Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

7 πράγματα για τα οποία οι ναρκισσιστές νιώθουν ανασφάλεια, αλλά το κρύβουν

Επιφανειακά, όλοι ξέρουμε, πως οι ναρκισσιστές μπορεί να φαίνονται σίγουροι 

Θα μπορούσε πίσω από την περίσσεια αυτοπεποίθηση που έχουν οι ναρκισσιστές, να κρύβεται ανασφάλεια; Ναι, θα μπορούσε, κι αυτό δεν είναι μόνο μία πεποίθηση, καθώς υποστηρίζεται από ψυχολογικές έρευνες. Οι ναρκισσιστές φοβούνται έντονα πολλές πτυχές της ζωής τους, παρά την εξωτερική εικόνα υπεροχής που προβάλλουν.

Επιφανειακά, όλο ξέρουμε, πως οι ναρκισσιστές μπορεί να φαίνονται σίγουροι για τον εαυτό τους, ακόμα και αλαζόνες. Αλλά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή η συμπεριφορά τους, συχνά κρύβει μια βαθύτερη αίσθηση ευπάθειας και αυτοαμφισβήτησης. Όλοι οι άνθρωποι, και (κυρίως) οι ναρκισσιστές, έχουν ανασφάλειες. Η βασική διαφορά είναι το πώς κρύβουν αυτές τις ευπάθειες, κατασκευάζοντας μια προσωπικότητα που μπορεί να μας ξεγελάσει.

Πάντως, οι φόβοι τους, όπως η έκθεση, η απόρριψη και η απώλεια ελέγχου, τους οδηγούν συχνά σε αντιφατικές και καταστροφικές συμπεριφορές, όπως η υπερβολική υπεροψία και η επιδίωξη της αναγνώρισης. Η κατανόηση αυτών των ανασφαλειών, όμως, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναγνώριση και διαχείριση των σχέσεών μας με ναρκισιστικά άτομα.

Παρακάτω, διαβάζεις 7 πράγματα για τα οποία οι ναρκισσιστές νιώθουν ανασφάλεια, αλλά το κρύβουν.

  • Φοβούνται να εκτεθούν

Οι ναρκισσιστές φοβούνται ότι η αληθινή τους προσωπικότητα θα αποκαλυφθεί. Αυτός ο φόβος είναι βαθύς και διαρκής, καθώς απειλεί την προσεκτικά κατασκευασμένη εικόνα τους. Είναι σαν να βρίσκονται πάντα πάνω στη σκηνή, παίζοντας έναν ρόλο για να εντυπωσιάσουν το κοινό. Αν ο «μανδύας» της υπεροχής τους πέσει, η επιρροή και η δύναμή τους θα μειωθούν σημαντικά.

  • Φοβούνται ότι είναι ανεπαρκείς

Η ανάγκη για αναγνώριση και ο φόβος ότι δεν είναι αρκετά καλοί οδηγούν τους ναρκισιστές σε υπερβολική αυτοπροβολή και επιδεικτικότητα. Συχνά, προσπαθούν να κρύψουν την ανασφάλεια τους με υπερβολική αυτοεκτίμηση και αλαζονεία, γεγονός που οδηγεί σε αντιφατικές συμπεριφορές.

  • Φοβούνται την απόρριψη

Η απόρριψη για τους ναρκισσιστές είναι ιδιαίτερα τραυματική. Προτιμούν να απορρίπτουν εκείνοι πρώτοι τους άλλους, παρά να δεχτούν την αποδοκιμασία ή την απόρριψη. Αυτός ο φόβος μπορεί να τους οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενα μοτίβα απομόνωσης και συναισθηματικής ψυχρότητας, αποφεύγοντας την πληγείσα αυτοεκτίμησή τους.

  • Φοβούνται να φαίνονται εξαρτημένοι από κάποιον/κάτι

Αν και οι ναρκισσιστές παρουσιάζουν μια εικόνα ανεξαρτησίας και αυτοδύναμης ύπαρξης, στην πραγματικότητα φοβούνται πολύ την εξάρτηση από άλλους. Η εξάρτηση από κάποιον άλλον, τους φαίνεται σαν απειλή για την εικόνα της υπεροχής τους και την αίσθηση ελέγχου που επιθυμούν να διατηρήσουν.

  • Φοβούνται να χάνουν τον έλεγχο

Η ανάγκη για πλήρη έλεγχο κυριαρχεί στη ζωή των ναρκισσιστών. Φοβούνται να χάσουν τον έλεγχο, είτε πρόκειται για τις σχέσεις τους είτε για την εικόνα τους στον κοινωνικό κύκλο. Η απώλεια του ελέγχου τους βάζει σε κίνδυνο, καθώς η ταυτότητά τους είναι στενά συνδεδεμένη με την εικόνα του κυρίαρχου ατόμου.

  • Φοβούνται την κριτική

Η κριτική για έναν ναρκισσιστή είναι καταστροφική. Όταν δέχεται ακόμα και την πιο ήπια κριτική, αντιδρά με θυμό, άμυνες ή ακόμα και επιθετικότητα. Ο φόβος της κριτικής προέρχεται από την ευαισθησία που έχει για την εικόνα του και την ανάγκη να διατηρεί την τελειότητα σε όλα.

  • Φοβούνται το να είναι ευάλωτοι

Ο ναρκισσιστής φοβάται να δείξει οποιοδήποτε σημάδι αδυναμίας ή συναισθηματικής ευαλωτότητας. Θεωρεί τη συναισθηματική έκθεση ως αδυναμία και πιστεύει ότι αυτό θα τον εκθέσει σε εκμετάλλευση ή αποδοκιμασία.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης