Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

8 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί, αλλά δεν μιλούν ποτέ για αυτό

Τι κρύβεται πίσω από αυτό;

Πίσω από τις γραμμές της καθημερινής κουβέντας κρύβονται υπαινιγμοί που αφήνουν όσοι έχουν πληγωθεί από κάτι, αλλά ποτέ δεν μιλούν για αυτό

«Πώς είσαι;». Αυτό είναι το Νο1 πράγμα που ρωτάμε οι άνθρωποι όταν βλέπουμε κάποιον. Κάποιες φορές το ρωτάμε απλώς για να το ρωτήσουμε, άλλες επειδή πραγματικά ενδιαφερόμαστε. Η απάντηση είναι συνήθως «καλά». Αλλά, τις περισσότερες φορές η αλήθεια είναι πολύ μακριά από αυτό. Καλώς ήρθες στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης επικοινωνίας – και των ανθρώπων, γενικότερα.

Πίσω από τις γραμμές της καθημερινής κουβέντας κρύβονται υπαινιγμοί που αφήνουν όσοι έχουν πληγωθεί από κάτι, αλλά ποτέ δεν μιλούν για αυτό. Είτε γιατί δεν αισθάνονται άνετα, είτε γιατί θεωρούν πως κανείς δεν θα τους καταλάβει, είτε γιατί δεν έχουν συνειδητοποιήσει ούτε οι ίδιοι ότι έχουν πληγωθεί. Η αναγνώρισή μερικών σημαδιών, όμως, θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά – στην κατανόηση των άλλων και ίσως στην κατανόηση του εαυτού μας.

Οι φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί, αλλά δεν μιλούν για αυτό

  • «Είμαι καλά»

Μία από τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που έχουν πληγωθεί, αλλά δεν μιλούν για αυτό, είναι η συγκεκριμένη. Το «είμαι καλά» είναι συχνά μια μάσκα, μια ασπίδα για να αποκρούσουν περαιτέρω ερωτήσεις, μια γρήγορη διαδρομή διαφυγής από μια συζήτηση που θα μπορούσε να εμβαθύνει σε άβολα πράγματα.

  • «Δεν είναι τίποτα, πραγματικά»

Μπορεί να περνάς τη χειρότερη φάση της ζωής σου. Όλα να πηγαίνουν στραβά, αλλά να μην θέλεις με τίποτα να το καταλάβουν οι άλλοι. Θέλεις ο εγωισμός, θέλεις ότι δεν νιώθεις άνετα, τελικά καταλήγεις να τα κρατάς όλα μέσα σου. Συχνά, αυτή η φράση είναι μια ήσυχη παράκληση για κάποιον να δει ότι στην πραγματικότητα είναι «κάτι».

  • «Δεν θέλω να το συζητήσω»

Όταν κάποιος λέει, «δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό», σημαίνει ότι δεν μπορεί να εκφραστεί συναισθηματικά. Είναι ο τρόπος του να αποφύγει την ταλαιπωρία του να αντιμετωπίσει τον πόνο του. Είναι ενδιαφέρον, όμως, ότι μια μελέτη από ψυχολόγους του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η συζήτηση για τα συναισθήματά μας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασής τους. Εάν κάποιος χρησιμοποιεί αυτήν τη φράση, πρέπει να σεβαστείς τα όριά του, αλλά του υπενθυμίσεις πως όταν είναι έτοιμος, είσαι εκεί για να ακούσεις.

  • «Δεν πειράζει»

Αυτή η φράση είναι μια κλασική εκτροπή από άτομα που έχουν πληγωθεί αλλά δυσκολεύονται να εκφράσουν τον πόνο τους. Όταν κάποιος λέει «δεν πειράζει», συχνά προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τη σημασία για κάτι που τον ενοχλεί. Αλλά επειδή λέει ότι δεν έχει σημασία, δεν σημαίνει ότι δεν έχει. Πίσω από αυτήν τη φαινομενικά απορριπτική φράση κρύβεται ένας κόσμος ανείπωτων σκέψεων και συναισθημάτων.

  • «Χρειάζομαι λίγο χώρο»

«Χρειάζομαι λίγο χώρο» μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος παλεύει με κάτι βαρύ και πρέπει να το επεξεργαστεί μόνος του. Δεν είναι ότι απορρίπτει την υποστήριξή σου, αλλά παραδέχεται ότι προσπαθεί να περιηγηθεί σε αυτό που του συμβαίνει. Το να παρέχεις χώρο σε κάποιον δεν σημαίνει να είσαι απόμακρος.

  • «Είμαι απλά κουρασμένος»

Ακούγεται απλό, σωστά; Αλλά δεν είναι πάντα θέμα σωματικής εξάντλησης. Όταν κάποιος λέει επανειλημμένα «είμαι απλώς κουρασμένος», μπορεί να υπαινίσσεται διακριτικά τη συναισθηματική κόπωση. Την επόμενη φορά που κάποιος θα σου πει ότι είναι «απλώς κουρασμένος», σκέψου εάν μπορεί να κρύβονται περισσότερα πίσω από τα λόγια του.

  • «Δεν ξέρω»

Αυτή η φράση είναι μια κοινή κραυγή για βοήθεια από εκείνους που έχουν πληγωθεί και αγωνίζονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Το «δεν ξέρω» συχνά σημαίνει ότι έχουν χαθεί στον λαβύρινθο των συναισθημάτων τους, χωρίς να είναι σίγουροι για το πώς να φτάσουν στην έξοδο. Θα μπορούσε να είναι σημάδι σύγχυσης, απογοήτευσης ή ακόμα και φόβου να αντιμετωπίσουν τον δικό τους πόνο.

  • «Είμαι εντάξει»

Αναμφισβήτητα η πιο παραπλανητική φράση από όλες. Όταν κάποιος λέει, «είμαι εντάξει», μπορεί να απέχει πολύ από αυτό. Αυτή η φράση είναι συχνά μια προστατευτική πρόσοψη, ένα μέσο για να κρύψουν οι άνθρωποι τα αληθινά τους συναισθήματα από τον κόσμο. Το να είναι «εντάξει» δεν σημαίνει ότι δεν πονούν. Σημαίνει απλώς ότι δεν είναι έτοιμοι ή δεν ξέρουν πώς να μοιραστούν τον πόνο τους.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης