Μην αγνοείς τα σημάδια.
Κάποιες φορές, το σώμα μας στην κυριολεξία απορρίπτει τον σύντροφό μας. Σε μια σχέση, είναι φυσιολογικό να σκέφτεσαι συνέχεια τον άλλον και να ανυπομονείς να τον δεις. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποιος μπορεί να νιώθει ακόμα και σωματική δυσφορία στη σκέψη ότι πρέπει να βρεθεί με τον σύντροφό του. Αυτό είναι ένα από τα πολλά σημάδια που, σύμφωνα με την ψυχολογία, δείχνουν ότι το σώμα σου απορρίπτει τον σύντροφό σου — ένα συναίσθημα βαθιάς ανησυχίας που δεν μπορείς να εξηγήσεις.
Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους: άλυτα τραύματα, έλλειψη εμπιστοσύνης, ανεκπλήρωτες ανάγκες ή η υποψία ότι ο άνθρωπος δίπλα σου ίσως δεν είναι ο κατάλληλος για σένα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις αυτά τα σημάδια και να μην τα αγνοείς, ειδικά αν επαναλαμβάνονται συχνά όταν είσαι μαζί του ή τον σκέφτεσαι. Το σώμα σου νιώθει έτσι για κάποιο σοβαρό λόγο.
Η επιθυμία σου για οικειότητα έχει καταρρεύσει
Όταν είσαι ερωτευμένος/η με τον σύντροφό σου, νιώθεις έλξη και περιμένεις με ανυπομονησία τη στιγμή που θα έρθετε κοντά. Αν όμως το σώμα σου τον απορρίπτει, μπορεί να κάνεις τα πάντα για να αποφύγεις την οικειότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό μπορεί να οφείλεται σε προσωπικά σου ζητήματα — όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη ύπνου ή τραύματα του παρελθόντος. Σε άλλες περιπτώσεις, όμως, το σώμα σου απλώς δεν “συνδέεται” μαζί του και αντιδρά απορρίπτοντας οποιαδήποτε σωματική επαφή. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, αυτό συχνά οφείλεται σε προβλήματα μέσα στη σχέση: άλυτες συγκρούσεις, έλλειψη εμπιστοσύνης και κακή επικοινωνία επιθυμιών και αναγκών.
Νιώθεις άγχος ή ένταση όταν είναι κοντά σου
Αυτά τα συναισθήματα δεν είναι απλώς νευρικότητα. Πριν τον δεις, μπορεί να σε καταβάλλει ένα αίσθημα ανησυχίας και έντασης, που δεν υποχωρεί ούτε όταν είστε μαζί. Όταν το σώμα σου απορρίπτει τον σύντροφό σου, μπορεί να βρίσκεσαι συνεχώς σε επιφυλακή – είτε όταν είστε μαζί, είτε όταν βλέπεις το όνομά του στο κινητό, είτε ακόμη και όταν τον σκέφτεσαι. Κάθε στιγμή που τον έχεις στο μυαλό σου σε γεμίζει νευρικότητα. Ίσως κάνει πράγματα που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα — να σε ντροπιάζει μπροστά σε άλλους, να φωνάζει όταν θυμώνει, ή να αγνοεί τα όριά σου. Όλα αυτά μπορεί να προκαλούν έντονο άγχος κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή.
Δεν μπορείς να χαλαρώσεις στην παρουσία του
Ακόμα κι αν κατά καιρούς σου φέρεται καλά, το σώμα σου μπορεί να προσπαθεί να σου δείξει ότι, βαθιά μέσα σου, δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για σένα. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σε υγιείς σχέσεις, περιγράφουν τον σύντροφό τους ως το «καταφύγιό» τους. Αν όμως βρίσκεσαι σε μια σχέση όπου το σώμα σου τον απορρίπτει, δεν μπορείς να χαλαρώσεις δίπλα του. Περιμένεις συνέχεια να πει ή να κάνει κάτι που θα σε πληγώσει ή θα σε φέρει σε δύσκολη θέση. Ίσως επιμένει να μείνετε μαζί παρότι του έχεις πει ότι δεν είσαι έτοιμος/η. Ίσως θυμώνει με το παραμικρό. Ίσως σε μαλώνει επειδή θέλεις (ή δεν θέλεις) παιδιά στο μέλλον. Ό,τι κι αν είναι, η συμπεριφορά του σε αναγκάζει να ζεις σε συνεχή ένταση και άγχος.
Έχεις χάσει την όρεξή σου ή τρως υπερβολικά
Όταν βρίσκεσαι σε μια σχέση που δεν σου κάνει καλό, αυτό επηρεάζει και άλλες πτυχές της ζωής σου, όπως οι διατροφικές σου συνήθειες. Η έλλειψη όρεξης ή η υπερφαγία είναι έντονα σημάδια ότι το σώμα σου απορρίπτει τον σύντροφό σου. Όταν κάτι μας απασχολεί έντονα, μπορεί να χάνουμε την όρεξή μας λόγω άγχους ή, αντίθετα, να τρώμε περισσότερο ως μηχανισμό αντιμετώπισης. Οι σχέσεις μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην εμφάνιση όσο και στην αποκατάσταση των διατροφικών διαταραχών. Τοξικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, τραύματα και κακή επικοινωνία, που ωθούν κάποιον να αναπτύξει μια διαταραχή ως μη υγιή τρόπο διαχείρισης.
Εμφανίζεις δερματικά προβλήματα, όπως σπυράκια ή εξανθήματα
Σύμφωνα με την Αμερικανική Δερματολογική Εταιρεία, τα υψηλά επίπεδα άγχους συνδέονται με δερματικά προβλήματα, όπως ακμή και εξανθήματα. Όπως εξηγεί η πιστοποιημένη δερματολόγος Κίρα Μπαρ, «ο εγκέφαλος και το δέρμα μας είναι στενά συνδεδεμένα και επικοινωνούν μεταξύ τους. Όταν βιώνουμε χρόνιο στρες από δουλειά, σχέσεις ή γεγονότα, το δέρμα λειτουργεί ταυτόχρονα ως στόχος και ως πηγή ορμονών του στρες, κάτι που το καθιστά πιο ευάλωτο σε φαγούρα, φλεγμονές και μολύνσεις. Το στρες πυροδοτεί την έκκριση κορτιζόλης, που οδηγεί τους σμηγματογόνους αδένες σε υπερέκκριση λιπαρότητας, φράσσοντας έτσι τους πόρους και προκαλώντας ακμή.
Πηγή:https://jenny.gr