Μήπως αυτές οι φράσεις δεν είσαι τόσο αθώες όσο νόμιζες
Έχει αποδειχθεί πως τα βιώματα της παιδικής ηλικίας μας μάς συνοδεύουν και στην ενήλικη ζωή μας, ό,τι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό. Όσα έχουμε ζήσει ως παιδιά είναι οι εμπειρίες μας, οι οποίες παραμένουν για πάντα μέσα μας κι άλλοτε λειτουργούν ως ένα σκαλί εξέλιξης κι άλλοτε ως τροχοπέδη.
Αν είσαι πάνω από 30, τότε σίγουρα έχεις ακούσει ως παιδί κάποιες «κλισέ» φράσεις από το οικογενειακό ή ακόμα και κοινωνικό περιβάλλον σου, που ενδεχομένως τότε να μην τους έδινες σημασία, ωστόσο υπάρχουν στο μυαλό σου. Οι ψυχολόγοι, λοιπόν, αναφέρουν πως αυτές οι «αθώες» φαινομενικά φράσεις, μπορούν να βλάψουν την ψυχική υγεία σου, δημιουργώντας άγχος και πίεση.
Με το πέρασμα των χρόνων, μπορεί σε κάποιον βαθμό να περιορίστηκε η χρήση τους, όμως αυτό δε σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί από το λεξιλόγιο και πως δεν υπάρχουν άνθρωποι που συνεχίζουν και να τις πιστεύουν και να τις χρησιμοποιούν ως προς τα παιδιά τους ή τους γύρω τους.
1.Η ευτυχία πρέπει να είναι ο στόχος σου
Ναι, όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, ωστόσο είναι ανώφελο να το τονίζουμε συνέχεια. Η ευτυχία είναι κάτι που το νιώθεις και προκύπτει, μετά από την επίτευξη στόχων ή μετά από γεγονότα που σου προσφέρουν χαρά. Δεν είναι κάτι μόνιμο, που μια φορά το κατακτάς και μετά το έχεις για πάντα. Στόχος, λοιπόν, πρέπει να είναι η υλοποίηση όσων έχουμε κατά νου, η ψυχική ηρεμία και η συναισθηματική πληρότητα. Η ευτυχία υπάρχει στα μικρά πράγματα κι όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερο θα είναι για εμάς τους ίδιους.
2.Είναι λάθος να πάρεις διαζύγιο
Όταν ένα ζευγάρι παντρεύεται, είναι δεδομένο πως δεν παντρεύεται με σκοπό να χωρίσει. Μια μερίδα ανθρώπων θεωρεί λανθασμένη την κίνηση του διαζυγίου, είτε για θρησκευτικούς είτε για οικογενειακούς λόγους. Αυτό, ωστόσο, δεν είναι κάτι που πρέπει να επηρεάζει το ζευγάρι, που έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει τον γάμο του. Σε αυτή τη ζωή, πρέπει να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τους γύρω σου. Ακόμα, κι αν όλη την παιδική – εφηβική ηλικία σου άκουγες από τους γονείς σου πως το διαζύγιο είναι κάτι «κακό», αγνόησέ το και προχώρα παρακάτω.
3.Η οικογένεια είναι τα πάντα
Για κάποιους ανθρώπους η οικογένεια είναι το παν, για κάποιους άλλους, πάλι, δε σημαίνει τίποτα απολύτως. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν όλοι όσοι έχουν βιώσει την αγάπη, τη φροντίδα, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη και εξακολουθούν να έχουν άριστη σχέση με τους γονείς τους έως σήμερα. Στη δεύτερη όσοι έχουν τραυματικές εμπειρίες ή απλώς δεν συμφωνούν με τις απόψεις των γονιών τους και έχουν ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία. Οι άνθρωποι που μας φέρνουν στη ζωή γίνονται σημαντικοί από τις πράξεις τους και το πώς συμπεριφέρονται στα παιδιά τους. Δεν είναι σημαντικοί γενικά απλά και μόνο επειδή έφεραν ένα παιδί στον κόσμο. Συνεπώς, αν δεν έχεις θετικά συναισθήματα για την οικογένειά σου, δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιέζεσαι να δεχτείς μια άποψη που δε σε βρίσκει σύμφωνη.
4.Πρέπει να έχεις παιδιά σε μια συγκεκριμένη ηλικία
Είναι συχνό το φαινόμενο οι γονείς να «βομβαρδίζουν» τα παιδιά τους με την ατάκα «πρέπει να κάνεις παιδιά πριν από τα 30». Κι αν όχι οι γονείς, ο περίγυρος. Και τα 30 κάποιες φορές θεωρούνται προχωρημένη ηλικία. «Να κάνεις παιδιά μικρή, για να έχεις αντοχές», επίσης μια φράση που ακούμε πολύ συχνά τόσο στην ανήλικη όσο και στην ενήλικη ζωή μας. Αυτή η προσδοκία, λοιπόν, και η συνεχόμενη πίεση για το ηλιακό όριο, βλάπτουν την ψυχική υγεία μας και μας δημιουργούν ένα εσωτερικό άγχος, που δεν ωφελεί πουθενά.
Πηγή:https://jenny.gr