Την επόμενη φορά να το σκεφτείς
Η ανατροφή ενός παιδιού είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και κανείς δεν διαφωνεί με αυτό. Όλοι οι γονείς έχουν δικαίωμα στο λάθος, όπως και το κάθε παιδί. Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι γονείς πέφτουν πολλές φορές στην παγίδα να διατυπώσουν φράσεις, που μπορούν να έχουν δυσάρεστες επιπτώσεις στην ψυχολογία και στην πορεία του παιδιού, γεγονός, όμως που δεν καταλαβαίνουν.
Ειδικότερα, υπάρχουν πέντε φράσεις που είναι ιδιαίτερα τοξικές και βλάπτουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Γενικότερα, τα κακεντρεχή και άλλοτε ειρωνικά σχόλια δεν έχουν καμία θέση στο λεξιλόγιό μας, αφού έχουν την ικανότητα να πληγώνουν βαθιά και ανεπανόρθωτα το παιδί μας, γεγονός που δεν θέλουμε να συμβεί.
Συνεπώς, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο κατώφλι να εκφέρεις μία από αυτές τις τοξικές φράσεις, απόφυγέ το.
Οι φράσεις που βλάπτουν το παιδί σου χωρίς να το γνωρίζεις
1.Πάχυνες;
Τέτοια σχόλια καλό είναι να αποφεύγονται. Μπορεί να θεωρείς ότι θα βοηθήσεις το παιδί σου να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό με το φαγητό, ωστόσο αυτές οι παρατηρήσεις δημιουργούν ανασφάλειες και αυξάνουν τις πιθανότητες το παιδί να έχει χαμηλή αυτοεκτιμήση. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα σχόλια για το ύψος.
Ένας γονιός πρέπει να ενθαρρύνει το παιδί του κι όχι να του προκαλεί θλίψη και να το βάζει στη διαδικασία της σύγκρισης. Αν, λοιπόν, θεωρείς ότι το βάρος του παιδιού σου έχει αλλάξει με τέτοιο τρόπο που να δημιουργεί πρόβλημα στην υγεία του, εστίασε περισσότερο στη διατροφή του, δηλαδή στα καθημερινά γεύματα που μπαίνουν στο πιάτο του. Μίλησέ του με ευγένεια και κάνε το να καταλάβει τη σημαντικότητα της υγιεινής διατροφής.
2.Wow, έφαγες περισσότερο από εμένα/ τον συμμαθητή/ τον αδερφό σου;
Ακόμα μία τοξική φράση που δεν πρέπει να λέμε στο παιδί μας. Οι βάσεις για μια καλή σχέση μεταξύ του παιδιού μας και του φαγητού πρέπει να χτίζονται από την παιδική ηλικία. Το κάθε παιδί έχει τις δικές του ανάγκες και σε καμία των περιπτώσεων δεν πρέπει να συγκρίνεις την ποσότητα τροφής που καταναλώσεις εσύ, με την ποσότητα τροφής που καταναλώνει εκείνο.
Τα παιδιά χρειάζονται συνεχώς ενέργεια, καίνε διαφορετικά τις θερμίδες, συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για σχόλια, αν τρώει περισσότερο από εσένα. Ένας γονιός πρέπει να σέβεται τις επιθυμίες του παιδιού του και αυτό δεν σημαίνει να μην βάζει όρια, αλλά να μην το μειώνει με τα λόγια του.
3.Είσαι τόσο κακομαθημένο
Αυτή η φράση αποτελεί μέγιστο λάθος και πρέπει να σταματήσουμε να τη λέμε στα παιδιά μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χαρακτηρίζεις το παιδί σου και να του δημιουργείς μια τέτοια εικόνα για τον εαυτό του. Μπορεί η συμπεριφορά του πολλές φορές να σε ωθεί να διατυπώσεις αυτή τη φράση, όμως πριν κρίνεις, σκέψου πώς έπραττες εσύ στην ηλικία του και εξήγησέ του με ήρεμο τρόπο το λάθος του. Τα παιδιά πρέπει να έχουν όρια, όμως αυτά δεν πρέπει να μπαίνουν με λάθος τρόπο ούτε να δημιουργούμε συνεχώς κλίμα έντασης.
4.Έλα να με αγκαλιάσεις ή να μου δώσεις ένα φιλί
Όπως αναφέρουν οι ψυχολόγοι, αυτή η συνήθεια που υπάρχει από παλιά, ότι πρέπει το παιδί μας να μας αγκαλιάζει και να μας φιλάει όποτε το ζητάμε, είναι λάθος. Ως γονιός οφείλεις να σεβαστείς την επιθυμία του παιδιού σου, διότι έχει το δικαίωμα να θέλει ή να μην θέλει κάτι, όπως ακριβώς εσύ. Όπως εσύ του βάζεις όρια για τη σωστή ανατροφή του, έτσι μπορεί να θέτει και εκείνο τα δικά σου.
5.Κάνεις τόσα λάθη
Λάθη κάνουν τόσο οι ενήλικες όσο και τα παιδιά. Άλλωστε, αν δεν κάνουμε, πώς θα εξελιχθούμε και θα μάθουμε νέα πράγματα; Παρά τη δυσάρεστη αίσθηση που μας προκαλούν, έχουν πολλά να μας μάθουν. Συνεπώς, την επόμενη φορά που το παιδί σου θα κάνει κάποιο λάθος, εξήγησέ του το και δείξε του τον σωστό τρόπο. Δεν έχει κανένα νόημα να το μειώνεις και να το κατακεραυνώνεις με οδηγίες, καθώς του δημιουργείς άγχος και ανασφάλεια.
πηγή:https://jenny.gr