Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

5 φράσεις που οι γονείς θέλουν να ακούν από τα ενήλικα παιδιά τους

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Αυτά τα λόγια σημαίνουν πολλά για τις μαμάδες και τους μπαμπάδες μας

Η σχέση που έχουμε με τους γονείς μας περνάει από διάφορες φάσεις μέσα στα χρόνια, καθώς η αρχική μορφή, όταν το παιδί είναι ανήλικο, αλλάζει όταν αυτό ενηλικιωθεί και τεθούν νέες βάσεις. Για να ευδοκιμήσει αυτή η σχέση πρέπει να υπάρχει σεβασμός, εμπιστοσύνη και φυσικά κατανόηση και από τις δύο πλευρές, διότι είμαστε άνθρωποι και συχνά κάνουμε λάθη.

Μπορεί οι γονείς να έχουν ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη σχέση με τα παιδιά τους, όμως και εκείνα πρέπει να ενδιαφερθούν γι’ αυτή και να πράξουν αναλόγως. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, υπάρχουν πέντε φράσεις που οι γονείς θα ήθελαν πολύ να ακούν από τα παιδιά τους, ώστε να νιώθουν ότι τους σκέφτονται και νοιάζονται για τη ζωή τους.

Οι φράσεις που πρέπει να λες στους γονείς σου

1.Πες μου τα νέα σου

Είναι τόσο απλό. Η μαμά σου και ο μπαμπάς σου θέλουν να ξέρουν πως ενδιαφέρεσαι για τη ζωή τους και για όσα συμβαίνουν σε αυτή. Μπορεί το πρόγραμμά σου να είναι απαιτητικό, όμως μια κλήση στους γονείς σου ή μια επίσκεψη μετά τη δουλειά δεν θα χαλάσει το πρόγραμμά σου. Ζήτησε να σου πουν τα νέα τους, άκου τις σκέψεις τους και συζητήστε για όλα.

2.Ευχαριστώ

Μπορεί να πρόκειται για μία και μόνο λέξη, όμως είναι ιδιαίτερα σημαντική. Το «ευχαριστώ» δείχνει ότι εκτιμάς ότι κάνουν οι γονείς σου για εσένα και αναγνωρίζεις τον κόπο τους. Αυτή η φράση υποδηλώνει την αναγνώριση του δώρου της ζωής που δίνουν οι γονείς στα παιδιά, ξεπερνώντας την υλική υποστήριξη. Μην παραλείπεις ποτέ, λοιπόν, να λες ευχαριστώ στους γονείς σου, όταν χρειάζεται.

3.Η συμβουλή σου με βοήθησε

Ας το παραδεχτούμε. Οι συμβουλές που μας δίνουν οι γονείς μας είναι πολύτιμες, σημαντικές και πολλές φορές αποτελούν τη λύση στο πρόβλημά μας. Αφού, λοιπόν, μας έχουν φανεί τόσο βοηθητικές, γιατί να μην το μοιραστούμε μαζί τους, δίνοντάς τους τη χαρά ότι συνέβαλαν ώστε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα, γεγονός που άλλωστε είναι και αλήθεια.

4.Τι θα έκανες αν ήσουν στη θέση μου;

Οι γονείς σου δεν είναι εσύ και αυτό είναι ξεκάθαρο. Η εμπειρία τους, όμως, στη ζωή ίσως τους βοηθάει να δουν κάποια πράγματα από διαφορετική οπτική και να έχουν άλλη άποψη από εσένα. Όταν είσαι σε δίλημμα, ρώτησε για το τι θα έκαναν, αν βρισκόντουσαν στη θέση σου. Θα νιώσουν ότι τους υπολογίζεις και επιθυμείς να γνωρίζεις τη δική τους άποψη.

5.Είμαι χαρούμενη

Κάθε γονιός θέλει το παιδί του να είναι χαρούμενο με τη ζωή του. Όταν, λοιπόν, αυτό γίνεται πραγματικότητα, δεν είναι κακό να το μοιράζεσαι. Πες στους γονείς σου για τη χαρά σου και να είσαι βέβαιη πως θα χαρούν διπλά για τα καλά που σου συμβαίνουν.

Πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης