Search
Close this search box.
Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

3 ξεκάθαροι τρόποι με τους οποίους σαμποτάρεις την επιτυχία σου

Είναι ειρωνικό, αλλά το αυτοσαμποτάζ θεωρείται αυτοπροστατευτική συμπεριφορά

Το να βάζεις στόχους, συνοδεύεται συχνά από προκλήσεις. Όλοι το ξέρουν αυτό. Το θέμα είναι, πως αυτές οι προκλήσεις, συνήθως προκύπτουν επειδή απλώς εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον εαυτό μας, ακολουθώντας συμπεριφορές που μας εμποδίζουν. Και παρά το γεγονός πως γνωρίζουμε τις ενέργειες που πρέπει να κάνουμε, για να μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας, ελκόμαστε από το να κάνουμε το αντίθετο.

Είναι ειρωνικό, αλλά το αυτοσαμποτάζ θεωρείται αυτοπροστατευτική συμπεριφορά και συχνά υποκινείται από τον φόβο της αποτυχίας. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η έλλειψη αντιλαμβανόμενου ελέγχου και τα παιδικά τραύματα μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για να ανακτήσεις τον έλεγχο των συμπεριφορών αυτοσαμποτάζ, ώστε να αυξήσεις τις πιθανότητες να επιτύχεις τους στόχους σου και να βρεις την ευτυχία.

Προτού κάνεις, όμως, το οτιδήποτε, πρέπει να γνωρίζεις και με ποιους τρόπους σαμποτάρεις την επιτυχία σου. Και θα τους βρεις παρακάτω.

  • Αρνείσαι να χαρείς κάτι καλό στη ζωή σου

Αυτό, σίγουρα είναι μία από τις αυτοκαταστροφικές πεποιθήσεις και συμπεριφορές που πολλοί από εμάς κουβαλάμε. «Δεν αξίζω την επιτυχία», «δεν είμαι αρκετά καλός», είναι σκέψεις που ίσως κάνεις κι εσύ, χωρίς να το συνειδητοποιείς κι απλώς, σαμποτάρεις τον εαυτό σου. Το μόνο που πετυχαίνεις, πάντως, είναι σε υποτιμάς.

  • Αισθάνεσαι πανικό κι όχι χαρά, όταν συμβαίνει κάτι σπουδαίο

Ο εγκέφαλός σου είναι καλωδιωμένος να παρατηρεί το κακό, όχι το καλό. Γνωστή ως αρνητική προκατάληψη, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι δίνουμε αυτόματα μεγαλύτερη προσοχή στα αρνητικά γεγονότα από ό,τι στα θετικά. Εάν δεν αρχίσεις συνειδητά να δουλεύεις πάνω στην αρνητική σου προκατάληψη, μπορεί να γίνεις φοβισμένος.

  • Βρίσκεις τον εαυτό σου να παραπονιέται συνέχεια

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν αναλαμβάνεις την προσωπική σου ευθύνη. Το να παραπονιέσαι και να κατηγορείς (τους άλλους) σημαίνει ότι δεν κάνεις τίποτα για να αλλάξεις τα πράγματα με παραγωγικό τρόπο. Όταν απλώς κατηγορείς, δεν θυμάσαι πλέον ότι είσαι ένα απίστευτο ον και έχεις την ικανότητα και την ευθύνη να δημιουργήσεις την αλλαγή που θέλεις.

πηγή:https://jenny.gr

Διαβάστε επίσης