχαρη, χωρίς γάλα, μπορεί επίσης να λειτουργήσει καλά με ροφήματα με καφεΐνη που χρησιμοποιούν άφθονα και γάλα και ζάχαρη – για παράδειγμα, μια ζεστή σοκολάτα ή ένα λάτε καραμέλας. Στην πραγματικότητα, ορισμένα καφέ-μπαρ και καφετέριες χρησιμοποιούν ακριβώς τις λέξεις «αλατισμένο λάτε καραμέλας» και εφιστούν την προσοχή στη χρήση του αλατιού στον καφέ.

Ο καφές συνήθως γλυκαίνεται με ζάχαρη παρά με μέλι, το οποίο χρησιμοποιείται πιο συχνά με το τσάι. Αλλά το μέλι μπορεί, στην πραγματικότητα, να είναι μια ελκυστική εναλλακτική της ζάχαρης σε ορισμένα ροφήματα καφέ – και όταν το μέλι χρησιμοποιείται για να γλυκάνει τον καφέ, η χρήση αλατιού στον καφέ μπορεί να βελτιώσει τη γεύση του μελιού.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΕΤΕ ΑΛΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΦΕ ΣΑΣ

Οι υποστηρικτές της προσθήκης αλατιού στον καφέ συνήθως χρησιμοποιούν φράσεις όπως “λίγη πρέζα αλάτι”, “λίγο αλάτι” ή “ένα άγγιγμα αλατιού”. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν πρόκειται για αλάτι στον καφέ, λιγότερο είναι περισσότερο – με άλλα λόγια, οι baristas που χρησιμοποιούν αλάτι στον καφέ τείνουν να το κάνουν με φειδώ. Και υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να το κάνετε. Το ένα είναι να προσθέσετε λίγο αλάτι στο κατακάθι του καφέ πριν παρασκευαστεί ο καφές. Με αυτόν τον τρόπο, το αλάτι θα διαλυθεί κατά τη διάρκεια της παρασκευής.

Άλλοι barista, ωστόσο, προτιμούν να προσθέτουν λίγο αλάτι αμέσως μετά την παρασκευή του καφέ. Το κόλπο με το αλάτι στον καφέ είναι να αποφύγετε την υπερβολή. Ο καφές πρέπει ακόμα να αντιμετωπίζεται όπως ο καφές, όχι οι τηγανιτές πατάτες ή τα τηγανητά πλατάνια.

Ορισμένοι barista είναι δύσπιστοι όταν πρόκειται για τη χρήση αλατιού στον καφέ, υποστηρίζοντας ότι το αλάτι και ο καφές δεν πάνε μαζί. Αλλά άλλοι baristas διαφωνούν ολόψυχα και χρησιμοποιούν μέτριες ποσότητες αλατιού στον καφέ είτε το κάνουν χωρίς ή χωρίς γάλα – είτε με ή χωρίς ζάχαρη.