6 διαφορετικά είδη τηγανιτής “πατάτας”

Οι γλυκοπατάτες είναι ένα λαχανικό που έχει γίνει αρκετά διάσημο τα τελευταία χρόνια.

Εναλλακτικές και πιο υγιεινές επιλογές

Αν πρέπει, για λόγους υγείας, να “απατήσουμε” τις πιστές πατάτες μας, τότε σας έχουμε τη λύση! Εδώ είναι μερικές υγιεινές επιλογές για να αντικαταστήσετε τις νόστιμες τηγανιτές πατάτες.

Πατάτες αβοκάντο

Τα αβοκάντο έχουν την τέλεια υφή για να ταιριάζουν με τις πατάτες και ενώ είναι νόστιμα, αποτελούν επίσης ένα κατάλληλο συνοδευτικό που ταιριάζει με τα μεσημεριανά γεύματα με χαμηλούς υδατάνθρακες. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να κόψετε τα αβοκάντο σας, σε στυλ julienne (στυλ σπιρτόξυλο) και στη συνέχεια να κάνετε τα εξής.

Συνταγή: Σε ένα μπολ, συνδυάστε 3/4 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά, 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο λινάρι και 1 κουταλάκι του γλυκού ήπια σκόνη τσίλι. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με σύρμα 1 αυγό. Στη συνέχεια κόβουμε 2 αποφλοιωμένα αβοκάντο σε 16 φέτες, βουτάμε φέτες στο αυγό, πιέζουμε στο μείγμα με τη φρυγανιά και μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Αλείψτε το με φυτικό λάδι, μαγειρικό σπρέι. Ψήστε μέχρι να γίνει τραγανό έξω, 10 με 12 λεπτά. Το αλατοπιπερώνουμε και το περιχύνουμε με καυτερή σάλτσα.

Πατάτες μπανάνας

Πάρτε για ωμή μπανάνα και χαρίστε στον εαυτό σας πατάτες με γήινη γεύση.

Συνταγή: Κόψτε την ωμή μπανάνα σε στυλ julienne που είναι σε σχήμα πατάτας. Απλώστε τηγανητές πατάτες σε ένα ταψί. Αλείφουμε τις πατάτες με ελαιόλαδο. Συνδυάστε αλάτι, σκόνη σκόρδου, αλεσμένο κόλιανδρο και πιπέρι καγιέν. πασπαλίζουμε με το μείγμα τηγανητές πατάτες. Ψήνουμε στους 400 βαθμούς για 20 λεπτά, αναποδογυρίζοντάς τα μετά από 10 λεπτά περίπου.

Πατάτες κολοκυθάκια

Σε περίπτωση που λαχταράτε τις καυτερές και πικάντικες πατάτες τσίλι αλλά θέλετε να αρκεστείτε σε μια πιο υγιεινή εναλλακτική. Οι πατάτες κολοκυθιού πασπαλισμένες με αρκετές νιφάδες τσίλι θα εξυπηρετήσουν εξίσου τις γεύσεις σας. Αυτό μπορεί να φαίνεται λίγο απίθανο, αλλά τα κολοκυθάκια φτιάχνουν μερικές νόστιμες πατάτες που είναι επίσης υγιεινές. Όχι μόνο είναι σφιχτό στην υφή αλλά τηγανίζει και καλά.

Συνταγή: Αρχικά στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο και ψεκάζουμε με μαγειρικό σπρέι. Ανακατέψτε τα τρίμματα ψωμιού και την παρμεζάνα μαζί σε ένα ρηχό μπολ. Έπειτα χτυπάμε τα αυγά σε ένα ξεχωριστό ρηχό μπολ. Δουλεύοντας σε παρτίδες, βουτήξτε τις λωρίδες κολοκυθιού στο μείγμα των αυγών, ανακινήστε για να αφαιρέσετε τυχόν περίσσεια και κυλήστε τις λωρίδες σε μείγμα με ψίχα ψωμιού για να καλυφθούν. Τέλος μεταφέρετε τις επικαλυμμένες λωρίδες κολοκυθιού στο έτοιμο ταψί. Ψήνετε τις πατάτες κολοκυθιού στον προθερμασμένο φούρνο, τις γυρίζετε μια φορά όταν ροδίσουν και γίνουν τραγανές για 20 με 24 λεπτά.

Ψητές πατάτες καρότου

Σαφώς αυτή είναι η πιο υγιεινή εκδοχή της πατάτας. Επιπλέον, όταν σερβίρεται ως συνοδευτικό με ένα βαρύ πιάτο με υδατάνθρακες, όπως πάστα ή λαζάνια, λειτουργεί πολύ καλά για τους γευστικούς κάλυκες.

Συνταγή: Αρχικά καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε τηγανητές πατάτες. Ρίχνουμε τα καρότα με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Τοποθετήστε τα καρότα σε μια στρώση στο ταψί. Ψήστε για 10 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε κάθε τηγανητό καρότο. Συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι να ψηθεί πλήρως και να γίνει ελαφρώς τραγανό, περίπου άλλα 10 λεπτά. Σερβίρετε αμέσως.

Τηγανητές τοστ πατάτες

Οι τηγανιτές πατάτες τοστ είναι εξίσου απολαυστικές με το ίδιο το γαλλικό τοστ.

Συνταγή: Κόψτε κάθε φέτα σε 4 μπαστουνάκια. Συνδυάστε τα αυγά, το γάλα και μια πρέζα αλάτι σε ένα μπολ αρκετά μεγάλο ώστε να κυλήσουν τα μπαστούνια ψωμιού. Ανακατέψτε την κανέλα και τη ζάχαρη σε ένα πιάτο. Ζεσταίνουμε το μισό βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά. Τυλίξτε γρήγορα τα μπαστουνάκια στο μείγμα των αυγών (μην τα μουσκέψετε), τινάξτε την περίσσεια και τα βάζετε στο ταψί.

Στο τηγάνι μου χωράω 8 μπαστουνάκια οπότε τα μαγειρεύω σε 2 παρτίδες. Γυρίστε να ψηθεί κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει. Αμέσως μεταφέρετε στο πιάτο με τη ζάχαρη κανέλα και τυλίξτε σε ρολό για να καλυφθεί. Είναι σημαντικό να το κάνετε αυτό γρήγορα όσο είναι ζεστά κατευθείαν από το τηγάνι για να κολλήσουν. Έπειτα λιώστε το υπόλοιπο κουρκούτι και μαγειρέψτε τα υπόλοιπα μπαστούνια γαλλικού τοστ. Σερβίρετε αμέσως είτε με σάλτσα καραμέλας είτε με σιρόπι σφενδάμου για να βυθίσετε τα μπαστουνάκια.

Πατάτες μήλου

Οι πατάτες μήλου είναι ίσως το καλύτερο επιδόρπιο για όταν έχετε τους φίλους σας για το Σαββατοκύριακο. Σερβίρετε τα με κανέλα , ζάχαρη και λιωμένο παγωτό βανίλια ως ντιπ για μια λαχταριστή απόλαυση!

Συνταγή: Στη φριτέζα χρησιμοποιήστε άφθονο μαγειρικό λάδι και ζεστάνετε στην υψηλότερη φωτιά. Προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας στη σαντιγί και χτυπήστε. Προσθέστε άχνη ζάχαρη για γεύση. Έπειτα ξεφλουδίστε τα μήλα και αφαιρέστε αυτούς τους πυρήνες. Τα κόβουμε σε φέτες σχήματος που επιθυμούμε. Καλύψτε τις φέτες μήλου εξ ολοκλήρου με άμυλο αραβοσίτου, ανακινήστε την περίσσεια ποσότητα. Στη συνέχεια ττοποθετούμε στη φριτέζα, λίγα τη φορά. Αφαιρέστε και αφήστε το να ξεκουραστεί πάνω στο χαρτί κουζίνας. Τέλος ανακατεύουμε τη ζάχαρη και την κανέλα και ρίχνουμε μέσα τις τηγανητές φέτες μήλου. Σερβίρουμε αμέσως με σαντιγί.