Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 συμβουλές για το γάμο που θα ήθελα να μου έχει πει κάποιος.

Οι γάμοι μού αρέσουν πολύ, με συγκινούν. Το νόημά τους, η ένωση δύο ανθρώπων, η υπόσχεση να αγαπούν ο ένας τον άλλο για πάντα.

Και τα παραμύθια κάπως έτσι τελειώνουν: κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα. Έχει όμως ποτέ κανείς επισκεφτεί τους ήρωες των παραμυθιών 10 χρόνια μετά ή το ευτυχισμένο ζευγάρι στη 10η επέτειο του γάμου του;

Μετά από 2 παιδιά, φορτωμένα προγράμματα, συγγενείς, υποχρεώσεις, απολύσεις, ανεργία, αρρώστιες των παιδιών, κλπ κλπ.

Δυστυχώς δεν υπάρχει εγχειρίδιο μακροχρόνιων επιτυχημένων γάμων ή λυσάρι προβλημάτων γάμου. Υπάρχουν όμως 4-5 συμβουλές που μπορεί κανείς να εφαρμόσει και θα ήθελα να μου έχει πει κάποιος πριν παντρευτώ.

Μην είστε παθητικά επιθετικοί.

Το πιο σημαντικό ίσως πράγμα είναι να λέτε ξεκάθαρα τι θέλετε και χρειάζεστε. Επίσης τι είναι αυτό που σας ενόχλησε ή πείραξε. Ο άλλος δεν μπορεί να μυρίσει τα νύχια του ή να φανταστεί τι θα θέλατε ή τι σας πείραξε από τη συμπεριφορά του. Τα μούτρα, οι σπόντες και οι μπηχτές, η αδιαφορία και το περίφημο: «δεν έχω τίποτα» δεν είναι επικοινωνία. Πρέπει να εξασκήσετε τις επικοινωνιακές σας ικανότητες και να μάθετε να εκφράζεστε ευθέως και με ειλικρίνεια. Είναι σίγουρα μια συμβουλή που θα σώσει το γάμο σας.

Μην παντρεύεστε επειδή πρέπει ή επειδή είναι η ώρα σας.

Δεν είστε φρούτο που ήρθε η ώρα να μαζευτεί ούτε υπάρχει πρέπει. Μην παντρευτείτε γιατί παντρεύτηκαν όλοι οι φίλοι σας ή επειδή πάντα ονειρευόσασταν το γάμο σας και το τραπέζι ή γιατί είχατε βάλει στόχο στα 30 να είστε παντρεμένοι, στα 32 να έχετε το 1ο παιδί και μέχρι τα 35 το 2ο. Να παντρευτείτε γιατί ο/η σύντροφός σας είναι αυτός/ή που θέλετε να περάσετε τη ζωή μαζί και σας συγκλονίζει.

Κάντε τον σύντροφό σας προτεραιότητα.

Αυτό παίρνει πολλή συζήτηση ιδίως για τις γυναίκες όταν γίνονται μητέρες. Οι άντρες συνήθως έχουν τις συντρόφους τους προτεραιότητα. Οι νέες μητέρες όμως εξαιρούν κάθε τι άλλο από την προσοχή τους. Αυτό λοιπόν επηρεάζει τη σχέση τους με τους άντρες τους. Δε τίθεται όμως ούτε θέμα επιλογής ούτε θέμα σειράς ή προτίμησης. Ο καθένας πρέπει να έχει το χρόνο του και την προσοχή που του αξίζει και χρειάζεται. Αυτό ισχύει και για τις μητέρες, που πολλές φορές παρασυρμένες από το συγκλονιστικό συναίσθημα της μητρότητας ξεχνάνε και τον εαυτό τους και πολύ περισσότερο τους συντρόφους τους. Οι άντρες όμως έτσι αισθάνονται παραγκωνισμένοι και στο περιθώριο. Ότι έρχονται πάντα μετά από τα παιδιά τους, τη δουλειά, το σπίτι, τα κατοικίδια, και η λίστα μπορεί να συνεχιστεί. Και όταν αρχίζουν τα προβλήματα, είναι δύσκολο να διορθωθεί αυτή η αίσθηση παραγκωνισμού ή/και αδιαφορίας που αισθάνονται.

Η ιστορία μπορεί και να επαναληφθεί.

Δείτε το γάμο των γονιών σας και ίσως βλέπετε και το μέλλον του δικού σας. Όταν είμαστε μικροί βλέπουμε τους γονείς μας σαν Θεούς, θέλουμε να τους μιμηθούμε και να τους μοιάσουμε. Οπότε ασυναίσθητα υιοθετούμε και συμπεριφορές μέσα από το γάμο τους που μπορεί να μη λειτουργούν στο δικό μας ή να μας έχουν αφήσει κάποιο τραύμα που επηρεάζει τη συμπεριφορά μας στο γάμο μας και στις σχέσεις μας γενικά.

Ο γάμος είναι μια περίπλοκη σχέση.

Οι ταινίες, τα παραμύθια μας έχουν ποτίσει με μια αίσθηση ότι ο γάμος είναι κάτι ρομαντικό, κάτι που παραμυθένιο, που δε θέλει προσπάθεια και έρχεται φυσικά και ανώδυνα. Κι όμως ο γάμος είναι κι αυτός μια ανθρώπινη σχέση που θέλει δουλειά, συνεχή προσπάθεια, κατανόηση, επικοινωνιακές δεξιότητες κι απεριόριστη αγάπη και νοιάξιμο. Δε πηγαίνει στον αυτόματο. Περιλαμβάνει υποχρεώσεις, υποχωρήσεις, οικονομικές δυσκολίες, παιδιά, τα σόγια, ισορροπίες, επαγγελματικές υποχρεώσεις, την ψυχική υγεία όλων των μελών, αλλαγές καλές και κακές και πολλά πολλά άλλα. Οι περισσότεροι όμως δεν πηγαίνουμε προετοιμασμένοι για αυτές τις δυσκολίες και αυτήν την πολυπλοκότητα και κάποιες φορές αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε.

Συμπέρασμα; Αν θέλετε να παντρευτείτε γιατί σας αρέσουν τα γλέντια και τα νυφικά, κάντε καλύτερα ένα πάρτι και αγοράστε ένα ακριβό φόρεμα. Εάν παντρεύεστε γιατί το έκαναν οι φίλες σας και αισθάνεστε το χρόνο να σας πιέζει, ξανασκεφτείτε το.

Ο γάμος λοιπόν μπορεί να είναι μια πολύ ωραία ιστορία στη ζωή σας, αρκεί να μπαίνετε σε αυτόν για τους σωστούς λόγους και με πλήρη συνείδηση ότι απαιτεί και από τα δύο μέρη συνεχή δουλειά και προσπάθεια. Αν το έχετε πάρει απόφαση, σας εύχομαι βίο ανθόσπαρτο!!!

Πηγή: www.tsemperlidou.gr

Διαβάστε επίσης