Για έναν ναρκισσιστή είναι εύκολο να φέρει το δίκιο προς το μέρος του
Όταν έρχεσαι σε αντιπαράθεση με κάποιον και η έντονη διαφωνία καταλήγει σε διαπληκτισμό είναι δύσκολο να διαχειριστείς τα νεύρα, τον θυμό και τη θλίψη σου. Όταν αυτός ο «κάποιος» είναι ένας ναρκισσιστής η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, αφού θα προσπαθήσει να σε χειραγωγήσει, προκειμένου να δικαιώσει τον εαυτό του.
Οι άνθρωποι που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θέλουν να έχουν πάντα τον έλεγχο, να αισθάνονται ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους και ότι είναι αλάνθαστοι. Αν σταθείς απέναντί του και διαφωνήσεις με τη στάση και τα λεγόμενά του, τότε θα προσπαθήσει να σε υποβαθμίσει με κάθε τρόπο, ώστε να φανεί ανώτερος.
Ο ναρκισσιστής γνωρίζει πολύ καλά πώς να κατευθύνει έναν καυγά προς όφελός του. Θα παίξει με τα συναισθήματά σου, θα αγνοήσει την ένταση που νιώθεις και θα προσπαθήσει να υποδυθεί το θύμα, ρίχνοντας την ευθύνη σε εσένα. Για να το πετύχει αυτό, ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική, χρησιμοποιώντας πέντε χειριστικές φράσεις, που έχουν περισσότερη δύναμη απ’ όσο πιστεύεις.
Οι φράσεις που λέει ένας ναρκισσιστής για να κατευθύνει μια συζήτηση
1.«Δεν είμαι εγώ θυμωμένος, εσύ είσαι θυμωμένος»
Ο ναρκισσιστής θα αναπτύξει δεκάδες αμυντικούς μηχανισμούς, προκειμένου να υπερασπιστεί τη θέση του. Θα αρνηθεί τα συναισθήματά του και θα χρησιμοποιήσει τη μέθοδο της αντίστροφης ψυχολογίας προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Νιώθοει τοξική ντροπή, φοβάται τα συναισθήματά του και είναι απίθανο να τα εξωτερικεύσει.
2. «Δεν πιστεύω ότι μου επιτίθεσαι, πάντα με κατηγορούν»
Ο ναρκισσιστής προσποιείται ότι είναι πάντα το θύμα. Κατά τη διάρκεια μιας διένεξης, θα βρεις χίλιους τρόπους για να θυματοποιηθεί και να τονίσει ότι έχει αδικηθεί, ώστε να σε φέρει σε άβολη θέση. Η εύθραυστη αυτοεκτιμήση και η έλλειψη ενσυναίσθησης είναι δύο από τους λόγους που τον ωθούν στη συγκεκριμένη συμπεριφορά. Προσπαθεί να κρύψει την αβεβαιότητα που νιώθει για τον εαυτό του, παριστάνοντας πως γνωρίζει τα πάντα.
3.«Αν με αγαπάς, θα το κάνεις»
Όταν ο ναρκισσιστής πρωταγωνιστεί σε μια σύγκρουση, γίνεται χειριστικός με σκοπό να ελέγξει κάθε κατάσταση. Η δήλωση «αν με αγαπάς, θα το κάνεις», δημιουργεί φόβο, τύψεις και ανασφάλεια στον άλλον, συνεπώς σπάνια δεν ακολουθεί τις οδηγίες του.
4.«Θα έπρεπε να ήξερες ότι ήμουν στενοχωρημένος»
Αυτή η φράση χρησιμοποιείται από έναν ναρκισσιστή, που πιστεύει ότι βρίσκεται στο επίκεντρο του κόσμου κι όλοι πρέπει να γνωρίζουν πώς νιώθει, τι του αρέσει και τι όχι ανά πάσα ώρα και στιγμή. Κρύβει ένα δείγμα εκβιασμού, μια ψυχολογική επίθεση, ενώ στοχεύει στη δημιουργία τύψεων, ώστε να αναθεωρήσεις τη θέση σου.
πηγή:https://jenny.gr